Verds i Joves es disputen la Mercè

2de9fmJovesCastellers de Vilafranca i Colla Joves Xiquets de Valls es disputen plaça al cartell de la diada de la Mercè de colles convidades, el 25 de setembre, al costat dels Castellers de Barcelona i, previsiblement, els Minyons de Terrassa. Verds i vermells han reservat aquesta actuació en els seus respectius calendaris: els primers, per haver estat fixes des del 2003 fins l’any passat –en què no hi van poder assistir en canviar-se la data prefixada per la coincidència electoral– i els segons, per haver ocupat la plaça deixada vacant pels verds i haver-hi dut els seus millors castells en aquell moment. La presència dels Minyons –que no han faltat mai a la Mercè des de 1982– sembla garantida.

La decisió de qui ocupa la tercera plaça de la Mercè correspon a l’Ajuntament de Barcelona, institució que organitza i finança l’exhibició. Però l’Àrea de Cultura Popular del consistori no té excessives presses en resoldre aquest interrogant, malgrat que els calendaris de les colles ja estan tancats de fa temps. El responsable de les festes de la Mercè, Joan Camps, s’ho ha pres amb calma i afirma que el cartell es tancarà pels volts de Setmana Santa, tot i els inconvenients que aquesta lentitud genera a les colles castelleres. L’única decisió presa en aquest sentit és que el cartell serà de tres colles, i no de quatre, ja que aquest hipotètic aquest cas revifaria la polèmica amb els Castellers de Sants, que havien reclamat la seva presència en aquesta diada pel nivell assolit. Els borinots tenen aparcada, ara per ara, aquesta històrica reivindicació.

01LaMerce (431) copiaEl format de cartell compost per Castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca ha estat fixe a la Mercè des de 2003 fins 2014. L’any passat, els verds es van veure obligats a renunciar, quan l’Ajuntament va avançar la diada del 27 al 20 de setembre per evitar que coincidís amb les eleccions al Parlament de Catalunya. Els vilafranquins ja tenien signada la seva presència a Tarragona aquell dia, per participar en la Diada del Primer Diumenge de Festes, a la qual són assidus des del primer any (2005) amb l’única excepció de la segona edició. Per la seva part, la Colla Joves (l’única de les colles grans que no tenia actuació aquella jornada) va acceptar la invitació, va ocupar la plaça vacant i va dur a Barcelona el seu millor castell en aquells moments: un 2de9 amb folre i manilles que només havia descarregat en una ocasió (l’any 2000). El 2de9fm va acabar sent la millor construcció dels diables vermells l’any passat.

Els vilafranquins consideren que la decisió de no acudir-hi la temporada passada no va ser pròpia, sinó conseqüència del canvi efectuat per l’Ajuntament quan ja tenien tancat l’acord amb Tarragona des de l’any anterior. La Joves, per la seva part, sosté que la diada de la Mercè que va efectuar va ser de màxims i va oferir el millor del seu repertori. El protocol de les festes de la ciutat especifica, en relació a la diada de colles convidades de la Mercè, que “es procurarà que les colles convidades a la Diada siguin seleccionades entre les del nivell més alt de la temporada i amb el compromís de realització dels seus millors castells possibles en el seu moment. Si la seva actuació és de màxim nivell se’ls contracta amb el compromís de la seva participació a les Festes de la Mercè per dos anys”.

La Joves de Valls i els Castellers de Vilafranca protagonitzen dues dades històriques en els registres de la Mercè: els vallencs van ser els primers en fer un castell de 9 a Barcelona (Mercè 1994), mentre que els vilafranquins són els qui han fet la construcció més gran: 3de9 amb folre i agulla, que han executat en tres ocasions).

Totes dues colles han dissenyat els seus calendaris incloent-hi la diada de la Mercè, si bé en cap dels dos casos han rebut cap confirmació per part de l’Ajuntament. Els Castellers de Vilafranca i el consistori han mantingut un primer contacte d’intencions, sense entrar en matèria. La Colla Joves ha gestionat el seu interès amb els Castellers de Barcelona, a qui l’Ajuntament demana opinió sobre la diada. Divendres passat ja hi va haver un primer contacte entre la colla degana de la ciutat i responsables de la Mercè. Amb tot, els Castellers de Barcelona no volen veure’s implicats en la polèmica sobre la decisió de la colla escollida i el procés aplicat per l’Ajuntament.

La lentitud a l’hora de decidir el cartell de la Mercè sorprèn les colles castelleres. Junt amb Sant Fèlix (el cartell del qual està previst que es resolgui en les properes dues setmanes, tot i que els administradors ja fa mesos que treballen en la festa), la de la Mercè és l’única de les grans actuacions encara no decidides, malgrat que la majoria de colles (incloses les tres foranes que hi opten) ja han començat els assaigs. Tot i això no és l’únic cas a la capital, ja que hi ha altres actuacions menors que afecten l’Ajuntament de Barcelona i els seus districtes que estan pendents de tancar-se encara.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 2de9fm de la Colla Joves a la Mercè del 2015 (Foto: Jael Seguró)

Foto 2: 3de9fa dels Castellers de Vilafranca a la Mercè del 2011 (Foto: Aina Serra)

Articles relacionats:

Plaça de la Font vs. Plaça Sant Jaume

Explosió de grans castells a Tarragona i Barcelona

La Mercè i els borinots

La Mercè, el dia 20 i sense els verds

La Mercè balla

Castells amb cronòmetre lent