El protector cervical, més a prop

detalls 006300806cc copiaDifícil, però no impossible. El protector cervical que l’equip mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) voldria implantar per algunes de les posicions claus de la pinya és més a prop que fa dos anys i mig, quan el projecte va començar a caminar, però encara és lluny de concretar-se en un sistema específic. En els darrers mesos, l’equip científic que hi treballa ha aconseguit obrir portes que podrien traduir-se en resultats tècnics que avalin el projecte i el facin possible.

El protector és un projecte extremadament difícil de concretar-se perquè ha de reunir en un mateix dispositiu diferents requisits: ha de ser de tou, ha de ser de fàcil utilització, ha de ser escassament visible, ha de ser econòmic i, òbviament, ha de ser efectiu. Molts requisits que el converteixen en un repte difícil, però no impossible, com han pogut detectar en els darrers mesos els tècnics que hi treballen.

vng-castells-004290706rl-copiaEl responsable mèdic de la CCCC, Dani Castillo, opta per la lògica prudència i, sobretot, pel rigor que ja ha caracteritzat l’organisme en anteriors projectes, com el casc de la canalla o els terres atenuants d’assaig. Amb tot, els darrers avenços del grup de treball han obert una escletxa d’optimisme, que convida a pensar que a mitjà o llarg termini el dispositiu podria ser una realitat. Actualment, els tècnics treballen en la compatibilitat d’una peça que es col·locarien els components del nucli de la pinya, el folre o les manilles. Els treballs del protector els realitza l’empresa Leitat, especialitzada en desenvolupament tecnològic, que el 2014 va signar un conveni amb la CCCC per a la creació d’aquest dispositiu.

Inicialment, les primeres anàlisis per a la proposta del protector van considerar com a millor opció la creació d’un teixit intel·ligent, incorporat a la camisa castellera. Les darreres investigacions no descarten que el dispositiu sigui extern i, per tant, mòbil. Els especialistes segueixen el full de ruta per assegurar que tots els requisits es compleixen.

La implantació d’un protector cervical forma part dels projectes de millora en prevenció i seguretat que duu a terme la CCCC després de la plena implantació amb èxit del casc, de les xarxes d’assaig i dels terres flotants als locals per fer les proves. L’accident de Gràcia, a la Festa Major del 2013, va aportar visibilitat al projecte, que ara ha fet un nou pas endavant.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Peu d’un castell de la Colla Vella

Foto 2: Protector cervical que alguns components de la Jove de Tarragona van utilitzar a finals dels 90

Articles relacionats:

Un protector cervical per als components de la pinya?

Sense casc no hi ha castells

Més segur del que sembla

“És el rigor…”

Les colles que més cauen i les que menys