Tocar el cel sense la torre

DSCF8026L’any 2000, el 3de8 es va descarregar 100 cops; el 4de8, 115, i la torre de 7, 133. L’any passat, el 4de8 es va completar 264 vegades; el 3de8, 240, i la torre de 7, 177. És a dir, en aquests quinze anys de creixement espectacular de registres i fites castelleres (especialment els cinc darrers), el 3de8 i el 4de8 s’han multiplicat en més del doble, mentre que el 2de7 ha pujat poc més d’un 20%. El 2010, el 4de8 ja havia superat al 2de7 en consecucions, i l’any 2013, ho va fer ja el 3de8.

Les dades –irrellevants– del que portem de temporada no il·lustren la mateixa tendència dels darrers anys, fonamentalment, perquè algunes colles grans que s’han estrenat amb el 2de7 (Colla Vella i Castellers de Vilafranca) en faran, previsiblement, pocs al llarg de la temporada; i perquè altres, com els Al·lots de Llevant o els Marrecs de Salt, hi han arribat ja seguint els seus particulars fulls de ruta. En canvi, resulta significatiu que dues de les tres colles que ja han fet doblet de 3de8 i 4de8 (Castellers de Barcelona i Castellers de Sants) encara no hagin portat a plaça la torre.

dsc_0838No és freqüent que hi hagi colles que tinguin el 3de8 i, en canvi, no sovintegin el 2de7. Els casos de les dues colles barcelonines no són representatius, ja que totes dues tenen previst incorporar la torre als seus registres en les properes setmanes i pensen en folrar-la aviat. Però sí que posa de manifest com l’assaig d’un castell inferior pot estar condicionat per unes singulars particularitats de treball, de disposició de recursos i d’inversió d’hores. I la torre n’és l’exemple més evident.

En els darrers anys, hi ha hagut diversos casos de colles a les quals se les ha travessat la torre, però que no han tingut problemes per fer funcionar el 3 amb regularitat. El més significatiu és el dels Castellers de Sabadell l’any passat, que van arribar a fer sis 3de9 amb folre (quatre dels quals descarregats), però en canvi no van fer l’aleta a cap dels dos intents de torre de 8 amb folre que van portar a plaça. De fet, la torre de 7 només la van descarregar dues vegades (i una altra coronada).

Com pot ser que una colla que té la capacitat de fer el 3de9 amb una certa regularitat no estigui en condicions de fer la torre de 8 amb folre? La resposta, en gairebé tots els casos, és lògicament de tipus tècnic. Les particularitats que acompanyen la torre suposa que, en ocasions, es generin incompatibilitats en alguns pisos –especialment, al terç de la de 7–, que dificulten el seu recorregut i que la intensificació que se’n necessita per superar-ho acabi condicionant la resta del programa d’assaig. Generalment, aquests problemes venen ocasionats per la baixa d’un casteller. És el que els va passar als saballuts l’any passat: un dels dos terços del 2de7 (i del pilar de 6) va plegar, mentre que l’altre no va poder seguir el ritme d’assaigs amb regularitat i, per raons personals, hi dedicava menys hores. Això, lògicament, va repercutir en el resultat final, ja que el nou terç que havia d’ocupar la plaça vacant (que baixava del quart; és a dir, que necessitava assaig extra) i el terç que assajava menys hores no podien invertir el temps que requereix un castell tan tècnic com la torre. A això es va sumar un altre factor determinant: els dosos havien crescut i per als quarts (de 7) no era el mateix portar-los a sobre sense l’estabilitat granítica del seu pis de sota.

La Tècnica va optar per renovar el castell, tot i ser conscient que no obtindrien resultats a curt termini. Els èxits de la colla en una temporada històrica (estrena del 4de9f i multiplicació del 3de9f) van fer que ningú no trobés a faltar el 2de8f, però va dibuixar una singularitat estranya en els seus registres: set castells de 9 però cap torre de 8 amb folre. Enguany, els del Vallès estan treballant un 2de7 diferent al de fa dos anys, que confien du a plaça aviat. No és l’únic castell que s’han vist forçats a refer: les baixes també han repercutit en el 3de8: només un dels tres terços de fa dos anys hi continua pujant, però, en aquest cas, la compatibilitat tècnica ha resultat més fàcil que un castell de la fragilitat que caracteritza al 2de7. El nou 3de8 dels saballuts podria estrenar-se en les properes setmanes, quan acabi d’agafar el rodatge necessari.

