El somni d’una nit d’estiu

3de10vella firagost

3 de 10 amb folre i manilles descarregat per la Colla Vella per Firagost

Manllevem el titular del company Carles Cortès, que aquest dimecres comandava la retransmissió televisiva de la diada de Firagost per TAC 12, la televisió pública del Camp de Tarragona. Però és que es fa difícil trobar una frase que descrigui millor el que es va viure ahir a la banda de la Colla Vella de la plaça del Blat. Un somni fer realitat. Un mite caigut en un moment que poca gent s’esperava, gairebé per sorpresa i en circumstàncies poc habituals: una diada en dia laborable, sense el glamour que tenen altres diades del calendari casteller, al vespre, amb gent arribant a l’actuació justa de temps perquè plegava de treballar, al final d’una Firagost esgotadora pels carrers de Valls… El 3 de 10 amb folre i manilles de la Colla Vella va ser el somni d’una nit d’estiu fet realitat.

Només arribar a la plaça del Blat amb prou temps com per poder tenir un bon lloc ja es veia que se’n preparava una de grossa. Gent de moltes colles (Vilafranca, Reus, Salt, Granollers, Tarragona…) ja la feien petar una hora abans de l’inici de l’actuació, com passa en les grans ocasions. I, vist el que es va veure, està clar que els qui van fer molts quilòmetres no devien penedir-se d’haver-los fet.

4de9fp de la Colla Vella per Firagost

4de9fp de la Colla Vella per Firagost

La plaça del Blat, el quilòmetre zero del món casteller, encara no havia vist mai descarregar un castell de 10. La Colla Vella l’havia carregat per Santa Úrsula de l’any passat, però en l’inconscient de la colla pesava molt la doble circumstància de no haver descarregat encara aquest castell i no haver-ho fet a casa tot i haver-ho intentat durant dos anys. El van encarar a la segona ronda, després que, a la primera, passessin el tràmit del 4de9 amb folre i pilar. I dic tràmit, perquè va semblar això, un castelll rutinari, fet amb una solvència difícil d’entendre en un castell d’aquesta complexitat tècnica. La base del 3de10fm es va muntar amb bon ritme i es va veure sòlida de bon començament, sense moviments bruscos en plena voràgine de col·locació de les diferents peces de folre i manilles, aquestes amb 27 castellers. Els quarts confirmaven que tenien bona mida i el tronc va començar a bastir el colós, que va començar a moure’s una mica massa quan entraven setens, que es va centrar en col·locar-se l’aixecador i que va tornar a tremolar a l’entrada de l’enxaneta. Però folre i manilles estaven sòlids i la Vella havia decidit que ahir era el dia. La descarregada va ser de mèrit, amb uns quarts que van treballar de valent, defensats per unes manilles colossals, i animats per una plaça que esperonava a crits als castellers rosats perquè acabessin la feina com cal. Queia el mite. Primer castell de 10 descarregat per la Vella. Primer castell de 10 descarregat a la plaça del Blat. Assignatura pendent resolta. Mite caigut. Moment, doncs, per a la història.

5de9f de la Colla Vella per Firagost

5de9f de la Colla Vella per Firagost

Pilar de 8 de la Colla Vella per Firagost

Pilar de 8 de la Colla Vella per Firagost

Però no n’hi havia prou. El programa de Manel Urbano incloïa a la tercera ronda el 5de9 amb folre, i no van renunciar-hi. El castell que tants problemes havia donat a la Vella i que van recuperar per Sant Joan, es tornava a descarregar. La confiança, si no arriba a l’excés, és clau. I a la Firagost, la Vella va demostrar que té una confiança envejable amb ella mateixa i que es creu capaç de qualsevol cosa. Com per exemple, tancar l’actuació d’ahir amb el pilar de 8 amb folre i manilles assajat amb tot dalt només un dia, dilluns passat. Urbano no el veia, però els pilaners el van fer canviar d’opinió. I, renoi, quin pilar! Dels millors que s’han vist de tots els que ha fet la Colla Vella.

