IniciActualitatBarcelona marca el ritme

Barcelona marca el ritme

-

CdBJordiGran2Els Castellers de Barcelona i els Castellers de la Vila de Gràcia han plantat els primers 3de8 de l’any. L’anomenat pare dels castells ha arribat l’endemà de Sant Josep. Un xic més tard que l’any passat: els vermells ja n’havien completat dos en aquestes dates, així com també els Minyons, que enguany encara no l’han estrenat. Els de Gràcia el van treure a plaça just fa un any. Dies amunt, dies avall, el 3de8 marca el sostre del primer trimestre del 2016.

Els de Barcelona estan marcant el ritme de l’inici de la temporada –en què moltes colles encara estan per estrenar-se– amb tres 4de8 i el primer 3de8 de l’any. Tot i això, la seva nova cap de colla, Mery Mañané, és prudent i recorda que l’any passat a aquestes alçades ja portaven dues clàssiques de 8. Per a Mañané, “el ritme ja no és el mateix”. I és que just agafar el càrrec ja va anunciar que enguany s’ho prendrien amb més calma. La prudència impera en el discurs de la nova dirigent dels vermells i tant el primer 4de8 com el primer 3de8 han arribat després de mostrar reserves sobre si els portarien finalment a la plaça. Per a Mañané, que hagin pogut dur aquest dos castells tan aviat a plaça és fruit de la feina feta els últims anys amb el domini amb facilitat dels castells bàsics de 8. La cap de colla 9184_1060339160696306_8849978150714651409_nsubratlla que això els permet rodar gent a tots els nivells, provar canalla nova, fer canvis al tronc i que mans menys habituals estiguin a primera línia del castell, de manera que van ampliant la base que els permetrà fer passos endavant a mida que avanci la temporada. Sobre els dos castells de 8 estrenats assegura que ni amb el 4de8 ni amb el 3de8 han forçat res: “quan hem vist que la feina d’assaig estava feta, els hem estrenat”.

L’execució dels dos castells a Vic va ser bona, tot i que no es van arriar a la primera –el 4de8 al tercer peu– i es van haver de treballar a la baixada. El 3de8 va presentar canvis a nivell de segons, terços i quarts, i també s’hi van estrenar un dos, l’aixecador i l’enxaneta. El que encara no tenen a punt és el 2de7. Estan refent tota la torre, on la major part del tronc és nou i també han de canviar la canalla. La cap de colla apunta que aquesta estructura requereix un punt més de maduresa tècnica que la resta de castells: “cal treballar-la mica en mica i cuinar-la a foc lent”. Cal recordar que, tot i que ara fa un any ja havien completat el 2de7 en dues ocasions, després tan sols van fer un sol 2de8 amb folre en tot l’any. Van acabar sumant millor gamma, tot i que la torre folrada els va donar maldecaps a principis del curs. Van desmuntar el 2de8 amb folre a Salt (el 19 d’abril) i després el van sumar, al segon intent, a Nou Barris (el 17 de maig). En aquella data van estrenar també el 3de9 amb folre i el 5de8. Ara, els barcelonins obren una setmana de descans per seguir marcant el ritme… el seu.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de8 dels Castellers de Barcelona, ahir a Vic (Foto: Jordi Gran)

Foto 2: 4de8, ahir a Vic (Foto: Roberta Esteves)

Articles relacionats:

El 3de8 arriba a plaça

Els castells de 8 tornen a plaça

Barcelona canvia de xip

Reptes i dubtes dels Castellers de Barcelona

Articles relacionats

Més de l'autor