Els Xiquets entren a la roda de Sant Fèlix

_FMP8626 copiaEls Xiquets de Tarragona són candidats a ocupar una de les quatre places de Sant Fèlix, junt a la Colla Vella, els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves, els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona. Els administradors han optat per ampliar a sis colles les candidates a actuar el 30 d’agost a la plaça de la Vila. Encara no han decidit quines quatre triaran, tot i que sí que han descartat que sigui una actuació a cinc i, menys encara, a sis.

La setmana vinent, els administradors de la Festa Major de Vilafranca visitaran les cinc colles foranes que entren en la roda de Sant Fèlix. Ja s’han reunit amb els verds i ara és el torn de les visites a Terrassa, a Valls per partida doble i, per primer cop, també dues a Tarragona. Els responsables de la festa vilafranquina s’han marcat com a objectiu arribar a la Setmana Santa amb totes les visites fetes i decidir el cartell durant la primera quinzena d’abril, una mica més tard del que havien previst inicialment. Com marca la tradició, els administradors prenen la decisió de les colles que actuen per Sant Fèlix després d’efectuar, com a mínim, una visita a cadascuna de les candidates, on coneixen les seves intencions i aborden assumptes econòmics i organitzatius.

El salt espectacular registrat pels Xiquets en els darrers anys els ha permès entrar en la llista de candidats de la diada de Sant Fèlix, per primer cop en la seva història des que Sant Fèlix té el format actual. L’any passat, els matalassers van sumar el 5de9 amb folre i el pilar de 8 amb folre i manilles –tots dos carregats– als seus registres, als quals l’any anterior havien incorporat el 2de9 amb folre i manilles. Aquest darrer castell, precisament, el van descarregar a Vilafranca el passat 1 de novembre, per segon cop en la seva trajectòria.

IMG_9422La decisió dels administradors de sumar una colla més entre els candidats de Sant Fèlix 2016 respon a un doble motiu. D’una banda, reconèixer l’excel·lent progressió i moment dels Xiquets: per als matalassers entrar a la roda ja suposa un premi que estimularà la colla i permetrà als seus dirigents disposar de dosis de vitamines suplementàries per traslladar als seus castellers. De l’altra banda, aquesta decisió permet als gestors de la Festa Major vilafranquina reduir la pressió entre la Joves de Valls i la Jove de Tarragona, que, en principi, es disputen la quarta plaça. Ningú no dubta que Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Minyons de Terrassa tenen lloc assegurat… llevat que no es produís un desacord imprevist i poc probable.

Amb tot, els administradors encara no tenen tancat el pressupost que destinaran a l’actuació castellera. En els darrers mesos, s’han de dedicat a avançar els contractes amb els grups d’espectacles, per poder dissenyar un cartell d’activitats paral·leles adaptat a les seves necessitats i voluntats, i ara és el torn dels castells.

La visita als Xiquets és desconeguda per la tropa matalassera (llevat, lògicament, dels seus dirigents). Els tarragonins no actuaran el cap de setmana anterior a Sant Fèlix, tot i que la decisió de deixar en blanc aquests dos dies és anterior a la trucada rebuda de Vilafranca.

Els Xiquets van ser la primera colla puntera en començar els assaigs, el passat mes de gener. I serà de les últimes en actuar: el 17 d’abril a la plaça del Rei de Tarragona, al costat de la Colla Vella. Aquest ampli temps de rodatge sense la pressió de les actuacions ha permès al flamant cap de colla, Josep Maria Solé, treballar amb intensitat els pisos superiors dels castells i començar a obtenir rèdits. Divendres passat, per exemple, van descarregar el pilar de 6 sencer a assaig en una bona prova de les seves capacitats actuals.

La decisió que els administradors hagin de triar entre sis colles es produeix l’any que els Xicots de Vilafranca s’han estrenat com a colla de 9. La segona colla de VIlafranca –que anys enrere havia reclamat actuar a Sant Fèlix si feia castells de 9– ha renunciat per iniciativa pròpia a ser el 30 d’agost a la plaça de la Vila, junt amb unes colles d’un nivell accentuadament superior. Els vermells van actuar a Sant Fèlix els anys 1988 i 89, amb castells de 7 en les dues convocatòries.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 2de9 amb folre i manilles descarregat pels Xiquets a Vilafranca, el passat 1 de novembre (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: La Colla Vella descarregant el 4de9fa, al darrer Sant Fèlix, junt a les banderoles de les quatre colles presents a plaça que es col·loquen a l’edifici de la cantonada de la plaça de la Vila i el carrer de la Cort (Foto: Rafel Ferrer)

Articles relacionats:

Sant Fèlix serà a quatre

El Sant Fèlix més habitual i més difícil

El difícil repte dels Xiquets

Converses matalasseres

Resum 2015: gamma extra II

Els Xiquets de Tarragona entren al Top 100

Santa Tecla confirma l’extra matalassera

Explosió de grans castells a Tarragona i Barcelona