Eixamplant la base amb el 7de8 i el 9de7

Sabadell7de8El 7de8 torna a passejar per les places. El cap de setmana, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell en van firmar els primers dels seus registres i s’han afegit als Castellers de la Vila de Gràcia, que ja el van estrenar el mes passat. També aquest cap de setmana altres dues colles (els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sant Cugat) van incorporar als seus registres del 2016 un castell poc habitual: el 9de7. Són les dues estructures que eixamplen la base. Sant Cugat, en la diada de diumenge a sot cobert per la pluja, va veure totes dues estructures.

A Sabadell, van començar la temporada amb importants baixes a nivell de segons i terços, però han aconseguit establir un full de ruta que els ha permès continuar avançant i incorporar recanvis als seus troncs amb resultat satisfactori. Per al cap de colla, Joan Sempere, el treball realitzat fins ara ha superat les expectatives inicials. Sobre el 7de8, el cap de colla dels saballuts, creu que “fàcil no és l’adjectiu més apropiat per a aquest castell”. Reconeix que és cert que parteix de l’estructura del 4 i que determinades posicions poden suplir una manca de tècnica per una major capacitat de treballar en posicions forçades. “En nivell de dificultat, l’allunya del 5 i de la torre, però, per altra banda, no deixa de ser un castell de 8 pisos, que necessita molts castellers de tronc suficientment preparats per parar-lo, i això, l’apropa a la torre”. Sempere apunta que una cosa similar passa a la pinya: tècnicament, el 5 és més exigent que el 7 i també ho és la torre, perquè implica el folre. Però, el cap de colla assenyala que “el nombre d’assaigs en què pots treballar el 7 és força inferior al del 5, i més encara al de la torre”.

El plantejament que fan els Castellers de Sabadell en el 7de8 resulta senzill: reforcen la rengla del mig i la dreta, per on pugen el dos i l’enxaneta: “com que totes dues es troben a l’estructura del 4, és important que aquesta rebi castellers suficientment ben preparats”. Pel que fa a l’estructura del fals 3, el cap de colla dels de Sabadell subratlla que es tracta d’un 4 amb una rengla assequible, “que rep, però no dóna, i això el fa força més estable i un bon lloc per a noves incorporacions”.

Els de Sabadell tenen una relació amb el 7de8 especial. Són de les colles que més el fan servir i el passegen en grans diades (com l’any passat, quan van firmar el 3de9f i el 4de9f, en la seva millor actuació). El 7de8 dels de la camisa verda néixer com a substitut del 5 en un any en què no acabaven de trobar-li bé les mides i, des d’aleshores, cada temporada ha guanyat cert prestigi entre la colla, tant pel nivell de treball com per l’esforç que se’n requereix. Joan Sempere el defineix com un castell molt dur, “que porta els pisos baixos i les primeres mans de pinya al límit i això, a la llarga, t’enganxa”. El cap de colla dels saballuts subratlla que només nou colles han descarregat el 7de8 (totes colles de 9), per a destacar el seu valor. Sempere es pregunta perquè hi ha colles de 9 que no han encarat el 7de8: “perquè és massa fàcil o perquè és massa difícil?”.

Gausacs9de7El 7de8 dels saballuts va arribar diumenge, a la diada de Sant Ponç de Sant Cugat del Vallès, on la colla local va fer un cap de setmana de8 rodó. Dissabte van completar la clàssica i diumenge van optar per estrenar el 9de7 enlloc de repetir la torre. Un dels dos caps que tenen els gausacs, Àlex Castellarnau, comenta que van preferir sacrificar una clàssica i mostrar potencial a la mateixa colla amb una construcció que requereix una bona nòmina de castellers: “a més, elel 9de7 no es pot treure a passejar per moltes places”.

El cap de colla de Sant Cugat desvetlla que els segons del 3 del 5de8 que van estrenar l’any passat a la seva Diada són els del 3 del 9de7. El pis de terços el conformen dos terços del 3 del 5de8 i una castellera que no és tan habitual als troncs; al quart hi puja un dels quarts del 5de8. Castellarnau confirma que van veure que calia reforçar la part central del 9de7, perquè tendeix a estirar-se molt. En quant a les torres aprofiten per rodar castellers de tronc a pràcticament tots els pisos. Els Castellers de Sant Cugat utilitzen tres enxanetes perquè, al rodar gent de tronc, no volen allargar la durada del castell. A més, els permet fer pujar més canalla: “tenim poms diferents per al 3de8 i per al 4de8 i, per tant, molta canalla preparada”.

El 7de8 i el 9de7 són castells no massa habituals, però cada cop més valorats com a escola de castellers. També són un al·licient intern i serveixen i per arrodonir diades. Aquest cap de setmana els Minyons de Terrassa també han fet el 7de8 i els Capgrossos de Mataró el 9de7.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 7de8 dels Castellers de Sabadell, diumenge passat a Sant Cugat

Foto 2: 9de7 dels Castellers de Sant Cugat, diumenge passat (Foto: Cugat.cat)

3de9f verd i pluja de catedrals

7de8 o 2de8 amb folre

Menor per a les grans, immens per a les mitjanes

El 7de8, el castell que no cau

El 9de8 i el 7de8, dos castells amb polèmica

5de8, 2de8 amb folre i 7de7: encaix imperfecte

9de7: escola de castellers a tots els nivells