La diada més cotitzada

IMG_9435L’entrada dels Xiquets de Tarragona a la roda de Sant Fèlix, junt amb les cinc grans, amplia la nòmina de candidats a actuar a l’esperada cita vilafranquina. Durant anys, el cartell era estable entre les colles que formaven el que aleshores es coneixia com G4: Colla Vella, Castellers de Vilafranca, Colla Joves i Minyons de Terrassa, que, per aquest ordre, són les colles que més cops han estat a la plaça de la Vila el 30 d’agost. Aquest cartell va ser fixe durant els anys 90 i fins el 2012, amb l’única excepció el 1996, en què la Jove de Tarragona va substituir la Joves, a causa dels resultats de la temporada anterior. Amb l’arribada de la Jove a la gamma extra, els candidats es van ampliar a cinc (de fet, a sis, ja que els Capgrossos també havien entrat en llista de valoracions). Ara, amb la progressió espectacular dels Xiquets de Tarragona en les últimes temporades, la llista de probables s’amplia a sis. En sis anys, s’ha passat de quatre candidats inamovibles a sis possibles.

Les cinc colles punteres han deixat un total de 255 grans castells (és a dir, de 9 i superiors) a Sant Fèlix. Els Castellers de Vilafranca són la colla que n’ha plantat més (82), els segueixen la Colla Vella (62) i els Minyons (56). Més enllà de la quantitat, la més gran, el que fa diferent Sant Fèlix és la qualitat dels castells vistos en aquesta cita. Per Sant Fèlix s’han vist totes les millors construccions de l’Era moderna, llevat de dos únics castells: el 4de10 amb folre i manilles –alçat només a Terrassa– i el 7de9 amb folre –bastit en la mateixa plaça, però, per Tots Sants–.

Per castells, els més repetits són els dos bàsics de 9: el 3de9f (72) i el 4de9f (60). Entre la gamma extra, els més habituals són el 2de9 amb folre i manilles (31), el pilar de 8 amb folre i manilles (26) i el 5de9 amb folre (22). Són precisament els tres castells que han afegit els Xiquets de Tarragona al seu repertori en els dos últims anys.

StFelix26-152La imatge més repetida per Sant Fèlix és la d’un 3de9 amb folre de la Colla Joves (14d+8c), mentre que el 3de9 amb folre i el 4de9 amb folre dels Minyons són els dos castell més vegades descarregats (16 cops cadascun).

La colla que més cops ha estat el 30 d’agost a la plaça de la Vila ha estat la Colla Vella. Els Castellers de Vilafranca, en canvi, no s’hi van incorporar fins el 1965, quan se’ls va presentar una oportunitat a causa de la millora del seu nivell. La Joves i els Minyons completen la nòmina habitual, mentre que altres colles van ser fixes als 60 i començament dels 70 (com els Nens del Vendrell) o ho han fet de manera puntual, especialment amb motiu dels anys que Sant Fèlix es va convertir en el discutit concurs Anxaneta de Plata (1968-71).

El gran nivell de la passada edició de Sant Fèlix i del conjunt de la temporada va posar el llistó molt alt, amb Castellers de Vilafranca, Minyons i Colla Vella per sobre de la resta. Són les colles a qui ningú considera que els perilli la presència el dia 30. La quarta plaça de Sant Fèlix balla i, al marge de criteris històrics, hi ha tres aspirants: la Joves amb l’aval del gran intent de 3de10fm de Santa Úrsula, i les dues colles de Tarragona amb més ventall actual que els vermells.

Sant Fèlix Colles d c
2de9sm: Totes 1c
Castellers de Vilafranca 1c
3de10fm: Totes 2d 6c
Castellers de Vilafranca 1d 6c
Minyons de Terrassa 1d
2de8sf: Totes 1d 3c
Castellers de Vilafranca 1d 2c
Colla Vella 1c
4de9sf: Totes 5d 1c
Colla Joves 2d 1c
Minyons de Terrassa 1d
Castellers de Vilafranca 1d
Colla Vella 1d
3de9fa: Totes 2d
Castellers de Vilafranca 2d
4de9fa: Totes 15d 4c
Castellers de Vilafranca 14d 3c
Colla Vella 1d
Minyons de Terrassa 1c
5de9f: Totes 12d 10c
Minyons de Terrassa 4d 2c
Castellers de Vilafranca 3d 3c
Colla Joves 3d 1c
Colla Vella 1d 4c
Jove de Tarragona 1d
Pde8fm: Totes 15d 11c
Castellers de Vilafranca 13d 2c
Colla Vella 2d 4c
Minyons de Terrassa 3c
Jove de Tarragona 1c
Colla Joves 1c
2de9fm: Totes 20d 11c
Castellers de Vilafranca 10d 3c
Minyons de Terrassa 7d 4c
Colla Vella 3d 2c
Colla Joves 2c
3de8s: Totes 1d 1c
Colla Vella 1d 1c
 9de8: Totes 2d
Colla Vella 1d
Jove de Tarragona 1d
3de9f: Totes 51d 20
Minyons de Terrassa 16d
Colla Joves 14d 8c
Colla Vella 14d 6c
Castellers de Vilafranca 6d 5c
Jove  de Tarragona 2d 1c
4de9f: Totes 48d 12c
Minyons de Terrassa 16d 1c
Colla Vella 15d 5c
Colla Joves 10d 5c
Castellers de Vilafranca 6d
Jove de Tarragona 1d 1c

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de9 amb folre de la Colla Joves al Sant Fèlix del 2015 (Foto: Rafel Ferrer)

Articles relacionats:

Els Xiquets entren a la roda de Sant Fèlix

Sant Fèlix serà a quatre

El Sant Fèlix més gran

El Sant Fèlix més habitual i més difícil

Els Sant Fèlix per emmarcar

El difícil repte dels Xiquets

Els Xiquets de Tarragona entren al Top 100