DSCF8061Els Castellers de Sant Cugat, també l’any passat, van viure un episodi similar. Van dibuixar una extraordinària temporada, amb 27 castells de 8; l’únic que els va quedar en carregat va ser, precisament, el 2de8 amb folre de la seva Festa Major. Tot i que van completar el 3de8 dotze vegades (davant dels vuit 2de7) i van estrenar un 5de8 de bandera no van poder donar continuïtat al 2de8 amb folre. De fet, els seus registres en aquesta construcció són modestos: cinc descarregats i cinc carregats, massa caigudes per a una colla acostumada a no tenir llenyes. Una dinàmica, per cert, que contrasta amb l’arribada tant del 3de8 com de la torre de 8 amb folre l’any 2012. Van fer abans del 2 folrat que no pas el 3. El mateix cas que els Nens del Vendrell i els Moixiganguers d’Igualada.

A diferència dels de Sabadell, les disfuncions dels de Sant Cugat amb el 2de8f, l’any passat, no van venir pel tronc sinó pel folre. O si més no, per l’encaix entre folre i tronc. Els gausacs exhibien des de feia quatre anys una fabulosa torre de 7 d’èxit avalat i llarg recorregut. Quan hi van haver de fer canvis, el castell va mantenir forma i resultats, però la seva relació amb el folre ja no va ser la mateixa. El 2011, van posar el seu envejable 2de7 damunt d’un folre, i es va aguantar bé. Però amb els canvis posteriors, la fórmula ja no funcionava. I quan se’n van adonar, ben entrada la temporada passada, ja era tard per corregir-ho i, a més, estaven massa enxufats amb el 5de8.

Metòdics com són i aplicats com s’autoexigeixen, els de Sant Cugat han dut a terme un curós treball tècnic per dibuixar un folre adaptat a la nova torre. Als tres assaigs abans de Setmana Santa van fer tres folres en cadascun: és a dir, nou proves de folre en vuit dies. I comencen a veure-hi clar… tot i que l’horitzó continua marcant la Festa Major com la diada que el 2 folrat por tornar a plaça. Ara, fins i tot, tenen dues estructures de torre diferents, a més d’un 5de7 net que ja planten fins aixecadors, que podria arribar abans de Sant Pere.

1Els Xiquets de Reus també van tenir l’any passat el 2 “travessat”. Van descarregar un únic 2de7 i ja no van provar el 2de8 amb folre, tot i fer l’aleta a quatre castells de 9 (un dels quals descarregat). El canvi d’alineació en el 2 va retardar els resultats i va deixar el 2de8 amb folre fora dels objectius i superat per un 5de8 que els va donar força joc (nou descarregats en tota la temporada). Curiosament, als de la camisa avellana els va passar el mateix fa tres anys amb el 4de8: el van voler canviar i ja no van acabar de trobar la mida en tota la temprada, tot i que el 3de8 i, aquest cop sí, el 2de8 amb folre van funcionar a la perfecció.

També les colles punteres han tingut alguns maldecaps amb les torres. L’any 2008, els Minyons de Terrassa no van fer cap 2de9 amb folre i manilles, un dels seus castells bandera. No van ser una mala temporada, ja que van coronar el primer 3de9 amb folre i agulla de la història, però en aquest cas, no va ser ni el tronc ni el folre (o les manilles) els que van generar el retard. Els problemes van venir per dalt: els dosos petits no estaven encara en condicions d’aguantar la fragilitat i el pas que requereix una torre, especialment la de 9. Tots dos baixaven de pis i no van arribar a temps en guanyar les prestacions necessàries, que els van arribar, això sí, la temporada següent.

Un altre cas rellevant és el de la Joves l’any 2013. Tot i el 4de9 sense folre descarregat en una memorable Santa Úrsula i haver-se fet amb el pilar, el 2de7 i el 2de8 amb folre van quedar en blanc en els registres de la colla. El 2de9fm no era un objectiu i el canvi de l’alineació en l’estructura del 2 va deixar aparcat un castell, al qual no se li van dedicar gaire minuts al pati d’assaig. Per a una colla que assaja poc com la Joves, encertar en els castells triats resulta bàsic per modular l’èxit final.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Els Castellers de Sant Cugat, celebrant el 3de8 de la Festa Major del 2015

Foto 2: Darrera torre de 8 amb folre dels Castellers de Sabadell, al Clot el novembre de 2014

Foto 3: Torre de 8 amb folre carregada pels Castellers de Sant Cugat a la Festa Major del 2015

Foto 4: 5de8 dels Xiquets de Reus a la diada de Festa Major de Sant Pere del 2015

Articles relacionats;

La torre costa de mantenir

La torre no és ni un castell ni un pilar

Més quantitat i qualitat, igual èxit

Prioritats i castells de moda

Digue’m l’edat què tens i et diré els castells què faràs

Sabadell: entre la renovació i l’ambició

El dolç moment que els Gausacs volen ampliar

Dos casos d’èxit: Moixiganguers i Gausacs

La inversió del 7de7

Mateixa nota, menys volum

2 comments

  1. Pingback: 5vn6ey9c63v4bwct5vwc4

  2. Pingback: 54wctcvyvcrxcdrw45tcwxtwrt