A Vic s’alcen per damunt de la boira

3de8 sagalsEls Sagals d’Osona van “reaparèixer” el passat diumenge a la Festa Major de Vic. Els carabassa han hagut de refer-se de més d’un contratemps en els primers compassos de temporada i van saldar la diada de diumenge amb un èxit esperançador. El 3de8 completat aquesta Festa Major ha estat el primer castell de 8 de l’any, però el més important és que ha estat el primer després de la boira que ha planat sobre ells.

Fins fa dues setmanes havien tirat de 5de7 i de 3de7 amb l’agulla, però a Centelles ja van poder oferir el 2de7. Aquest diumenge van poder treure el 3de8, castell que l’any passat van coronar prematurament al març, però que després van completar un sol cop, el novembre. En canvi, el 2015 van tenir més per la mà el 4de8 (per aquestes dates ja en portaven tres descarregats i un coronat). La temporada passada van recuperar el pilar de 6 i van mantenir els castells de 8, tot i que en van fer menys que el 2014.

El Sagals d’Osona han hagut d’afrontar el relleu del nou cap de colla un cop començada la temporada. Anna Tió, una experimentada castellera de tronc, va substituir el mes de maig el cap de colla entrant. La nova cap havia estat anteriorment cap de canalla i havia muntat a tots els castells més grans de la colla: quart de castells de 8 i del pilar de 6 i quint de la torre folrada.

2016-07-11 12.17.41Fa dos caps de setmana, els osonencs van fer un pas endavant, que van confirmar aquest diumenge amb el 3de8. Les dues fites permeten reencaminar la nau. Anna Tió explica que han hagut de fer forçada renovació de troncs i poms i, per tant, “castells que l’any passat teníem més o menys assolits aquest any ens els havíem de plantejar de nou”. De la torre de 7 han hagut de canviar un dos, un terç i els dos segons –han hagut de tirar de veterania perquè però ja havien fet la torre de 7 en anys anteriors–. El que sí van estrenar diumenge va ser l’aixecador del 2de7. El 3de8 també ha estat plagat d’estrenes: un dos, un quint, un quart i un terç. A més, tal com explica la cap de colla, al penúltim assaig se’ls va fer mal un baix i un segon del 3de8 i @vam haver de posar un segon i un baix diferent amb dos assaigs”.

Tot plegat, i vistes les circumstàncies que han hagut d’afrontar –amb la renúncia del cap de colla i baixes sensibles als troncs–, es pot considerar un èxit. Algunes peces clau –històrics de la colla– han marxat per diferents raons (alguns per fer castells a colles més grans). Es tracta d’un hàndicap que els Sagals han sabut salvar i que els pot fer més forts si continuen mostrant capacitat de renovació i recuperació.

L’objectiu principal dels vigatans és mantenir la torre de 7 i el 3de8 i assolir el 4de8; el carro gros comptarà amb molts canvis a tots els nivells i els està costat més d’assolir. La cap de colla es mostra satisfeta del resultat de la Festa Major, no només pels castells fets sinó per com els han fet: “amb molta calma, molt bona mida i molt paradets”. Ara esperen poder repetir aquesta actuació sovint.
JORDINA ARMILLA
Foto 1: 3de8 dels Sagals, diumenge passat a la Festa Major de Vic
Foto 2: La nova cap de colla, Anna Tió, dirigint un castell

Articles relacionats:

Puja la temperatura i la temporada

Els Sagals cerquen el millor moment