Benvinguts al món real

AlegriaVella

“Hi haurà un dia que haurem de perdre”, em deia un vilafranquí de soca-rel comentant l’actuació de Sant Fèlix. Està clar –ja es va veure l’any passat– que les diades de Sant Fèlix en les que hi havia els Castellers de Vilafranca i unes altres tres colles disposades a deixar-se arrasar pels registres dels amfitrions, han quedat aparcades. Els verds ja van veure com l’any passat la Colla Vella dels Xiquets de Valls els guanyava, i enguany han hagut de recórrer a l’èpica per sortir victoriosos. Perquè moltíssima gent de Vilafranca parla en aquests termes, els de guanyar i perdre. “El Concurs d’enguany està molt obert”, em deia el meu veí de balcó, perquè el Concurs és la fita que marca moltes estratègies de caps de colla i juntes tècniques i el que més expectació ha creat dels últims anys entre els aficionats. “Els rivals estan a tope”, els deia Toni Bach als seus castellers en l’arenga prèvia al primer intent de 4de10 per motivar-los, assenyalant cap a la banda de la Colla Vella. No. Els castells no són un esport, però s’hi assemblen, i ara mateix Castellers de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls estan competint, i així ho reconeixen els seus responsables. De bon rotllo, però competeixen.

El gran protagonista del dia era el 4de10fm anunciat pels vilafranquins. I la conclusió del Sant Fèlix d’enguany és que el castell descarregat continua sent propietat exclussiva dels Minyons de Terrassa. El tità dels castells no ha estat aquest Sant Fèlix a l’alçada de les espectatives creades en els dies previs ni del que s’havia vist als assajos. Potser perquè la gesta dels Minyons a la tardor passada va fer donar la sensació que el castell semblava fàcil, tothom –colles i públic– esperaven més de l’objectiu que s’havien marcat els verds. El primer intent ha caigut massa aviat, i el segon s’ha carregat més just que un pany de cop, i amb una defensa èpica dels castellers del tronc i d’unes manilles que no han trobat una posició còmoda en cap moment. En tot cas, ha estat suficient perquè els Castellers de Vilafranca completin el seu àlbum de cromos: Hi tenen tots els castells carregats en l’Era moderna, un cop afegits el 3de8s i el 4de10fm d’aquest Sant Fèlix. Però no l’han descarregat. Els Minyons havien fet que semblés fàcil, i el que s’ha vist avui tant pels vilafranquins com pel peu del mateix castell ensorrat de la Colla Vella demostra que el 4de10fm tardarà en normalitzar-se, com ha tardat a normalitzar-se el 3de10fm, que sembla que ja ho està.

Sant Fèlix ha vist quatre aletes de castell de 10, per a més glòria de la diada, perquè no havia passat mai abans. I també ha estat la primera diada en què tots els castells vistos han estats de gamma extra, cosa que tampoc havia passat mai abans. Glòria, doncs, a Sant Fèlix i a la Plaça més castellera. Deixin-me afegit que dos d’aquests castells han estat el 4de9sf que han regalat a la plaça les dues colles de Xiquets de Valls, que en poques ocasions s’havia vist. L’espectacularitat dels castells de 10 treuran protagonisme a aquests 4de9sf, que, d’alguna manera, representen l’essència castellera en estat pur.

Malgrat tot plegat, potser la principal conclusió de la diada és que tothom n’ha sortit content, o gairebé, perquè tres de les quatre colles han tancat l’actuació amb algun “però” i, per tant, amb deures pendents a satisfer en el segon tram de temporada que ara s’enceta.

Minyons pletòrics

MinyonsPletoricsPotser els Minyons de Terrassa són els grans guanyadors morals d’aquest Sant Fèlix. Ells van descarregar al novembre passat el 4de10fm, i continuen sent els únics que ho han fet, els únics que, en un mateix dia, han descarregat el colós i el tità, el 3de10fm i el 4de10fm. Els Castellers de Vilafranca volien fer-ho aquest Sant Fèlix, però no se n’han sortit. Per tant, la glòria continua sent pels Minyons.

A la primera ronda s’han vist quatre castells emmanillats. Als Minyons els ha tocat obrir plaça, i ho han fet tant aviat que a dos quarts d’1, quan en teoria tocava començar l’actuació, ja havien carregat el 3de10fm. Només carregat i, per tant el “gairebé”, el “però, dels Minyons és descarregar aquest castell aquesta temporada. El castell ha cedit quan sortien dosos i, per tant, Sant Fèlix els deixa deures. Acaben de tornar de vacances, però el 2de9fm i, especialment, el 5de9f que han fet a les rondes següents han estat dels que freguen la perfecció. Els Minyons, en definitiva, afronten el segon tram de la temporada mereixent la màxima atenció, perquè faran parlar, i molt. Llàstima de la seva dèria anti-Concurs, perquè la seva presència a Tarragona seria per llogar-hi cadires.

