Les agulles fan sumar

7de71JoveBCNLa Colla Jove de Barcelona va signar diumenge una diada ben singular: van fer, per primer cop, dos castells d’escassa presència a les places: el 5de7 amb l’agulla i el 7de7 amb l’agulla. La Jove de Barcelona va optar per aquestes dues estructures per sumar punts i escalar posicions en l’índex del Rànquing Estrella classificatori per al Concurs, que els asseguri presència a la sessió de dissabte. Però quina presència i recorregut té el 7 amb una o dues agulles?

L’estructura del 7 amb l’agulla és de nova creació, i el 7de7 amb doble agulla encara més, de fa un any. En concret, hi hauria dues versions presentades: amb dues agulles (7de6aa i 7de7aa) i amb una sola agulla (7de7a i 7de8a). Fins i tot, s’ha arribat a especular sobre la possibilitat de veure algun dia el 7de8 amb dues agulles per part dels verds: l’any passat van oferir el 7de7 amb dues agulles durant la cercavila de la vigília de Sant Fèlix. És el primer i únic cop que s’ha vist al carrer.

7de6aa jovevilaEl 7 amb l’agulla o dues agulles va aparèixer a plaça per primer cop l’any 2011 de la mà de la Jove Xiquets de de Vilafranca. El blau cel van fer a Vilanova el 7de6 amb dues agulles (dos pilars de 4 dins de cada tronc). Va ser considerada una extravagància, que van repetir un parell de cops. Més tard van plantar-lo els Bordegassos en una actuació singular amb els Falcons de Vilanova i, enguany, l’han fet les dones dels Castellers de Sants, durant el castell femení que fan cada any a les vigílies del seu aniversari. Es tracta d’un castell que no té gaires adeptes entre les colles grans i que, en els 7 pisos, pot resultar massa complexe per a les colles menors.

En els 7 pisos, el 7 va arribar amb una sola agulla de la mà dels Castellers de Vilafranca, durant una actuació privada. Al cap d’uns dies (el 12 de juliol), els verds van plantar a Torredembarra el primer i únic 7de8 amb l’agulla. Els vilafranquins van presentar aquest castell en societat i va generar tot tipus de reaccions: també va provocar l’entrada de l’estructura a 7de8a verdsla taula de punts dels Concurs. Els castells de 8 pisos nous (inventats o recuperats) entren directament a la puntuació sense que ho hagi d’avalar la Comissió Assessora; en canvi, les novetats en els 7 o menys pisos requereixen un mínim de cinc execucions per part de tres colles diferents. És per això que el 7 amb dues agulles no està catalogat i, en canvi, amb una agulla sí.

La Jove de Barcelona ha aprofitat l’avinentesa per millorar el seu palmarès i, de retruc, sumar un grapat de punts més tirant d’agulles. Aquesta ha estat sempre la funció dels castells amb el pilar al mig: millorar quelcom consolidat i marcar diferències.

A la segona meitat dels 90, el 4de8 amb l’agulla va servir per trencar el sostre de la tripleta màgica, en prevaldre el castell amb pilar per sobre del 5de8. Després (el 2006) va aparèixer el 3de8 amb l’agulla per vèncer el convencional 4de8 amb l’agulla. El mateix va succeir amb els 9 pisos, dinàmica que encara és manté i que ha servit per decantar diades i fins i tot el darrer Concurs. En canvi, el 5de8 amb l’agulla no ha tingut recorregut, segurament perquè les colles que hi han optat han tingut cartes més altes. En canvi, el 5de7 amb agulla sense tenir gaire presència a plaça sí que ha aparegut en ocasions, com la d’aquest diumenge de la mà de la Jove de Barcelona, o quan va servir als Tirallongues de Manresa per guanyar la sessió de Torredembarra del passat Concurs.

Castells amb estructura de 7 i una o dues agulles:

data
colla població diada castell
19/06/2016 Jove de Barcelona Barcelona Sant Andreu del Palomar 7de7a
29/08/2015 Castellers de Vilafranca Vilafranca cercavila de la vigília de Sant Fèlix 7de7aa
07/05/2016 Castellers de Sants (dones) Barcelona (Sants) Vigília Aniversari C.Sants 7de6aa
12/07/2015 Castellers de Vilafranca Torredembarra Santa Rosalia 7de8a
20/06/2015 Castellers de Vilafranca Sant Sadurní d’Anoia Actuació privada Caves Codorniu 7de7a
21/07/2012 Bordegassos de Vilanova Vilanova i la Geltrú Diada dels Bordegassos 7de6aa
20/05/2012 Jove X.de Vilafranca Vilafranca del Penedès Fires de Maig 7de6aa
06/05/2012 Jove X.de Vilafranca Figueres Santa Creu 7de6aa
13/11/2011 Jove X.de Vilafranca Vilanova i la Geltrú Diada dels Bordegassos 7de6aa

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 7de7 amb dues agulles de la Jove de Barcelona, diumenge passat

Foto 2: 7de6 amb dues agulles d ela Jove de Vilafranca a Vilanova (2011)

Foto 3: 7de8 amb l’agulla dels Castellers de Vilafranca a Torredembarra (2015)

Articles relacionats:

10 punts separen Tarragona de Torredembarra

Colles que sumen

El 3 amb agulla: opció o devoció?

3de9fa vs. 4de9fa

El 3de9fa: una obra d’enginyeria moderna

El 5 amb l’agulla no ha quallat