“Un país complet és com un castell descarregat”

Raül Romeva és el flamant conseller d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya, que el Tribunal Constitucional va suspendre ahir en un nou atac a la voluntat majoritària dels catalans. Romeva va rebre el premi Ambaixador Castells a la darrera edició de la Nit de Castells –celebrada a Valls el 30 de gener–, amb l’encàrrec que prengui els castells com un exemple de la imatge i els valors que Catalunya pot oferir al món en el seu camí per a la consecució d’un estat propi.

_FMP0790

Quan i com entreu a formar part del món casteller a través dels Castellers de Sant Cugat?

Fa sis anys perquè amb la meva filla i el meu fill (de fet, la meva filla aleshores tenia 4 anys) vam anar a veure una actuació dels gausacs, els Castellers de Sant Cugat, que just actuaven al costat de casa. I ella va dir que volia pujar, que volia ser enxaneta. Vam decidir que si li feia il·lusió, havíem de provar-ho. Vam anar als assaigs; ella va entrar primer a l’escola i va resultar que se li donava molt bé això de pujar. Al segon assaig, però, nosaltres ja ens vam enfaixar. Ens hi vam enganxar i a partir d’aquí ens vam convertir en membres de la colla.

Hi teniu més família, oi?

Sí, tota la família hi estem involucrats.

RomevaQuin o quins valors destacaríeu del fet casteller: força, equilibri, valor i seny?

Els destacaria tots quatre. No s’entén un sense els altres tres i això és la gran virtut dels castells. És la suma d’aquests valors el que permet que el castell s’alci i, sobretot, es descarregui. I, per tant, des d’aquesta perspectiva, per a mi el que és important és la sinergia més que tots quatre valors. Un accés o un dèficit d’algun d’ells és el que fa que el castell no es carregui o directament ja no es pugui descarregar en condicions. I aquest, per a mi, és l’aspecte més important.

N’afegiríeu cap més? 

Sí, jo crec que hi ha un aspecte que és fonamental que és la capacitat de cohesió que tenen, dins la colla, però també en l’àmbit local i social.

Els castells són Patrimoni de la Humanitat des de fa cinc anys. Heu pogut copsar els efectes d’aquesta declaració en aquest anys?

Sens dubte. Hi ha poques activitats que generin la fascinació que a escala internacional provoquen els castells. Ho he vist durant els anys que he treballat fora, però també veient com gent de fora els venia a veure a Catalunya. És una de les experiències vitals que et marquen des de la primera vegada que els veus. Per l’espectacularitat, però també per la importància que té la suma de capacitats a partir de buscar un objectiu comú. El fet significatiu que gent de perfils molt diversos, amb característiques i habilitats molt diverses, sumi i cadascú aporti el millor de si mateix, construeix un resultat col·lectiu absolutament espectacular. D’això n’hem de ser molt conscients i, a més, posar-ho en valor.

SantCugat2de8fQuin paper poden jugar els castells en la nova Conselleria d’Exteriors? Amb el Premi Ambaixador s’entén que el món casteller n’espera quelcom…

Aquest premi té més responsabilitat que reconeixement. És a dir, esperona la feina que queda per fer. Hem d’utilitzar aquesta oportunitat que ens brinda el món casteller per poder explicar al món, no només què és el fet casteller, sinó també què som com a país i societat. Els castells ens ubiquen d’una manera molt gràfica i visual. Un dels objectius de la Conselleria és posicionar-nos al món. I, per això, cal utilitzar tots els instruments que ens permeten fer-ho. Un dels instruments indiscutibles en aquest sentit són els castells. Enlloc tenen aquesta singularitat i, per tant, ens permeten explicar què i qui som. Simplement, no som ni millor ni pitjors, sinó singulars com tothom, i els castells internacionalment ens defineixen com una realitat amb identitat pròpia.

 Amb el seu nou càrrec podrà fer compatible la seva militància castellera?

La camisa no me la he treta; va amb mi. Una altra cosa és que m’hauré d’adaptar; d’això en sóc conscient i també la colla n’és conscient. La colla sap que em pot utilitzar de moltes altres maneres. Això és la grandesa dels castells: que pots ser-ne part de moltes maneres diferents. Hi ha moltes formes d’ajudar i contribuir al món casteller i, per tant, jo en seguiré formant part. Potser no tant des del vessant d’assaigs per la responsabilitat que he assumit, circumstancialment i temporalment, però a les actuacions és evident que m’encamisaré, i en totes aquelles activitats o situacions en les que pugui difondre i posar en valor el fet casteller, ho faré.

Assistirà a diades castelleres amb els gausacs com espectador o convidat?

Jo, si vaig amb els gausacs, em poso la camisa, i em poso a la pinya.

 Per últim. Si el procés cap a la independència fos un castell, de quin es tractaria?

Crec que seria aquell que encara no s’ha descarregat, però tenim la màxima capacitat i ambició per fer-ho. I n’hi ha molts. Aquesta última temporada hem descarregat el 3de10 i el 4de10 amb folre i manilles, castells absolutament espectaculars, i hem de tenir una ambició de seguir creixent en aquesta dimensió. Per tant, qualsevol repte que ens plantegem és equiparable a la voluntat de fer un país. Estem fent una cosa que no s’ha fet mai. Fer un país amb els termes que nosaltres el volem fer no s’ha fet mai. Hi ha castells que no s’han fet mai, però s’acaben aconseguint. Doncs, amb el país passarà exactament el mateix.

El descarregarem?

Sens dubte. Jo sóc dels que pensa que un castell s’ha de descarregar. No sóc partidari que l’objectiu del castell sigui només carregar-lo. Potser té a veure una mica la meva condició de pare, això ho reconec. Però penso que el castell l’has de tirar quan creus que el podràs descarregar. Un castell perquè sigui considerat un castell l’has de carregar i descarregar. Per tant, un país complet és equivalent a un castell descarregat. Nosaltres volem un país complet, un país amb totes les garanties i condicions i, per tant, volem descarregar aquest castell fent-ho amb la màxima garantia i normalitat que s’espera d’un castell en el seu procés.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Raül Romeva, en el moment de rebre el premi Ambaixador Castells a la Nit de Castells

Foto 2: Romeva, amb la camisa verda dels Castellers de Sant Cugat

Foto 3: Torre de 8 amb folre dels gausacs, amb Raül Romeva de segones mans al folre

Articles relacionats:

Llagostera, el 4de10fm els Nens i Romeva: protagonistes d ela Nit de Castells

Castellers smb projecció pública