El dolç moment que els Gausacs volen ampliar

2016-03-01 06.22.44Els Castellers de Sant Cugat tenen entre cella i cella dos castells nous: el 7de8 i el 3de9 amb folre. Això es fa evident en la pissarra d’assaig que han estrenat aquesta temporada. Els gausacs han incorporat aquest suport metàl·lic per construir les seves bases de creixement, un sistema d’imants que ja utilitzen altres colles com els Castellers de Sants i que contribueix a fidelitzar les presències als assaigs i millorar l’organització.

Aquesta temporada continuen els dos caps de colla, Àlex Castellarnau i Biel Samsó, una bicefàlia que l’any passat va assaborir l’èxit dels primers 5de8 i pilar de 6 de la colla, a més del 9de7. Consolidar aquestes dues estrenes, que mantindran el mateix esquema, és el principal repte. Després situen el 7de8 i el 3de9 amb folre com objectius en un segon pla. 1Bona copiaÀlex Castellarnau apunta que la planificació de la nova temporada els ha de dur a revalidar el 5d8 i “apretar amb el 2de8 amb folre”. A partir d’aquí, creuen que la massa de castellers hauria de créixer per poder fer incursions, tant al 7de8 com al 3de9f. El 7de8 el plategen com a reclam, per arrossegar prou gent de cara a treballar peus en condicions. Pel que fa a la torre de 8 folrada (que l’any passat van carregar a la Festa Major i van deixar de banda el segon tram per concentrar.se en altres prioritats) la consideren un deute pendent: Castellarnau assenyalada que “volem fer un estudi intens del folre, que esperem sigui profitós tant per la torre com per a un possible pilar de 7 amb folre”. L’any passat van fer algunes proves de folre de cara al futur no immediat.

El 2015, els de la camisa verd Collserola va fer 100 aletes de 7 en amunt (comptant els 25 pilars de 5), amb 26 castells de 8 descarregats. Tan sols van caure amb el 2de8 amb folre coronat i en el primer intent de pilar de 6.  Una eficàcia admirable en un any de creixement.

Gausacs d c if id
2de7 8
2de8f 1
3de7 10
3de8 12
4de7 9
4de7a 5
4de8 13 2
5de7 12
5de8 1
7de7 2
9de7 1
Pde5 25
Pde6 1 1
2015 99d 1c 1if 2id

Base de dades CCCC/CJXT

CblFA7EUMAE_1p-.jpg largeÉs temps de recerca i desenvolupament, també pels gausacs en el seu lloc d’assaig. En els darrers dies s’han fet visibles els sistemes que empren les colles en el muntatge de les pinyes. Els caps de pinyes tenen nous estris per confeccionar els peus, que els faciliten la tasca: alguns fan srevir noves tecnologies i d’altres gadgets per encaixar totes les peces del puzle humà.

L’esquema amb paper i llapis, encara molt present als assaigs i actuacions, ha evolucionat. Però segur que encara dalt de l’autocar, o en una taula d’un bar a prop de la plaça, seguirà sent l’eina per quadrar el trencaclosques que genera més maldecaps als caps de pinyes.

La pissarra magnètica que han estrenat a Sant Cugat ha desvetllat les seves intencions. Els gausacs han renovat la manera de parir les seves pinyes. Ho fan en l’any del seu 20è aniversari i en ple procés de formulació de com serà la seva nova seu social. Ara fa vint anys es van estrenar a plaça i en la primera temporada van sumar castells com el 2de6, el 5de6, el 4de6 amb agulla i fins i tot el 9de6. Dues dècades després aspiren a ser colla de 9.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Pissarra d’imants al local dels gausacs

Foto 2: Assaig de pilar de 7 amb folre, abril del 2015

Foto 3: 4de8 a la plaá de l’Octavià (Foto: Rosa Gadea)

Articles relacionats:

Resum 2015: gamma alta de 8

Dos casos d’èxit: Moixiganguers i Gausacs

Saballuts, gausacs i bandarres ho peten

Sant Cugat guanya la segona sessió amb la tripleta de 8

La torre costa de mantenir

Els valors emergents