Protegir les posicions de més risc

1 copiaEl nou sistema de lligar els peus dels castells amb folre que plantegen els Castellers de Sants no és cap caprici. Ni molt menys una boutade. Les dades avalen que les posicions que els borinots consideren que han de canviar la seva manera de col·locar-se són les de major risc. Així ho posa de manifest la relació de comunicats de lesions de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya en els darrers anys: gairebé la meitat de les produïdes al peu de les construccions amb folre (o folre i manilles) es van produir a la pinya.

La proposta dels Castellers de Sants està adreçada, fonamentalment, a les posicions dels castells amb folre que no porten ningú a sobre; és a dir, els que van en llocs de menys força o pressió i que estan subjectes a caigudes directes del tronc o el pom. Entre les 209 lesions potencialment importants produïdes des de la temporada 2009 –quan es van començar a detallar els comunicats mèdics detallats–, 69 corresponen a castells amb folre o folre i manilles. D’aquestes, 31 van ser a la pinya, mentre que la resta es van repartir entre folre o manilles (12), tronc (23) i pom (3). És a dir, prop de la meitat corresponen al peu. D’aquestes 31, una altra meitat (16) van ser luxacions o lesions cervicals. Cap va tenir cap repercussió greu (posant de manifest que la sinistralitat en castells és inferior al de moltes altres activitat amb menys percepció de risc), però totes, això sí, van entrar dins el factor de risc potencial.

Que els Castellers de Sants siguin els impulsors d’aquest estudi no és cap casualitat. No únicament perquè els borinots siguin una de les colles model en creixement, tecnificació i cohesió social –que també–, sinó perquè, a més, han patit tres lesions de castellers seus en els darrers anys en aquestes posicions. La primera va ser al Tots Sants el 2013 amb la caiguda del 5de9f dels Xiquets de Tarragona i les altres dues l’any passat, a Esplugues i Sants. L’acumulació i la sensació d’inseguretat els va convidar a fer un pas més i estudiar fórmules per reduir el risc, en coordinació amb l’equip mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. De fet, a les jornades de lesions de fa dos anys ja es va analitzar aquest factor.

En les tres lesions recents dels borinots en aquesta posició hi ha un element coincident, que també és comú en altres casos: es tracta de castellers que no es troben entre els de més consistència física, que acostumen anar sota el folre o a les rengles. El fet que en els castells amb folre, els cordons que no duen ningú a sobre no es protegeixin amb la cobertura dels braços genera un risc major. La proposta de la colla barcelonina –fruit d’un elaborat estudi tècnic que han realitzat en els darrers mesos, sota la coordinació del cap de pinyes, Pere Camprovín– és tancar els peus dels castells amb doble o triple base com si es tractessin de les pinyes sense folre; és a dir, amb els braços amunt i acotant el cap. Els que van sota el folre agafarien tal com es fa habitualment en aquesta posició. La proposta suposa tornar als orígens dels primers castells amb folre que va fer la Colla Vella entre 1969 i 1974, que a diferència dels Nens del Vendrell, els lligava amb els braços amunt. Els borinots han resolt l’encaix del primer casteller que va sense folre a sobre amb la protecció dels braços del darrere seu tancant-se al clatell.

Els borinots tenen previst fer la primera torre de 8 amb folre de l’any, a la Diada d’aniversari, el 8 de maig, amb aquest sistema. De fet, ara aquest castell només l’assagen amb la nova fórmula. Si els resultats són bons, el següent pas serà estudiar la seva aplicació als castells de 9. Els responsables mèdics de la CCCC –tant l’actual, Dani Castillo, com l’anterior, Jaume Rosset– han aplaudit el projecte i el segueixen de prop. El seu èxit pot suposar un canvi en la prevenció de lesions en els castells com fa deu anys va suposar el casc per a la canalla.

SANTI TERRAZA

Foto: Intent de 5de9 amb folre dels Xiquets de Tarragona a Tots Sants de 2013 (Foto: Fèlix Miró)

Un canvi revolucionari per tascar els folres

Repensant els folres, 40 anys després

El protector cervical, més a prop

Un protector cervical per als components de la pinya?

Més quantitat i qualitat igual èxit