 

Vella immensa

Vella3de10fmSi els Minyons obrien actuació carregant el 3de10fm, la Colla Vella jugava fort també arriscant un Sant Fèlix que plantejava a priori per marcar d’aprop als Castellers de Vilafranca, encentant actuació amb el mateix castell. Per Firagost l’havien descarregat en un dels grans moments que ha donat aquesta temporada, i el repte era repetir-ho. I ho han fet. Quin castell! L’han hagut de defensar molt a la carregada, però han aconseguit asserenar un castell que al final s’ha descarregat amb més comoditat que el del Firagost. La Vella, doncs, presentava credencials i deia a tothom que vol tractar de tu a tu als Castellers de Vilafranca.

A la segona ronda, la Vella ha rememorat la gesta històrica de l’any passat, descarregant el 4de9sf. Era el primer cop que el protaven enguany a plaça i l’han tornat a descarregar. En l’era de les manilles sovint costa valorar com es mereix els castells que no es defensen amb folre, però els castellers i els aficionats entesos saben del que implica un castell d’aquestes caraterístiques. Primer intent de la temporada, i descarregat. La Vella manté el domini sobre aquest castell, i s’ho farà valer, segur.

Amb el públic a la butxaca, a la tercera ronda la Vella ha volgut marcar paquet. Els de Vilafranca ja havien caigut del seu primer intent de 4de10fm, i Manel Urbano ha decidit provar de clavar-li una daga mortal als de Vilafranca provant sort amb el 4de10. Als assajos, el castell havia demostrat que avança, però està encara verd… Però ja se sap que la història de l’èpica castellera està plena d’intents agosarats. Sant Fèlix havia decidit que això del 4de10fm, de moment, ha de ser patrimoni dels Minyons de Terrassa. L’estructura, que a quarts i quints demostrava bona mida, s’ha ensorrat. Folre i manilles no han encaixat prou bé. Les gralles no havien sonat i, per tant, aquest peu desmuntat no passarà ni a la història ni a l’estadística castellera. La Vella ha ensenyat cartes amb la sort de poder mantenir l’expedient immaculat.

Si una cosa té la Vella és gamma de castells, i han replicat el fracàs del segon castell de 10 amb el 4de9fp, castell del que ara mateix n’és l’amo absolut.

El “però” o el “gairebé” de la Colla Vella ha estat el pde8fm final, que els ha caigut sense que l’enxaneta fes l’aleta. Algunes fotografies el donen per carregat segons el que estableixen les bases del Concurs de Castells, que són l’única referència de què disposa el món casteller. Els estadístics ja decidiran si l’inclouen o no. En tot cas, no era el final d’actuació que mereixia la Colla Vella. L’error del pilar fa que l’actuació de la Vella no pugui equiparar-se a la que en el seu dia va ser la millor actuació de la història de Sant Fèlix, la del 2013, amb els mateixos castells i el pilar de 8, tot descarregat pels Castellers de Vilafranca.

Joves retrobats

Joves4de9sfDe les quatre colles que actuaven per Sant Fèlix, la Colla Joves Xiquets de Valls era la que mes dubtes generava a priori. De les quatre, era la que presentava registres més fluixos, la que més feia arrufar el nas i la que havia de defensar amb més contundència que els Administradors no s’havien equivocat en apostar per ells i no per la Colla Jove Xiquets de Tarragona. A la Joves se l’ha de conèixer. I qui la coneix sap que, en les grans ocasions, amb la Joves sempre s’hi ha de comptar. No van a l’Arboç, ni al Catllar, ni a altres places de les potents, i per això el seu agost passa més desapercebut. Però la Joves que s’ha vist per Sant Fèlix ha estat la més ambiciosa, la de les grans ocasions, estrentant dos castells inèdits encara aquesta temporada: el 4de9sf que han carregat, i el 5de9f, que han acompanyat amb el 2de9fm amb el que han obert actuació. Aquests registres fan que la Joves mereixi respecte.

L’aposta de Jaume Galofré era arriscada. Els assajos avalaven el 4de9sf, però tirar-lo just després que la colla rival el descarregués era, com a mínim, molt agosarat. Però la jugada ha sortit bé: han carregat el seu castell probablement més estimat. És a dir: han recuperat el castell, que sembla que tenien oblidat. D’alguna manera, la Joves ha retornat als orígens i s’ha retrobat a si mateixa, amb l’èxit d’aquest castell.

