Els camins paral·lels, però diferents de Vilafranca i Vella

VellaDiscursExpectació, progressos, confiança… els locals dels Castellers de Vilafranca i de la Colla Vella respiren bones sensacions davant els propers reptes –en alguns casos imminents– de totes dues colles. Les línies de verds i rosats són paral·leles en aquests primers mesos de la temporada: bons resultats i millora dels registres. El mètode aplicat pels dos caps de colla també és coincident –més i millor assaig i planificació a llarg termini–, però amb algunes notables diferències: Toni Bach, Toni de Lloret, opta per explicitar clarament els objectius dels verds, mentre que Manel Urbano prefereix seguir el guió del pas a pas sense revelar excessives expectatives que no sempre són fàcils de gestionar. Quin dels dos mètodes resulta més convenient? Aquesta pregunta –per a la qual no hi ha resposta científica– és habitual en les ments dels caps de colla: “anuncio reptes per mobilitzar el personal o mantinc discreció per evitar pressió i sensació de fracàs si els plans s’han de canviar a darrera hora?”.

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella han dibuixat els seus respectius millors inicis de temporada. Els verds són la colla que ha fet més gamma extra (tot i que això no és cap novetat, per altra banda): quatre torres de 9 amb folre i manilles i dos pilars de 8, un dels quals carregat. I els rosats són la colla que, amb diferència, han fet la millor actuació fins al moment: un espatarrant Sant Joan amb el 4de9 amb folre i l’agulla, el 5de9 amb folre i el 2de9 amb folre i manilles carregat.

AssaigVerds20MaigBach va anunciar fa més d’un mes la seva intenció de portar el 3de10 amb folre i manilles a Vilanova el proper 30 de juliol. Ho va fer tan bon punt va veure que els seus programes es podien avançar i les primeres manilles arribarien un mes abans que l’any passat, a Sant Quintí de Mediona, el 4 de juny. Per al cap de colla dels Castellers de Vilafranca aterrar a Sant Fèlix amb el 3de10fm al sarró resultaria una garantia de resultat inqüestionable, ja que eliminaria la pressió del castell de 10 en la seva gran diada (de les setze vegades que l’han provat en aquesta actuació només n’han descarregat un, i cinc més carregat) i, a més, els situaria en una posició privilegiada per tornar-se a imposar a la diada del dia 30 i encarar el Concurs de Castells de Tarragona, el triomf del qual es preveu altament disputat.

I per fer el 3de10fm a Vilanova, els verds necessiten una mobilització extra. Fer el castell de 10 requereix força més gent que fer la torre i el pilar (castells que els vilafranquins ja han fet a Vilanova) a més d’uns assaigs que, òbviament, garanteixin el projecte. D’aquí que l’anunci del castell de 10 hagi estat clar i contundent. Fins ara, l’aposta de Bach li està donant resultats, a l’espera dels dos grans assaigs d’aquest divendres i el vinent. Els verds han posat ja sisens al 3de10fm i han treballat tant el folre com les manilles de manera parcial. La ruta cap al castell de 10 a finals de juliol ha suposat incrementar el ritme de castells emmanillats. Si res no es torça, Bach preveu haver-ne fet nou abans d’encarar el 3de10fm (els sis ja signats, més els dos que preveu fer diumenge a Mataró i la torre amb la que obririen la seva actuació a Vilanova). Aquests números hauran suposat que 120 components del folre hagin estat sota unes manilles en aquest primers mesos de temporada. Amant i defensor del mètode com pocs, Toni de Lloret ha tirat de barres per fer treballar folre i manilles per seqüències i rengles. Tant el folre com les manilles porten el mateix nombre de castellers que l’any passat, que són més dels que van fer servir els Minyons tot l’any i la Vella en els dos 3de10fm que va carregar, a Tarragona i Santa Úrsula). El tronc del 3de10fm també manté en bona part la seva estructura, amb l’únic canvi d’un quart (el mateix Toni Bach) i una setè que baixa a sisens.

Vella4de9faAl Portal Nou, els resultats també són explícits i clars assaig rere assaig. Els components de la Vella esdevenen protagonistes d’unes proves que mai abans s’havien realitzat a aquestes alçades de temporada, si més no amb els resultats que exhibeixen enguany. Això –junt a la velocitat que porten els verds– ha motivat que des dels propis cercles de la Vella hagi sortit el rumor que el 3de10fm podria ser un objectiu per la Firagost. Des que el 2013, els rosats van dur el 2de9fm a aquesta diada –fins no fa gaire menor– el primer dimecres d’agost està reservat com una de les grans cites entre els seus castellers. D’aquí que molts la vegin com una actuació apropiada per batre’s amb el castell de 10, que la Vella ha coronat en quatre ocasions en la seva història, però que no ha descarregat mai.

Manel Urbano, coneixedor com pocs dels interiors de la seva colla –i de l’enorme dificultat que implica cada repte–, prefereix la discreció. Ni anuncia reptes extres ni tampoc no els nega. L’assaig acabarà marcant els castells que la colla durà a plaça… tot i que no sempre és així, ja que sovint la gentada que enguany omple la pista de la carretera de Tarragona cada dimecres i divendres veu proves de castells immensos que de seguida acaba traslladant virtualment a plaça.

Gestionar les ànsies de la colla quan els resultats són rellevants no és una tasca fàcil. Per aquest motiu, Manel Urbano ha de fer els equilibris necessaris de qui sap les potencialitats però també coneix els riscos. Per Sant Joan, el cap de colla dels rosats va optar per no revelar els castells que portaria a plaça i, fins uns dies abans, va defensar que el seu objectiu era repetir la diada de l’any passat, que va tenir com a sostre el 2de9fm. Finalment, els resultats dels propis assaigs i la fermesa de la colla van acabar empenyent a fer el programa assolit.

PeuCastellersVilafrancaEls assaigs del Portal Nou també comencen a mostrar aspectes del 3de10fm, tot i que a uns nivells inferiors dels del Figarot, que indiquen que difícilment –a hores d’ara– podria ser candidat per portar a plaça en dues setmanes. Hi han posat quints (no pas els titulars) i tenen un 3de9 amb folre de bandera, però entre els responsables tècnics de la colla –que l’any passat van estudiar el castell de 10 al detall– hi ha la sensació que encara es necessiten més setmanes de rodatge… Tot i que, de fet, era la mateixa sensació que hi havia dues setmanes abans de Sant Joan respecte el 4de9fa.

El que sí que, en canvi, està oferint cada cop millors mides al Portal Nou és el 4de8 net. Posen els dosos amb una facilitat exultant, com si no haguessin parat d’assajar-lo des de la darrera Santa Úrsula. També s’han atrevit amb proves del 3de8 net, al qual també hi han posat en una ocasió els dosos. El 2de8 sense folre, en canvi, va més endarrerit, ja que l’absència d’Urbano dalt del castell durant uns mesos ha suposat marcar una velocitat diferent.

La temporada de les grans diades a la Zona Tradicional tot just ha començat i enguany es presenta més emocionant que mai. Els Castellers de Vilafranca i a la Colla Vella en són plenament conscients, especialment els seus dirigents: els fulls de ruta són divergents en la forma però coincidents en el mètode. I tots poden tenir raó.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Manel Urbano adreçant-se als seus castellers abans de la diada de Sant Joan

Foto 2: 3de9f fins a dosos dels Castellers de Vilafranca a l’assaig del 20 de maig

Foto 3: 4de9 amb folre i l’agulla de la Colla Vella per Sant Joan

Foto 4: Peu de la torre de 9 amb folre i manilles dels verds al Vendrell

Articles relacionats:

Extraordinàriament d’hora al Top 100

Temporada 2016: primer balanç

L’arrencada de la Vella

El doble repte dels verds