El dilema de la Mercè

01LaMerce (95) copiaL’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) anunciarà just després de Setmana Santa les dues colles que acompanyaran els Castellers de Barcelona a la diada de colles convidades de la Mercè. L’Ajuntament encara no ha pres la decisió, tot i que la plaça del Minyons de Terrassa és més que probable, a l’espera de tancar l’acord. El dilema és qui ocupa la tercera plaça: els Castellers de Vilafranca o la Colla Joves Xiquets de Valls. L’opció dels verds, en principi, agrada més a l’Ajuntament pel cartell que hi aporten (tot i que tampoc no han anunciat que sigui la seva opció), mentre que la invitació a la Joves és la preferida pels Castellers de Barcelona, que actuen com a amfitrions. La colla degana de la ciutat –amb absoluta discreció i evitant posicionaments públics per mantenir les bones relacions institucionals– ha traslladat la seva preferència a l’Ajuntament, que n’ha pres nota.

L’ICUB sospesa els pros i contres de convidar vilafranquins o vallencs. El que està descartat, però, és que l’actuació sigui amb quatre colles. El dilema es debat entre el prestigi (i nivell) que aporten els verds com la colla que ha fet els millors castells alçats a Barcelona o la fidelitat que suposa rebre els vermells, que l’any passat van tornar a la plaça Sant Jaume per ocupar el lloc que havien deixat vacant els de Vilafranca, pel canvi de data de la diada a causa de les eleccions del 27S.

Els responsables d’organitzar la Mercè tenen damunt la taula una carpeta complicada de resoldre. No volen reduir la seva decisió a un factor únicament de quina és la colla que garanteix els millors castells, ni tampoc ser uns simples executors de les preferències de la colla degana de la ciutat (qui paga, al cap i a la fi, és l’Ajuntament). La combinació d’aquests dos factors, junt amb l’econòmic i altres col·laterals, acabarà motivant la decisió. L’ICUB ha previst anunciar el cartell la setmana posterior a la Pasqua.

Tant Joves com Vilafranca han reservat en els seus calendaris la diada de la Mercè, que serà el 25 de setembre. Totes dues es consideren amb drets adquirits: els verds, perquè han estat fixes des del 2003, fent els millors castells i l’any passat van saltar del cartell pel canvi de la diada; i els vermells perquè van ser la primera colla a fer un castell de 9 a la ciutat i l’any passat van donar el màxim que tenien al seu abast.

El cartell de Barcelona afecta també el de Sant Miquel a Lleida, que enguany s’ha avançat una setmana a causa del Concurs. La diada lleidatana serà el mateix dia que la Mercè i encara no està tancada, ja que està pendent si compten amb la Joves, que hi acudeix habitualment. Sant Miquel, la Mercè i Sant Fèlix són les tres úniques grans diades pendents de tancar.

SANTI TERRAZA

Foto: Una imatge de la Mercè de 2011, amb els Castellers de Barcelona en primer plànol i els verds preparant un peu

Articles relacionats:

Verds i Joves es disputen la Mercè

Plaça de la Font vs. Plaça Sant Jaume

Explosió de grans castells a Tarragona i Barcelona

La Mercè i els borinots

La Mercè, el dia 20 i sense els verds