I per si això fos poc, a la tercera ronda han descargat un 5de9f que ha vingut a explicar a tothom que en aquest segon tram de temporada, qui no compti amb la Joves s’equivocarà. Ha donat arguments perquè l’any que ve, novament, es compti amb ella per Sant Fèlix.

El “gairebé” de la Joves té diverses cares. La primera, el fet de deixar pendent el descarregar el 4de9sf. Però en té un altre d’estructural: La Joves no té pilar. De les quatre colles, l’única que no té pilar de mèrit és la Joves i això és una assignatura que cal aprovar. La grandiosa actuació d’aquest Sant Felix queda coixa, sense un pilar.

Vilafranca èpica

Vilafranca3de10fmEls Castellers de Vilafranca han hagut de recórrer a l’èpica per sortir vius de Sant Fèlix. Ha costat, no s’han aconseguit els objectius marcats a priori, però tal i com han anat les coses, han marxat satisfets cap al dinar de Festa Major. Carregar un 4de10fm quan s’havia dit de totes les maneres possibles que l’objectiu era descarregar dos castells de 10 i acompanyar-los amb el 2de8sf per fer l’actuació més gran mai vista arreu, sona a fracàs. Però, tal i com han anat les coses, no es pot considerar fracàs.

Com la Vella i Minyons, els verds arrencaven actuació –eren els últims– amb el 3de10fm. S’hi ha notat ofici i experiència amb el castell. Ja s’ha dit des de diversos fòrums que el 3de10fm ha vingut per quedar-se i que se’l veurà relativament sovint mentre les colles puguin mantenir les actuals bases socials àmplies. El colós dels verds ha donat sensació de “normalitat”, de no ser tant extraordinari com havia estat. Potser ens estem malacostumant, però és la realitat. Tres colles obrint actuació amb un 3de10fm és normalitzar el castell. En qualsevol cas, el castell ha confirmat el que tothom sabia, que és que a la segona ronda tocava el 4de10fm.

Arribat el moment, la plaça ha fet el silenci de les grans ocasions, i el castell ha començat a bastir-se. En cap moment ha donat bones sensacions. Massa moviment a les manilles, massa tremolor als quarts. Ens hem acostumat a veure castells tan ben fets, que notem de seguida quan les coses no van bé. I ha acabat cedint… “El pitjor de tots el que hem assajat fins ara”, deien molts. La moral verda ha quedat tocada.

La decisió de Toni Bach i companyia ha estat aparcar el castell i apostar per un vell conegut que dóna garanties, com és el 3de9fa. Però, davant la incedulitat de tothom, l’aixecador del castell, menut com qui més, ha fet marxa enrere quan estava a punt d’enfilar dosos. Una onada de pessimisme s’ha instal·lat al sector verd de la plaça… S’havien cremat dues rondes sense haver coronat cap castell, s’anava fent tard i les altres colles anaven acabant amb èxits assolits i objectius complets. “No ho veig clar”, em deia el company de balcó: “No sé què ens està passant avui. No pot ser que ens passin totes la mà per la cara”.

Però el 3de9fa havia estat un accident. S’ha tornat a intentar i, tot i no haver estat el millor dels vistos fins ara, ha servit per recuperar la moral. Això, més una nova arenga de Toni Bach a la pinya primer, i després a la gent del folre i les manilles a dins de l’Ajuntament, han tingut un resultat balsàmic: Quan les altres colles ja havien acabat, han recuperat el pols del 4de10fm. Ha estat dels castells èpics, d’aquells que es carreguen més per pebrots que no per altres raons, defensat al límit, treient forces d’on no n’hi ha, fins que algú, quan sent que la gralla i el públic marquen l’aleta, es deixa anar i el castell s’ensorra. Quedaven lluny de l’objectiu, però tal i com han anat les coses, bevinguda sigui la foto del 4de10fm. Queda pendent descarregar-lo. I queda pendent la torre de 8 sense folre, que s’ha aparcat perquè així ho ha exigit el guió. Són el “gairebé” dels Castellers de Vilafranca.

L’espectacle que s’ha vist ha estat memorable. Quatre colles, tres rondes: 12 castells de gamma extra, tres 3de10fm, dos 4de9sf… El castell més “fluix” ha estat el 2de9fm!! Difícilment millorable. Sant Fèlix ja no és el passeig militar dels Castellers de Vilafranca com havia estat durant mots anys. Ara s’ho han de treballar, han de recórrer a l’èpica. Perquè les altres colles apreten i perquè són humans, i fallen com avui s’ha vist. Benvinguts, doncs, al món real.

FRANCESC DOMÈNECH

Articles relacionats:

La diada dels quatre de 10