Les muixerangues miren amunt

conlloga2El proper dissabte, 5 de març, tindrà lloc la I Trobada de Muixerangues de Castelló de la Plana en el marc de les Festes de la Magdalena. Hi actuaran quatre colles arribades de les tres províncies del País Valencià: Muixeranga d’Alacant, Nova Muixeranga d’Algemesí, Muixeranga de Vinaròs i la Conlloga de Castelló –la muixeranga amfitriona–. Es tracta d’una cita històrica entre colles de diferents comarques del territori valencià, que preveu reunir 300 muixeranguers amb les seves vestimentes coloristes i que s’alcin figures de 4, 5 i 6 altures.

A Castelló, aquesta serà la seva tercera temporada des de la recuperació de la tradició fer torres humanes. L’afició està creixent, la colla va començar el novembre de 2013, actualment són més d’un centenar de membres i cada dia s’hi interessen més persones. La resposta a la capital de la Plana Alta està sent fantàstica, tot i que hi ha encara un cert grau de desconeixement entre la giran població de què són i què representen les muixerangues. En aquest sentir, des de la Conlloga estan treballant fort l’apartat comunicatiu i fent divulgació didàctica.

A Castelló, hi ha referències de muixerangues des del segle XVIII. Tenen documentats diversos precedents, entre d’altres el de les Festes del cinquè aniversari de la Troballa de la Mare de Déu del Lledó, patrona de Castelló, el 1866. A prop de Castelló es van fer muixerangues fins al segle passat. Tenen constància que el 1912 se’n van fer a Nules (Plana Baixa) i que també hi ha hagut activitat més o menys continuada a Forcall (els Ports) i Peníscola (Baix Maestrat), tot i que amb diferent nom.

El proper 5 de març tindran l’oportunitat de fer-se més visibles que mai en plenes festes de la Magdalena. Des de la seva represa la Conlloga ha actuat tots els anys per les festes. La Trobada de Muixerangues era un dels objectius de la colla i el fet que hi assisteixi una de cada província evidencia la força que té el moviment de recuperació de les muixerangues. En l’actualitat, hi ha vint formacions en actiu de nord a sud del País Valencià. En aquest sentit, des de Castelló volen donar continuïtat a la trobada i, donada la relació entre muixerangues i castells, en properes ocasions volen convidar colles castelleres.

conlloga1A La Plana , com a moltes altres comarques muixerangueres, segueixen amb atenció l’actualitat castellera. Afirmen que el món casteller i el muixeranguer són dues visions del mateix. Recorden que encara que els castells vénen del ball dels valencians, és a Catalunya on la tècnica de les torres humanes ha arribat al màxim nivell de desenvolupament. Des de la Conlloga valoren que els castells estan en un moment admirable i recorden que han tingut loportunitat dactuar a la Sénia al costat dels Xiqüelos del Delta i van estar presents en el passat Concurs de Castells –fent pinya als Capgrossos de Mataró–. Enguany tenen la intenció de tornar, si alguna colla  castellera els convida per ajudar als seus peus.
JORDINA ARMILLA
Foto portada: Alta de 4 el passat 9 d’octubre, diada del País Valencià
Foto 1: Alta de 4 de la Conlloga-Muixeranga de Castelló
Foto 2: Assaig de l’Alta de 5
Articles relacionats: