El Fòrum Casteller lliga passat i futur

XerrradaCapsdeColla

El sisè Fòrum Casteller, que se celebrarà el cap de setmana de Santa Úrsula a Valls, ja té perfilada la seva estructura de continguts i promet no deixar indiferents els participants. La durada de les actuacions, les paleo-receptes d’Eudald Carbonell i l’impacte econòmic dels equipaments culturals són les primeres propostes anunciades d’un Fòrum Casteller, que abraçarà el Simposi Casteller, la Fira Castells, les projeccions castelleres i les propostes gastronòmiques, entre d’altres activitats culturals i d’oci, que giraran entorn la diada de Santa Úrsula. El Fòrum Casteller enguany augmenta dies i se celebrarà durant tota la setmana de Santa Úrsula: de dilluns 17 a diumenge 23 d’octubre.

El Simposi Casteller posarà l’accent en un dels reptes actuals del món casteller: la durada de les actuacions. Les recents decisions preses a Tarragona, Valls i Vilafranca per incorporar mesures orientades a agilitzar el ritme i desenvolupament d’algunes de les seves diades més rellevants han posat el focus d’atenció en un dels temes que el món casteller que actualment genera més problemes d’imatge. En els darrers anys, diverses colles –i alguns dels ajuntaments o comissions organitzadores– han pres nota del repte de millorar la puntualitat i el ritme de les diades, així com atreure el públic necessari per al seu desenvolupament. Amb tot, els avenços han estat pocs i el ritme de les actuacions encara és una e les principals assignatures a millorar per part del món casteller, així com, en molts casos, la presència de públic a les places. El Simposi tractarà aquest repte des de diferents òptiques i a partir de l’anàlisi de diverses experiències i models.

L’altre gran bloc de debat del Simposi serà l’impacte econòmic dels equipaments culturals en els seus respectius territoris. El tema sorgeix amb motiu del projecte del Museu Casteller de Catalunya (MCC), que s’està aixecant a Valls i que, a més de ser un referent de primer ordre dels castells, està cridat a ser una instal·lació que contribueixi a dinamitzar socioeconòmicament el municipi i la comarca. El Simposi posarà en valor aquests equipaments a partir de les experiències d’altres ciutats i permetrà analitzar les previsions del cas del MCC a Valls.

Paral·lelament, el Simposi Casteller comptarà enguany amb la participació d’una destacada i reconeguda figura, com és l’arqueòleg Eudald Carbonell, que a través del seu equip del Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) posaran en pràctica les paleo-receptes i la seva aplicació a la pràctica castellera. Remenat d’ous de perdiu amb cranc i espàrrecs, cavall estofat amb nous i pomes, tonyina a la pedra amb ginebre i ruca… A partir d’una seixantena de receptes inspirades en els aliments del paleolític, Carbonell i el seu equip presenten una nova manera de menjar vinculada als nostres passats més remots.

El Simposi Casteller comptarà també amb una nova edició de la Fira Castells, que comptarà amb un programa d’activitats propi, les projeccions castelleres i la conversa entre els caps de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, entre moltes altres propostes.

Foto: Xerrada dels caps de colla de la Vella, Manel Urbano, i la Joves, Jaume Galofré, moderada per Santi Terraza, l’any passat al Fòrum Casteller

El Pati de Valls acollirà la Fira Castells per Santa Úrsula