Els Tirallongues i el carro gros

4de7netTMEntre dissabte i dimecres, cinc dies de grans castells centraran tots els focus d’atenció al Catllar, l’Arboç i Vilafranca, a més d’altres places, com Igualada o Sitges. Però diumenge també pot ser un dia històric a Manresa. Els Tirallongues volen completar la feina que van deixar a mitges l’any 1998, quan a final de temporada van carregar l’únic 4de8 que tenen en el seu historial. Pot ser la tercera colla que pugi un pis aquest any.

Manresa celebra la seva Festa Major aquest cap de setmana i diumenge s’hi faran castells al punt del migdia a la Plana de l’Om. Els Tirallongues han convidat els Castellers de Terrassa i els Bordegassos de Vilanova en una diada que espera ser de 8. Els del Bages han preparat els carro gros a consciència i aquest dilluns i dimarts han passat el 4de7 net sencer fora de la xarxa i han muntat el peu fins a quints. Aquest divendres tindran la prova de resistència si l’enfilen lligat fins a dosos. Durant els assaigs de les darerres setmanes també han fet proves amb tres rengles i les barres, per tal d’aprofitar els efectius en cada sessió. Tenen un temps d’execució ràpid, poc més de 2 minuts i mig, i li tenen tota la confiança.

Els de la camisa a ratlles fines (blaves i blanques, que donen la sensació de color gris) han provat el carro gros en quatre ocasions. La darrera va ser la bona en la millor actuació de la seva història.

08/11/98 Manresa 4de8(c), 2de7, 5de7
27/09/98 Artesa de Segre (id)4de8, (id)4de7a, 3de7, 4de7,
30/08/98 Manresa (i)4de8, (i)2de7, 2de7, 4de7a
26/10/97 Manresa (i)4de8, 2de7, 4de7a, 3de7

5de7a TM Anna GarrigoLa cap de colla, Gisela Racero, no anava a la colla l’any 1998. Tenia 8 anys per llavors i la seva mare no li va deixar anar fins als 12. Aquesta és una nova etapa per als manresans, sàvia nova en una època en què han recuperat el 2de7 (2015) i en què van guanyar la sessió de Torredembarra del darrer Concurs, amb el 5de7 amb agulla. Ara van a pel 4de8 i el volen completar, també tenen pendent descarregar el 2de7, que van coronar al maig. Diumenge, però, assaltaran el carro gros i l’acompanyaran del 5de7 amb l’agulla i el 7de7. La torre haurà d’esperar fins a final de temporada.

Si els de Manresa descarreguessin el 4de8 serien la tercera colla que completa un pis més aquest any i reuniria als mèrits per rebre el trofeu del Premi Baròmetre Casteller –guardó que ja tenen atorgat els Xiquets de Hangzhou i els Bous de la Bisbal–. Enguany, han recuperat la condició de colla de 8 la Jove de Sitges, que el passat dia 30 va descarregar el 4de8 (l’anterior descarregat era del 2011 i el carregat del 2012). Dissabte també hi podrien tornar en la diada de Festa Major. Altres colles tenen el 4de8 en el seu punt de mira, com els Castellers de Cornellà o la Jove de Barcelona.

JORDINA ARMILLA

Foto portada: Assaig dels Tirallongues

Foto 1: 4de7 net a l’assaig de dilluns

Foto 2: 5de7 amb l’agulla al Concurs de Torredembarra 2014 (Foto: Anna Garrigo)

Articles relacionats:

Les agulles fan sumar

La rengla que no es mou

La llista del Concurs es perfila com a definitiva

Els Tirallongues fan feina sense pressa