Sant Fèlix, els criteris no escrits

Els administradors van iniciar la setmana passada la ronda de visites a les cinc colles que, junt amb els Castellers de Vilafranca, són candidates a actuar el proper 30 d’agost a la diada de Sant Fèlix. Els Minyons de Terrassa i la Colla Vella –si no hi ha cap trasbals improbable– tenen el lloc virtualment assegurat, mentre que la quarta plaça balla entre la Joves de Valls, la Jove de Tarragona i, per primer cop, els Xiquets de Tarragona, que enguany han entrat a la roda. Quins són els criteris que han de seguir els administradors per confeccionar el cartell de Sant Fèlix amb “les millors colles del moment”? Hem convidat el casteller David Tudela –administrador de la Festa Major de Vilafranca l’any 2015– a reflexionar-hi i ho fa aportant aquestes interessants observacions.

IMG_9396

Tal com ja va anunciar la Revista Castells, saber que els administradors de la Festa Major de Vilafranca han a visitat als Xiquets de Tarragona és una bona notícia, ja que reflecteix el bon estat de forma de les colles castelleres, cosa impensable fa uns anys quan només destacaven quatre colles per sobre de la resta. Aquest augment en l’agenda de visites dels administradors, ha fet ressorgir el debat sobre els criteris per entrar al selecte cartell de la diada de Sant Fèlix. Si ens basem en el que diu el protocol aprovat el 2006 trobarem el següent: “Hi participen les colles convidades (contractades) per l’administració de la festa, seguint el criteri de convidar les millors colles del moment”.

El criteri està definit, però d’una manera molt generalitzada: “les millors colles del moment”. “Del moment”, és un terme temporalment indefinit i podria referir-se als resultats de l’any anterior o a qualsevol moment abans de la diada de Sant Fèlix de l’any en curs. La definició “millors colles” tampoc no diu el nombre de colles participants ni les eines per determinar quines són les millors. Així doncs, quins són els criteris que s’han de dur a terme? En què s’han de basar els administradors per saber quines són les millors colles del moment?

Habitualment, els barems més utilitzats per definir les millors colles són els diferents rànquings confeccionats a partir de la taula de puntuació del Concurs de Tarragona. Aquests rànquings no són acceptats per totes les colles i n’hi ha, fins i tot, alguna participant històrica de Sant Fèlix que tampoc l’accepta, com és el cas dels Minyons de Terrassa. Si ens hem de fixar en els resultats de la temporada anterior per definir si una colla és de les millors del moment o no, podem treure algunes conclusions, però no per marcar un criteri definitiu. Una colla que ha fet una temporada excepcional l’any anterior, no necessàriament hauria de fer-ho tan bé la següent, o al revés. Hi ha molts factors que poden condicionar la temporada com per exemple, el creixement de la canalla, castellers que marxen, canvis en pisos importants, lesions, etc.

Un altre dels handicaps són els calendaris, cosa que condiciona “el moment”. Les colles demanen celeritat en les decisions dels administradors per poder tancar els seus calendaris, fet totalment comprensible, però tancar una contractació el primer trimestre de l’any no assegura que sigui l’èxit absolut a finals d’agost. De vegades, els caps de colla han de variar els seus objectius a mitjans de temporada degut a lesions o canvis obligats en algunes posicions; això provoca que es trobin en una situació compromesa i amb un calendari per davant molt complicat. Tot i que sabem que és impossible i contraproduent, una altra cosa seria fer les contractacions a l’agost, on ja se sabria com està cada colla i com arriba per afrontar la diada.

Marcar unes pautes estrictes per definir quines colles han de venir a Sant Fèlix no crec que sigui la solució. Primer, perquè és complicat saber quines han de ser aquestes directrius i a partir de quin moment de la temporada s’haurien d’impartir; i segon, perquè a Sant Fèlix s’han de valorar moltes més coses que un simple rànquing o l’estat de forma del curs passat. És aquí on les administracions han de fer valer la seva experiència i coneixements del món casteller per valorar aspectes com: aptituds i actituds de cada colla, progressió en els últims anys, comportament en actuar sota pressió, capacitat de reacció, resultats en Sant Fèlix anteriors (si hi han actuat) i saber amb quin compromís afrontarien la diada, entre d’altres. El rànquing pot ser un complement per treure una valoració final més aproximada, però no l’argument de pes.

En els últims anys, s’han fet servir aquests tipus de criteris en més o menys mesura. En alguna ocasió, alguna de les colles històriques ha quedat fora del cartell, fent palès que ningú no té el lloc assegurat a la diada de Sant Fèlix i no per això el resultat ha estat negatiu. En el Top 10 de les diades més grans de la història, quatre són Sant Fèlix i les del 2015 i 2014 ocupen el primer i segon lloc respectivament. Alguna cosa es deu estar fent bé.

DAVID TUDELA

Foto: Entrada dels Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca a la plaça de la Vila el 30 d’agost de l’any passat (Foto: Rafel Ferrer)

Articles relacionats:

La diada més cotitzada

Els Xiquets entren a la roda de Sant Fèlix

Sant Fèlix serà a quatre

El Sant Fèlix més gran

El Sant Fèlix més habitual i més difícil

Els Sant Fèlix per emmarcar

Els 9 escenaris més exclusius