Castells de dos en dos

Capgrossos4castells

CV3i4de9f

Els Capgrossos van celebrar diumenge passat els seus 20 anys d’una manera singular: alçant 20 castells en una mateixa diada. Per fer-ho, només tenien una opció, si no volien que l’exhibició es fes excessivament llarga i, per tant, apàtica per al públic o els mateixos castellers: alçant castells simultanis. En algun cas, en van fer quatre al mateix temps. El recurs dels castells simultanis és esporàdic i reduït a diades o actuacions concretes, especialment de caràcter festiu, tot i que també s’han exhibit en actuacions de major nivell, com la gesta protagonitzada pels Castellers de Vilafranca per Sant Ramon de 2001 o en diades de Sant Joan i l’Onze de Setembre a Valls o, fins i tot, a Sant Fèlix.

L’opció dels castells simultanis dels Capgrossos ser una manera original de celebrar un aniversari rodó. Van començar amb un 5de6 i un 4de6 amb l’agulla alhora, van continuar amb els dos castells de 7 amb agulla i van plantar també quatre construccions alhora: 4de7, 3de7, torre de 6 i pilar de 5 (la primera va quedar en carregada): una bella Vella3i4de8estampa de la clàssica de 7 al complet. La diada també va oferir construccions atípiques com el 5de7 amb l’agulla, el 12de7 (que fins aleshores només havien fet la Colla Joves i els Castellers de Barcelona) o el 10de7, estrenat l’any passat pels Castellers de Vilafranca, a més del 3 i el 4de8 entre d’altres.

Els castells simultanis és un recurs que esporàdicament utilitzen les colles en algunes diades de contingut més festiu. El 2010, la Jove de Tarragona va fer el 3de8 i el 4de8 a la Diada de l’Esperidió; l’any passat, els Castellers de la Vila de Gràcia van alçar aquests dos castells en l’actuació de vigílies de la seva Festa Major. Altres anys ja havien fet el mateix, però amb un pis menys. El 2014, els Minyons de Terrassa van fer el 3de8 i el 4de8 a la diada de la Fira Modernista i la setmana següent, els verds ho van fer a l’actuació que van realitzar al Circuit de Catalunya, a Montmeló, amb motiu de la cursa de F1. També aquell mes de maig de 2014, les dones dels Castellers de Sants van fer un 3de6 amb l’agulla i un 4de6 amb l’agulla simultanis, durant la diada de vigílies del seu aniversari.

Minyons3i4de8Amb tot, la major proesa de castells simultanis és un dels episodis més grans de la història dels castells: el 3de9 amb folre i 4de9 amb folre simultanis que els Castellers de Vilafranca van plantar a la diada de Sant Ramon de 2001, l’endemà d’un dels Sant Fèlix més grans. L’enlairament dels dos castells de 9 bàsics alhora va ser una autèntica delícia per als aficionats i davant la qual els verds van haver d’exprèmer al màxim els seus recursos, tant de tronc com de peu. A tall d’exemple, van fer servir 28 crosses, entre els peus i els folres de totes dues construccions (la mateixa xifra, per cert, utilitzada en el 7de9 amb folre de Tots Sants de 2012).

L’any 2006, també per Sant Ramon, els Castellers de Vilafranca van fer la torre de 8 amb folre i el pilar de 7 amb folre simultanis. Va ser l’última ocasió que en la darrera de les diades de la Festa Major de Vilafranca, els verds feien dos castells alhora, ja que l’acció va molestar als Xicots, que entenien que trencava el ritme de l’actuació.

Gracia3i4de8També va resultar polèmica l’exhibició del 3de8 i el 4de8 simultanis que la Colla Vella va fer en tercera ronda de la Diada de l’Onze de Setembre de 2000, després d’haver descarregat el 3de9 amb folre i el 4de9 amb folre en les dues anteriors. Els castellers de la Joves ho van entendre com una provocació i van xiular l’execució dels dos castells. A Valls, la Vella també havia fet dos castells alhora per la diada de Sant Joan de 1981.

Sant Fèlix també ha estat escenari de dos castells simultanis: dos 3de7 que els Nens del Vendrell va fer el 1958.

Jove3i4de8SANTI TERRAZA

Foto 1: Clàssica de 7 dels Capgrossos de Mataró amb quatre construccions, diumenge passat

Foto 2: 3de9 amb folre i 4de9 amb folre simultanis dels Castellers de Vilafranca (Sant Ramon, 2001)

Foto 3: 3de8 i 4de8 simultanis de la Colla Vella (Diada, 2000)

Foto 4: 4de8 i 3de8 simultanis dels Minyons de Terrassa (Fira Modernista, 2014)

Foto 5: 3de8 i 4de8 simultanis dels Cstellers de la Vila de Gràcia (Vigílies de Festa Major, 2015)

Foto 6: 4de8 i 3de8 simultanis de la Jove de Tarragona (Diada de l’Esperidió, 2010)

Articles relacionats;

Castells simultanis: demostració de força

Els castells a l’antiga i la durada

Temporada sense pausa