Punts del Concurs de Castells en mà, la d’ahir va ser la segona millor actuació de la història de la Colla Vella, i l’onzena de l’època moderna de tot el món casteller i la millor de la temporada fins ara, per damunt de la de dissabte a Vilanova dels vilafranquins. Una actuació com la d’ahir, mai s’havia vist ni per Santa Úrsula, la diada tòtem dels Xiquets de Valls. I parlem de principis d’agost. I d’un dia laborable. I al vespre, amb gent arribada a la plaça després de plegar de treballar i al final d’una Firagost esgotadora. Potser aquí hi ha la clau de l’èxit, i així ho van reconèixer tant Manel Urbano com d’altres dirigents de la Colla: a la Vella li calia un intent de 3de10fm sense pressió, sense la tensió ambiental que pot tenir Santa Úrsula, sense el que hi ha en joc al Concurs o sense el sempre compromès escenari de la plaça de la Vila de Vilafranca… Pressió, la justa. I ahir van aconseguir el nivell de pressió auto-imposada adequat que els va ajudar a aconseguir l’èxit, i en un moment clau des del punt de vista dels objectius de la segona part de la temporada, d’aquí a Santa Úrsula, passant per Sant Fèlix, Santa Tecla i el Concurs, entre d’altres. A aquestes fites s’hi arribarà desrprés d’haver aconseguit el somni d’una nit d’estiu.

I a l’altra banda…

3 de 9 amb folre de la Colla Joves per Firagost

3 de 9 amb folre de la Colla Joves per Firagost

I a l’altra banda les coses es van tòrcer. Les actuacions de la plaça del Blat s’han de llegir gairebé sempre en grau de rivalitat entre les dues colles. És igual si les diferències de nivell entre les previsions d’una i l’altra són evidents, com passava ahir. Aquest fet no rebaixa el nivell de rivalitat. Si l’objectiu principal de la Vella ahir era descarregar el 3de10fm, la Joves tenia el repte de tornar a ensenyar el 2de9 amb folre i manilles. I a la Joves, el sorteig i l’ordre dels castells decidit pel cap de colla van fer que el 2de9fm es lligués just després de l’eufòria col·lectiva que va desfermar el 3de10fm de la colla rival. Afrontar un castell de la dificultat del 2 després del colós de 10 no era fàcil, i la Joves ho va pagar. Quan aixecador i enxaneta estaven a mig recorregut, els dosos van tirar avall i es va desmuntar el castell, que no anava malament, sobre tot a la base. Folre i manilles es van mostrar sòlids, cosa que vol dir que la Joves el té, aquest castell. Jaume Galofré, que va adonar-se que tocava afrontar el castell en un moment complicat, va fer una arenga abans de lligar els baixos, demanant als seus castellers que no tinguessin en compte el que havien acabat de veure a l’altra banda de la plaça, i que calia anar el ritme propi de la colla. Però quan la rivalitat es porta a l’ADN, no hi ha arenga que valgui. Si la Joves no va coronar el 2de9fm és perquè 10 minuts abans, la Vella havia fet història amb el 3de10fm. En ronda de repetició, van descarregar el 2de8 amb folre. La Joves renunciava a l’èpica. Ja hi haurà temps.

L’ensopegada del 2de9fm va afectar també a la tercera ronda (a la primera havien descarregat un 3de9 amb folre mogut però solvent): el 4de9 amb folre amb el que van tancar actuació ja mostrava mala mida a l’inici i només la valentia de l’enxaneta explica per què el castell es va carregar. A segons van perdre posició i el castell es va trencar encara amb els sisens posats. Mal pas per a una Joves que té ben encarada l’estretègia d’assaigs per afrontar un agost molt exigent. Només caldrà recuperar el bon to psicològic perquè les coses tornin allà on toca.

Vist el que es va viure a la plaça del Blat, la pregunta recorrent que més feia la gent al final de l’actuació, era: si ara estem així, què farem per Santa Úrsula? Ens espera una resta de temporada per llogar-hi cadires.

FRANCESC DOMÈNECH

Articles relacionats:

Firagost: torn per als Xiquets de Valls

Els amics dels castells de 10

Un Sant Joan de Santa Úrsula