El Museu Casteller mostra el seu rostre

Museu1

Primer va ser l’esquelet i ara ja és la pell, mentre a dins es treballa en tot el sistema nerviós abans de vestir-lo definitivament. El Museu Casteller de Catalunya comença a exhibir el seu rostre i a fer-se un lloc visible i propi al quilòmetre 0 dels castells, on a partir de l’any 2017 esdevindrà una icona de Valls i, al mateix temps, una referència ineludible del món casteller. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, visitarà les obres el proper dimarts en una nova mostra del suport institucional a l’esperat equipament casteller.

Museu2Els treballs de construcció de l’edifici ja han finalitzat i en les darreres setmanes han començat les sempre complexes taques d’instal·lacions i circuits, que avancen de manera paral·lela a les de l’exterior de l’estructura. En els últims dies, algunes de les parets del Museu ja han estat pintades i comencen a lluir els colors definitius. Des de la plaça de l’Oli, una de les façanes de l’edifici ja adquireix un estat de finalització.

A la plaça del Blat –on hi haurà l’entrada principal del Museu– es comença a perfilar la imatge de la façana, tot i les tanques que encara cobreixen l’accés. El vial que comunica l’entrada amb el carrer de Sant Oleguer encara és tancat pels treballs de construcció. Just davant de la façana lateral que dóna accés a aquest carrer hi ha encara uns edificis en estat ruinós que en les properes setmanes s’han d’enderrocar i que permetrà millorar els accessos i la visibilitat de l’espai.

Dins l’estructura de l’edifici hi ha encara la grua dels treballs de construcció. Un cop es retiri, s’instal·larà la columna que, simulant un pilar, constituirà el punt d’alçada visible de l’equipament des de llarga distància i que serà un pol d’atracció per al recinte, que disposarà de més de 2.500 metres quadrats de superfície útil.

Museu3El proper dimarts, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, visitarà les obres del Museu, aprofitant la seva presència a Valls per inaugurar la Firagost, convidat per l’alcalde de Valls, Albert Batet, que ha estat el principal impulsor per a que l’equipament esdevingui finalment una realitat. Dimecres, amb motiu de la diada castellera, s’instal·larà a la part inferior de la plaça del Blat una estructura on el públic podrà veure com avancen les obres i fotografiar-se en un photocall elaborat per a l’ocasió.

Aquests treballs es duran a termes en les properes setmanes, mentre s’avança en les tasques d’infraestructures interiors, amb la instal·lació del cablejat, els sistemes de refrigeració, la finalització de murs i sostres interiors i els darrers detalls previs a la implantació dels equipaments.

Paral·lelament, les empreses proveïdores dels continguts que exhibirà el Museu treballen també amb els seus projectes. L’equip d’Ignasi Cristià té avançada la instal·lació museogràfica, mentre que la productora Lavínia TV ha començat els treballs de producció dels audiovisuals del Museu, que seran un dels elements centrals dels seus continguts. Un equip d’experts va seleccionar algunes de les diades més significatives del calendari casteller, que ja han començat a ser gravades per la productora i que constituiran material del contingut exhibit. Sis audiovisuals i dos muntatges interactius formarà part del projecte museogràfic dissenyat per Ignasi Cristià.

Foto 1: Imatge de la façana des de la plaça del Blat

Foto 2: Edificis al carrer Sant Oleguer que s’enderrocaran per ampliar els accessos al Museu

Foto 3: Una de les parts del darrere, a tocar de la plaça de l’Oli

Articles relacionats:

El Museu Casteller comença a prendre cos

El Museu de totes les colles

El Museu Casteller ja s’enlaira

El full de ruta del Museu segueix el guió

El Museu Casteller comença a veure la llum

Museu Casteller: el pas definitiu?