Solsona: exemple d’autoexigència

3de7solsonaEl mapa casteller creix contínuament amb colles que apareixen arreu del territori, en alguns casos on hi ha dificultats per mantenir-ne una, com és el cas de Montblanc, on els seus flamants Xiquets de Montblanc són en procés de gestació i conviurien amb els Torraires. Però la dificultat per mantenir vius alguns projectes també obre casos com el dels Castellers de Solsona –fundats el 2011–, que han decidit aturar durant un any la seva activitat, després d’haver viscut dues temporades amb notables dificultats per fer castells de 7. Es tracta d’una decisió que contrasta amb la d’altres colles amb dificultats per fer castells amb regularitat, com la d’algunes colles que han ampliat la condició de formació a la Coordinadora de Colles Castelleres perquè encara són en vies d’afiançament del projecte.

L’anunci dels Castellers de Solsona ha sorprès un món casteller habituat a saludar colles noves constantment: des del 2010 s’han format 31 colles convencionals (sense comptar les universitàries). En la majoria de casos són noves, tot i que en alguns es tracta de colles reconstituïdes després d’una aturada a les seves poblacions Són les colles de Vila-seca, Cambrils, Cornudella, Alcover, Montcada i Reixac, Gavà o Gelida, que en els darrers anys han reprès la seva activitat després d’haver-se desfet els projectes anteriors. Excepte el cas d’Alcover, tots els altres s’han refundat amb el mateix nom i color de camisa.

Per aquest motiu, l’anunci dels Castellers de Solsona –que d’entrada semblaria assenyat– contrasta amb la dinàmica habitual de creixement i expansió del món casteller. El 2015 dels de la camisa groga va ser millor que la temporada anterior (en què van perdre els castells de 7), però modest: un sol 3de7 i 49 aletes amb tan sols un castell fallit –un 3de6 amb agulla en un Concert– i un 2de6 desmuntat. Són registres discrets, però amb millor nota que el d’algunes colles petites que les passen més magres a plaça. Durant el 2014, els de Solsona havien presentat uns registres escadussers, sense cap castell de 7. La colla va néixer el 2011 i va fer el 4de7 en la primera temporada. El 2012 va repetir l’èxit del 4de7 i l’any següent hi va sumar el 3de7, en el que ha estat el seu millor curs. Fa dos anys van patir una davallada i la temporada passada van acusar l’esforç, que ha acabat amb l’anunci de temporada light per a aquest 2016.

XiquetsMontblancL’aparició dels Castellers de Solsona va ampliar el mapa casteller de la Catalunya central i el Prepirineu. Junt amb els del Solsonès s’han format recentment els Salats de Súria, els Castellers de Santpedor i els Castellers de Berga. Ja en ple Pirineu fa dos anys van aparèixer els Castellers d’Andorra. Aquestes colles van contribuir a ampliar el mapa casteller de Catalunya en una zona que fines aleshores havia tingut l’única presència dels Tirallongues i obrint camí en comarques sense activitat prèvia, com el mateix Solsonès o el Berguedà.

La impossibilitat de comptar amb una massa social suficient per garantir el ritme d’una trentena d’actuacions els ha portat a aquesta dura però assenyada decisió. Tot i això, seguiran assajant durant tot l’any per mantenir el caliu i sortir a la Festa Major, amb la intenció de retornar el 2017 amb un calendari assumible. La decisió dels Castellers de Solsona podria semblar una bona reflexió per a les colles de 6 que no acaben d’alçar el vol, tot i que cal veure si la manca d’exhibicions acaba per apagar l’ambient als assaigs.

La setmana passada, la Coordinadora de Colles Castelleres va anunciar que el món casteller ha arribat a la xifra rodona de 100 colles, entre convencionals i universitàries (tot i que sense comptar les de l’estranger). D’aquestes, 87 colles són membres de ple dret de la CCCC, mentre que 13 en formació; és a dir, són projectes nous en vies de consolidació.

Però no totes les colles noves –i algunes amb funcionament de fa anys– aconsegueixen mantenir els nivells mínims aconsellats per la Coordinadora. Quatre colles han hagut d’allargar un temps més els dos anys de període formatiu de prova per entrar de ple dret a l’ens: Vailets de Gelida, Laietans de Gramenet, Castellers de Sant Adrià i Castellers de Gavà. Una cinquena té en qüestió la seva continuïtat dins la CCCC en cas que no aconseguís mantenir una línia de regularitat: els Angelets del Vallespir, que porten dues temporades sense fer castells de 6.

L’any passat, hi va haver 61 colles (convencionals) que van fer castells de 7 en amunt. És el màxim històric, que va tornar a superar les dades dels anys anteriors: 56 (2014), 52 (2013), 49 (2012), 48 (2011), 44 (2010). També el 2015 hi va haver 23 colles que no van poder passar dels castells de 6, en alguns casos amb anys de trajectòria acumulats.

C.Solsona (2015) descarregat carregat i.fallit i.desmuntat
2de6 6 0 0 1
3de6 7 0 0 0
3de6a 4 0 1 0
3de6s 2 0 0 0
3de7 1 0 0 0
4de6 1 0 0 0
4de6a 1 0 0 0
5de6 1 0 0 0
Pde4 19 0 0 0
Pde4s 7 0 0 0
Total 49 0 1 1

JORDINA ARMILLA

Foto 1: L’únic 3de7 dels Castellers de Solsona el 2015

Foto 2: Assaig de la setmana passada dels nous Xiquets de Montblanc

Articles relacionats:

Colles que arrenquen i altres que hi sobreviuen

El millor del millor any

Superant registres

El mapa de les colles de 7 registra èxits històrics

Més colles de 7 que mai

Camí de les cent colles

El mapa s’amplia: més colles que mai

Brivalls de Cornudella: orgull de poble