Els castells, o els fas o te’ls fan

Verds3de8sGràciaL’assalt dels Castellers de Vilafranca al 3de8 aixecat per sota ha estat un cop d’efecte amb la mirada inevitablement posada a Valls, en una temporada on verds i rosats estan més en forma que mai. La incorporació del castell per sota té, d’una banda, una justificació tècnica, ja que el tronc és pràcticament el mateix que el del 3de10 amb folre i manilles i, per tant, a Toni Bach i el seu equip no els ha calgut construir una alineació específica amb la dedicació de temps d’assaig que això implica. Però paral·lelament, la seva consecució ha tingut una clara vocació de demostració de poder amb un missatge explícit al Portal Nou de Valls: “aquest castell es troba ben ubicat a la taula de punts”, en contra de les tesis defensades des de fa quinze anys per la Colla Vella que el castell per baix hauria d’estar millor puntuat.

Com ja va passar l’any 2000 amb la Vella, els Castellers de Vilafranca han aprofitat el 3de10fm per treballar el 3de8s, i viceversa. L’any 2000, quan els rosats van guanyar el que fins ara és el seu darrer Concurs, Raül Martin va dur a terme una profunda renovació estructural als troncs, que els va alleugerir notablement de pes. Això li va permetre accedir a totes dues estructures (el 3 per baix havia arribat, però, en la darrera actuació de l’any anterior, a Vila-rodona) i va compartir bona part del tronc en totes dues en una època en què els nivells d’exigència i constància als assaigs eren notablement inferiors als actuals.

Vella3de8sVilarodonaAra Bach ha optat pel mateix mètode. Els verds van treballar des de començament de temporada el 3de7 per sota, una estructura que no forma part del seu repertori tradicional i a la qual, fins i tot, se li tenia una certa al·lèrgia al Figarot, a causa d’una caiguda en un assaig del 1996 (malgrat que el 2008 la van estar assajant i a punt de dur-la a plaça). Inicialment, els vilafranquins no havien situat el 3de8 per sota entre els seus objectius d’enguany. La raó era evident: aquest castell no decidirà el Concurs, però tampoc les altres grans cites on comparteixen plaça amb els vallencs i que comencen aquesta setmana: el Catllar, l’Arboç, Diada del primer diumenge de Festes a Tarragona i, sobretot, Sant Fèlix. Però la feina avançada en el 3de10fm i els treballs d’alçar dels 3de7 per sota realitzats a començament de temporada van obrir la porta a treure’s de la màniga l’opció a pujar-lo un pis. Això va ser el mes de juny i, fins i tot –un cop ja s’havia alçat fins a dosos–, es va plantejar l’opció de dur-lo a Altafulla, on els vilafranquins coincidien amb la Vella. Bach, finalment, va descartar aquesta opció prematura, ja que suposava un risc en el gran objectiu del primer tram: el 3de10fm a Vilanova.

Amb l’èxit del primer castell de 10, el 3 per sota va entrar definitivament en els plans dels vilafranquins i l’opció de la Bisbal va aparèixer com la millor, fonamentalment, perquè compartien plaça amb la Vella. Les darreres proves van validar l’intent i el castell es va executar al carrer del Doctor Robert amb una facilitat notable, que, en canvi, no va tenir aquest dissabte a Gràcia, on es van veure forçats a realitzar un canvi en el tronc.

El 3de8 per sota no decideix les grans diades, en termes de resultats, com els agrada interpretar-les als Castellers de Vilafranca. Però per als verds ha tingut una doble finalitat: d’una banda, tornar a deixar a 1 la casella de castells pendents vistos en l’època actual (el 4de10fm que han projectat per Sant Fèlix), i al mateix temps desmuntar les tesis de la Vella que el castell requereix major puntuació a la taula del Concurs, no tant perquè els rosats el tinguin en cartera, sinó perquè eren els únics que el tenien en la història. És un diàleg entre grans, on la conversa és a plaça, però amb la mirada posada en les respectives interpretacions que fan dels castells i de la història en tots dos casos. És com la decisió dels verds fa dos anys de fer el 9de8 amb cinc aletes (tres enxanetes i un que feia les aletes als tres poms): una manera clara de tancar el debat sobre la dificultat d’un o tres enxanetes.

Res de tot això seria possible sense l’apassionant moment actual que viuen els castells, amb uns Castellers de Vilafranca i una Colla Vella en estat pletòric i amb les ambicions més elevades de les seves respectives històries. Tots dos tenen els seus respectius fulls de ruta i estratègies perfectament dissenyades, però tots dos es miren contínuament, amb el Concurs com a horitzó cada cop més immediat. Així ho reflectia la conversa que Manel Urbano i Toni Bach van mantenir en privat el passat 28 de juliol durant el sorteig de la Bisbal. El primer li pregunta al segon: “És veritat que esteu assajant el 3de8 per baix?”. El segon li respon al primer: “I què vosaltres voleu fer el 3de10 a la Firagost?”. A la gallega. Cadascú a la seva, però mirant l’altre. I és que els castells, com es va veure al Catllar l’any 2008, o els fas o te’ls fan. Així de gran.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de8 per sota dels Castellers de VIlafranca, dissabte a Gràcia

Foto 2: primer 3de8 per baix de l’Era moderna, fet per la Colla Vella a Vila-rodona el 7 de novembre de 1999

Articles relacionats:

El penúltim cromo que els faltava als verds

Alt nivell a Gràcia

Els Castellers de Vilafranca i el 3 per sota

Els castells de sota van a la baixa?