El Concurs dels xinesos

Formacio

Això ja no és cap casualitat ni fruit del mimetisme que caracteritza els xinesos. El 3de8 i el 2de7 descarregats pels Xiquets de Hangzhou –la colla castellera formada a la Xina l’any 2010 i tutelada per la Vella– confirma que el projecte té solidesa des d’un punt de vista tècnic, tot i els interrogants que planteja l’enorme distància amb Catalunya i, especialment, la singularitat de la seva organització, com a activitat social d’una empresa. Els castellers xinesos somien actuar al Concurs de Castells de Tarragona i aquests és precisament la gènesi del documental El jardí de les flors del presseguer, un retrat audiovisual dirigit per Oriol Martínez i Enric Ribes, que mostra qui són, com treballen i com fan castells els Xiquets de Hangzhou. Pocs dies abans de l’estrena del documental, l’organització del Concurs ha confirmat la invitació de la colla xinesa per a la sessió de dissabte.

3de8L’estrena d’El jardí de les flors del presseguer arriba precisament, quan la colla acaba de completar el seu primer 3de8 i poques setmanes després d’haver fet el mateix amb el 2de7, que suposen la validació definitiva –si és que encara quedaven dubtes– que el seu projecte casteller no és pas menor. Tots dos castells ja ens van fer el març sencers, però a assaig amb xarxa. El documental s’estrena el 31 de maig al programa Sense Ficció de TV3. El dia abans s’ha convocat una preestrena a l’antiga fàbrica Estrella Damm de Barcelona. La Lupa Produccions, firma que ha realitzat el treball, té previst projectar-lo en altres poblacions catalanes durant l’estiu, com per exemple, Tarragona o Valls.

L’argument de la història és el Concurs de Castells de Tarragona i com la formació xinesa aspira en un futur proper a participar-hi, sempre amb l’objectiu de fer-hi un bon paper. Els Xiquets de Hangzhou seran a Tarragona per invitació expressa de l’organització del Concurs, que els ha convidat a la sessió de dissabte emparant-se en una opció de les bases, pensada per a convidar les dues colles tarragonines petites (els Xiquets del Serrallo i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau) si no entren en el Top 30 que determina l’accés directe a la TAP.

A més de la passió per actuar al Concurs, el documental també mostra en primera persona la figura de Qian Anhua, empresari principal d’Antex i ànima mater del projecte. Oriol Gispert, productor del documental, afirma que la persona d’Anhua desvetlla el perquè van decidir crear una colla a la fàbrica i la filosofia que s’han autoimposat per arribar a ser projecte consolidat equiparable a una colla catalana. Finalment, el documental s’hi veuen reflectides històries quotidianes d’alguns castellers.

Qian and his factoryDes de l’equip responsable del documental, creuen que l’èxit d’una colla a l’estranger ve a partir de seguir una vessant tradicional i de les ganes que tenen el director i els treballadors de la fàbrica per fer castells. “Hem descobert una fàbrica especial dirigida per un eficient home de negocis que es desviu pels seus treballadors i un dels motors sociològics perquè se sentin a gust a l’empresa és la pràctica de l’activitat castellera”, apunta Gispert.

Els fonaments de l’aparició dels Xiquets de Hangzhou van arribar el maig del 2010 amb motiu del viatge que va fer la Colla Vella dels Xiquets de Valls a l’Exposició Internacional de Xangai. Joan Ibarra, president de la Vella i un dels membres que ha assessorat la colla de Hangzhou, apunta que “des del principi van adoptar una metodologia com la nostra. Nosaltres vam començar a formar-los i ensenyar-los que és això dels castells”, subratlla Ibarra. El president de la Vella ressalta que van intentar que els xinesos adoptessin la filosofia d’una cola convencional: és a dir, que “els castells han de ser una forma popular, folklòrica i de la gent del poble i no cap a una direcció esportiva; ells han adoptat la part més tradicional i de l’origen, estan seguint bé la directriu i això els està portant cap als èxits. En definitiva, són una colla com nosaltres, però a 12.000 quilòmetres de distància”, afegeix Ibarra.

TarragonaEl president de la Colla Vella afirma que “ara mateix no hi ha cap diferència respecte a una colla d’aquí. Han entès perfectament això dels castells, quines són les posicions clau i com s’ha lligar una estructura. Hi ha més diferència de cultura que no pas en tècnica a l’hora de bastir un castell”. Els xinesos adopten un model d’assaig i disciplina similar al de les colles catalanes i disposen d’un bon nombre d’efectius per a dur a terme les seves proves, en les quals també fan servir la xarxa, com s’ha estès al Principat.

Una de les claus de l’èxit del projecte és la bona sintonia que hi ha amb el directiu de l’empresa i els treballadors. Qian Anhua, responsable principal d’Antex, “és un personatge peculiar a la zona”, segons Ibarra. “A la Xina, la majoria d’empreses estan sota una tutela hiperjeràrquica, però 2de7Anhua ha volgut trencar els esquemes: el seu objectiu és que els seus treballadors siguin feliços a la seva colònia tèxtil”, subratlla Ibarra. El perfil de treballador d’Antex viu, en la majoria de casos, al camp i a quilòmetres de la fàbrica. Des de l’empresa, però, se’ls ofereix la possibilitat de tenir una casa, menjar i puguin portar a terme diverses activitats, com per exemple els castells. “Anhua és un home que està sent observat perquè està fent una aposta no gaire normal al seu país”, assenyala Ibarra.

I com veuen una actuació castellera en terres catalanes? I la voràgine del calendari d’actuacions? “Ho entenen a la perfecció”, segons Ibarra. “Els Xiquets de Hangzhou han començat més o menys a assajar com nosaltres. La intensitat d’assaig ha permès que ara mateix estiguin duent a terme una línia progressiva com qualsevol formació d’aquí que faci castells de 7 i aspira a ser colla de 8”.

La Vella ha estat darrere de la colla xinesa des dels seus inicis. Durant anys, Antex ha convidat periòdicament castellers vallencs a col·laborar en els assaigs i perfeccionar tècnicament els seus castellers. Des que fa uns mesos, un component de la Vella –Pere de Haro, Ito– va anar a viure a Hangzhou, la relació tècnica i social s’ha fet més intensa encara: “això ens ha permès seguir més de prop les seves evolucions i que ells puguin compartir més directament els nostres èxits”, assenyala Ibarra.

DAVID PRATS

Foto 1: Els Xiquets de Hangzhou, en formació

Foto 2: 3de8 descarregat aquest dissabte

Foto 3: Qian Anhua, a la fàbrica Antex

Foto 4: Actuació que un grup de components dels Xiquets de Hangzhou van realizar a Tarragona l’any 2012

Foto 5: 2de7 descarregat fa unes setmanes

Articles relacionats:

A la cuina dels Xiquets de Hangzhou

El 3de8 dels de Hangzhou té premi

Com es diu 3de8 en xinès?

La Xina es torna a vestir de 9

La Xina i els castells

La Xina captiva la Vella

Objectiu: la Xina

La Nit de Castells premia Joan Vallès, Damm i la colla xinesa