Prohibit fer castells

Govindes9
Mumbai va viure ahir la tradicional Janmashtmi festival, la diada que cada any se celebra en una data variable entre la tercera setmana d’agost i la segona de setembre i en la qual els barris hindús de la ciutat s’omplen de grups de govindes que alcen les seves construccions. La diada –també coneguda com Dahi Handi– ha estat marcada enguany per la prohibició de la Cort Suprema de l’Índia per alçar construccions de més de 20 peus d’alçada (és a dir, sis metres) i fer pujar menors d’edat. Com era de preveure, i s’havia anunciat, els principals grups de mandals (colles) s’han saltat la prohibició.

La principal construcció alçada ha estat de 9 pisos de la mà d’un dels grups més potents, el Jai Jawan, que ha doblat en alçada el que marcava la prohibició de la Cort (42 peus). Els Jai Jawan han fet aquesta construcció al Festival de Thane, la ciutat que pertany a l’àrea metropolitana de Mumbai i on es realitza el principal festival govinda.

Govindes7La policia de Thane ha obert diligències contra els organitzadors de la diada per la violació de la prohibició, però segons el comissionat de la Policia de la ciutat ampliaran la demanda contra tots els participants en la construcció, que són centenars de govindes. El grup de Jai Jawan, tot i arribar als 9 pisos d’alçada, no ha trencat el càntic –ple de fruites, iogurts i altres menjars en honor al Déu Krishna–, com estableix la tradició. Aquesta decisió ha estat presa per cobrir-se legalment davant l’acusació de saltar-se la polèmica normativa.

L’ordre per limitar l’alçada i la participació de menors al Dahi Handi ha generat un conflicte a la regió del Maharashtra, on milers de joves realitzen un cop a l’any les seves construccions seguint una tradició religiosa àmpliament arrelada i participada a Mumbai i la seva àrea metropolitana. Arreu de la diada –que se celebra un sol cop l’any– centenars de grups de mandals fan les seves actuacions en carrers dels seus respectius barris o en trobades amb milers de participants, com la que se celebra a Thane. El Janmashtmi festival té també unes connotacions polítiques en un país de difícil convivència entre hindús i musulmans. El Partit Nacional de l’Índia –al qual donen suport hindús– és un actiu defensor i impulsor de les celebracions del Dahi Handi, en la qual mai participen els musulmans.

ProtestaSegons l’agència de notícies DNA, el Janmashtmi d’enguany s’ha saldat amb 126 ferits per caigudes, dels quals 34 han necessitat atenció hospitalària. Tot i que els grups de mandals assagen les setmanes abans les seves construccions, en molts casos no reuneixen els elements de seguretat aconsellables i el nivell de caigudes és notable. Fa quinze anys, la majoria de grups van optar per posar un casc protector a la canalla similar al de tae-kwondo.

Ahir, durant la jornada del Janmashtmi es van produir diverses protestes dels grups de mandals contra la decisió de la Cort Suprema, en alguns casos realitzant les seves construccions en piscines o al terra, amb l’objectiu de caricaturitzar la decisió.

A Thane hi han actuat els Castellers de Vilafranca (2011), els Castellers de Sants (2013 i els Capgrossos de Mataró (2014). El primer castell català alçat va ser un pilar de 5 amb membres dels Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca i la Jove de Sitges l’any 2006.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Els Jai Jawan alçant una construcció de 9 pisos a Thane

Foto 2: Acte de protesta contra la decisió de la Cort de suprimir l’alçada de les construccions dels govindes

Foto 3: Caiguda d’una construcció de 7 pisos, ahir a Thane

Articles relacionats:

El meravellós món govinda

El Dahi Handi borinot

Els castells fan la volta al món