Un canvi revolucionari per tancar els folres

2I si les pinyes dels castells amb folre es lliguessin com les de la resta de construccions? Aquesta és la pregunta que s’han fet responsables tècnics dels Castellers de Sants arran de tres males experiències recents. De fet, no són els primers que se la plantegen. L’històric casteller de la Colla Vella Francesc Piñas –considerat un dels pares de la castellística moderna– ja fa temps que alerta que el sistema que fa 40 anys que es va servir per tancar els peus dels castells amb folre no és el més indicat en la prevenció de lesions.

1Els sempre enginyosos Castellers de Sants han elaborat un interessant estudi que proposa canviar la manera de tancar les pinyes dels castells folrats. El va presentar el seu cap de pinyes, Pere Camprovín, durant la vintena edició de la Jornada de prevenció de lesions en els castells, celebrada dissabte a Salt (Gironès), i va estar ben acollit pels responsables de l’equip científic i mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres, que veuen que pot suposar un avenç substancial en la prevenció de lesions. De fet, els borinots l’han començat a aplicar en els seus assaigs i la torre de 8 amb folre que treballen al seu local ja la fan amb el nou sistema.

L’estudi té com a objectiu principal protegir els castellers que no porten folre al damunt; és a dir, els més vulnerables a les possibles caigudes, especialment les que provoquen un impacte directe d’un component del tronc al peu. El fet que aquests castellers duguin els braços avall –com es fa des de fa 40 anys– per ajudar a empènyer de pit i tancar el castell, els deixa amb el cap i les cervicals desprotegides, a diferència dels castells sense folre. Davant d’una possible caiguda, els seus recursos de protecció són més limitats, ja que no disposen dels braços que, ben col·locats, actuen com a escut. A més, sovint els castellers que se situen en aquestes posicions (que no duen pes a sobre) acostumen a ser els menys corpulents i, per tant, amb un punt de vulnerabilitat superior.

3L’estudi realitzat pels Castellers de Sants proposa que tots els castellers que no van a sota del folre tanquin el peu amb les mans amunt (els que van sota el folre mantindrien el mateix sistema utilitzat actualment). El treball i les proves per aplicar-lo han demostrat viabilitat, si bé això implica modificar la col·locació d’algunes posicions, per tal que, com en els castells amb pinya, el pit de cada component vagi just darrere l’esquena de qui porta davant. La ubicació d’uns formatgets resoldria els espais buits que generaria aquest canvi. En el cas de la primera persona situada fora del folre, protegiria el seu coll amb els braços de qui portés darrere, que, enlloc d’estirar-los per sobre (fet que resultaria complicat, dues persones davant seu té els peus del folre), els tancaria agafant-se de mans a la part del clatell del casteller del davant (vegeu foto 3).

Vella70Divendres, els borinots van posar la torre de 8 amb folre fins a dosos a assaig i van fer servir aquest sistema. Ja fa diverses setmanes que hi estan treballant i, al principi, van combinar totes dues maneres. La seva intenció és que el primer 2de8 amb folre –que han previst realitzar a la diada del seu aniversari, el 8 de maig– ja es faci d’aquesta manera. A Sants han batejat aquest nou sistema com a Peu a l’antiga, precisament perquè els primers folres del segle XX es van fer d’aquesta manera, especialment els de la Colla Vella (en el cas dels Nens del Vendrell, el sistema per tancar el peu era mixt i tant hi havia mans a munt com avall, si bé, en el primer pilar de 7 amb folre del 1969 predominava el sistema implantat aquests anys, igual que en la torre de 8 amb folre del 1970). A partir de 1974, el 2de8 amb folre –tant per part de la Colla Vella com els Nens del Vendrell i els Castellers de Vilafranca, que el van estrenar aquell any– es va fer servir amb els sistema utilitzat actualment.

Els borinots volen veure com funciona la seva aplicació amb la torre de 8 amb folre per fer-la extensible als castells de 9 i als emmanillats. Els tres recents ensurts que han tingut en lesions en castellers que ocupaven aquestes posicions els van fer decidir a provar el nou /antic sistema, que podria revolucionar el fet casteller com fa deu anys va fer el casc per a la canalla. I precisament, els primers en fer un pas endavant en protegir la canalla van ser els borinots utilitzant un casc de taekwondo en els seus castells de 8 del 2005 a partir d’una mala experiència anterior.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Torre de 8 amb folre dels Castellers de Sants a assaig, amb el nou sistema de tancar els peus

Foto 2: Proposta de tancament

Foto 3: El primer individu que no porta folre a sobre protegeix les seves cervicales amb les braços de qui porta al darrere, que s’agafa de mans per sobre del seu clatell

Foto 4: 2de8 amb folre de la Colla vella al Concurs de 1970, tancat amb els braós per sobre

Articles relacionats:

Repensant els folres, 40 anys després

Protegir les posiciones de més risc

El protector cervical, més a prop

Un protector cervical per als components de la pinya?

Sense casc no hi ha castells

Més segur del que sembla

“És el rigor…”

Les colles que més cauen i les que menys

La musculatura en els castells: exercicis