El 4de10fm entra en escena

VerdsAssaig4de10fmEl 3de10 amb folre i manilles ja no està sol entre els castells de més alçada. El 4 ha arribat per fer-li companyia. Els Minyons de Terrassa van ser els primers a assolir-lo, el novembre passat, i ara els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella el tenen en cartera. Tal és la velocitat i el nivell que aquestes dues colles estan imprimint a la temporada que el 4de10fm –que figurava en els seus plans del 2016– podria ser una de les apostes de Sant Fèlix.

Els Castellers de Vilafranca tenen el 4de10 fixat en els plans de Sant Fèlix. A hores d’ara, la previsió del seu cap de colla, Toni Bach, és fer-lo en segona ronda, un cop hagin descarregat en primera el 3de10fm. Abans, però, hauran de fer aquest darrer castell a l’Arboç aquest diumenge, com han anunciat públicament. L’èxit aconseguit el passat 30 de juliol a Vilanova, on van fer el seu 3de10fm més matiner i el quart descarregat del seu historial, els ha convidat a mantenir el pla més ambiciós d’entre els dissenyats a començament de temporada per Bach i el seu equip: arribar amb el 4 a Sant Fèlix.

Els vilafranquins fa setmanes que treballen aquesta estructura. Divendres van tornar a posar sisens (ja ho havien fet en acabada l’actuació del Figarot, i demà, en el darrer assaig abans de Sant Fèlix, tenen previst fer pujar el màxim nombre de gent al folre i les manilles (amb els laterals) i fins a setens. A Vilafranca, posar els setens a l’assaig és –des que Pere Almirall ho va fer en el darrer assaig abans de descarregar el primer 3de10fm, el 2013– una qüestió no només tècnica, sinó també psicològica. Entre els responsables dels verds hi ha confiança, ja que les proves que estan duent a terme presenten garanties i el tronc treballa compenetrat amb les manilles. Ara, però, han de fer el pas més difícil: estabilitzar el folre i les manilles per assegurar la verticalitat de la construcció.

VellaAssaig3de10fmEl 4de10 també ha entrat al Portal Nou de Valls. L’extraordinària temporada que està realitzant la Colla Vella i el 3de10fm descarregat a la Firagost ha convidat el 4, fins i tot, abans del que tenien previst. La Vella va posar quints a l’assaig de dilluns passat, realitzat a la plaça de l’Oli. En acabat, el cap de colla, Manel Urbano, va destacar que “ha estat una gran prova; si som gent divendres, el castell anirà plaça”. El 4de10 és en els plans de la Vella per a aquesta temporada com un dels castells que pot arribar a ser decisiu al Concurs. El bon ritme i estat de forma de la colla, la velocitat dels vilafranquins i els resultats dels assaigs, podrien avançar-lo del Concurs a Sant Fèlix. El 4de10fm de la Vella aprofita en bona part l’estructura del 4de9 sense folre, que l’any passat van descarregar tres cops i que enguany treballen a bon ritme (ahir van fer el 4de8 net fins aixecador a assaig), tot i que amb alguns canvis: tres dels quatre terços del 4de9sf són quarts del 4de10fm, mentre que l’altre (Llàtzer Magrinyà) puja a quints. Una de les claus de les bones sensacions que tenen és la utilització de terços lleugers al castell de 10, com fan servir al 4de9 amb folre i com ha resultat decisiu en el 4de9 amb folre i pilar.

Tant els Castellers de Vilafranca com la Colla Vella han optat pel 4de10fm del model Minyons; és a dir, amb laterals a les manilles. L’intent que van realitzar els verds a Tots Sants del 2013 el van fer sense aquestes figures, amb l’objectiu d’alleugerir les manilles, però va resultar una tasca impossible per als quarts, que no tenien els suports necessaris. En aquell intent, el 4de10fm va caure amb els setens col·locats.

La fórmula utilitzada pels Minyons l’any passat va demostrar-se factible i d’èxit. Els malves van optar per reproduir les manilles del 3de10fm en el 4, que és el que ara fan servir els verds. Fa dos anys, quan els de Terrassa van encarar per primer cop el 4de10 van fer que els laterals de les manilles donessin suport al terç enlloc del quart, però aquesta opció es va descartar en el descarregat a la Diada de la Colla del 2015, on van situar 96 castellers al folre i 40 a manilles.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Assaig de 4de10fm dels Castellers de Vilafranca després de la diada del Figarost, el 13 d’agost passat

Foto 2: Assaig de 3de10fm de la Colla Vella, dilluns passat a la plaça de l’Oli

Articles relacionats:

Els amics dels castells de 10

Els Minyons més grans

Terrassa: escenari de la traca final

4de10fm: la dimensió desconeguda

1 comentari

  1. Pingback: 3n9ct5mwn9cwntctvbyb3vebce