4de8: estació final o de pas

badalona4de8vEl 4de8 és la fita i, al mateix temps, la frontera per a un grapat de colles que somien fer el salt. N’hi ha que l’aconsegueixen i que arriben al carro gros com una estació més (estació de capital, sens dubte) d’un recorregut més llarg i a bona velocitat, però per a altres és un cim poques vegades assolible, només quan les forces, els recursos i la meteorologia acompanyen. Aquest 2016, hi ha una nova finestra de bon temps entre les colles de gamma mitjana de 7, que obre les portes al gran objectiu: quan encara falten dos mesos de temporada ja s’ha assolit el màxim nombre de colles amb el carro gros descarregat.

L’èxit d’aquest diumenge dels Castellers de la Sagrada Família i, especialment, dels Castellers de Badalona amplia la llegenda del 4de8 i situa en 26 el nombre de colles que ha descarregat aquesta construcció el 2016. Mai n’havien estat tantes. A aquesta xifra cal sumar una que l’ha carregat i les que podrien arribar en les properes setmanes, ja que, com a mínim, n’hi ha dues més que el tenen en cartera.

Els Castellers de Badalona van assolir el 4de8, diumenge a Torredembarra, a la primera. Els va servir per guanyar la sessió petita del Concurs, però, sobretot, per fer un salt històric en la seva trajectòria, a punt de fer els vint anys. Els de Badalona tenien com a sostre fins ara la torre de 7, que han descarregat en tres ocasions i coronat en dues. La fita del 4de8 –per dimensió, nivell i alçada del castell– era un repte majúscul per a una colla que no sovinteja la gamma mitjana de 7: abans de diumenge només havien fet uns únics 5de7 i 7de7 aquest any i, en les seves primeres vint temporades, tot just havien sumat dinou 5de7 descarregats i un carregat. Aquestes dades, modestes en registres, aporten major transcendència a l’assalt al 4de8 –assolit amb èxit a la primera– i confirmen la capacitat de les colles mitjanes per encarar reptes de nivell.

safa4de8Un cas similar és el dels Tirallongues de Manresa, que el 28 d’agost van carregar el seu segon 4de8 (l’anterior datava del 1998). En 24 anys, els del Bages han firmat trenta 5de7 descarregats (i cinc coronats) i tres 7de7, però s’han vist capacitats per abordar el carro gros. La torre de 7, en canvi, ha estat més sovintejada (onze descarregades i vint coronades), ja que van aconseguir dominar-la als pocs anys de néixer.

En canvi, el retorn de la Jove de Sitges als castells de 8 (el van descarregar el passat 30 de juliol, tot i que el 27 d’agost els va quedar en intent; dissabte al Concurs hi volen tornar) ve avalat per unes dades de més recorregut en la gamma mitjana de 7. Diumenge, precisament van descarregar el 5de7 número 100 des que el 1995 van fer el primer, amb dos anys de vida. Quan els sitgetans van completar el primer 4de8 (2006) sumaven 42 5de7. En canvi, els seus balanços en torre de 7 són pobres, ja que només n’han descarregat dues i cinc coronades.

El model dels Castellers de la Sagrada Família és, per la seva part, dels més coherents en l’accés als castells de 8. Dissabte van descarregar el tercer de la seva història a la diada de la Mercè (n’han coronat dos més), però el seu còmput en gamma mitjana i alta de 7 és positiu i abasta diferents caselles: torre de 7 (14 descarregades i una carregada), 3de7 per sota (49 descarregats) i 5de7 (42 descarregats). Quan els verds de Barcelona van arribar al 4de8 només havien fet vint 5de7, dotze dels quals aquell mateix, el 2013, en què van culminar un salt espectacular que els va dur en un espai breu de temps dels castells de 6 als 8 pisos.

La propera colla que vol assaltar el 4de8 són els Castellers de Berga. Ho faran després d’haver tastat una torre de 7 que han coronat dos cops aquest any, i amb catorze 5de7 acumulats en els seus registres. Els de la camisa blava mantenen una progressió constant des que hi van néixer, sense córrer en excés, però sense aturar-se.

Les colles que arriben al 4de8 ho fan amb el somni de triar la via de colles com els Castellers de Sabadell, els Castellers de Sant Cugat o els Moixiganguers, que en els darrers anys han fet el 4de8 com un pas intermedi a fites superiors. Altres, com els Castellers d’Esplugues (que el van estrenar el 2012 i ja n’han descarregat tretze), hi han arribat i s’hi han quedat, a l’espera de fer passes més grans.

Les 26 colles que s’han anotat el 4de8 és la suma més alta en una temporada. Amb els Tirallongues, que el tenen carregat, són 27 aletes i si els Castellers del Poble Sec hi tornen (són l´única colla que el va fer l’any passat que no l’ha reeditat encara) el marge encara s’ampliaria més. A banda del Poble Sec les dues úniques colles en actiu que el tenen descarregat i no l’ha fet enguany són els Margeners de Guissona i els Castellers de Cornellà. Aquests darrers, però, estan treballant-lo. Hi ha tres colles que el tenen carregat en els seus registres històrics (Xiquets del Serrallo, Castellers de Mallorca i Al·lots de Llevant) i no el fan actualment. Des del 1990, el 4de8 ha estat provat per 38 colles, algunes de les quals ja desaparegudes, com els anteriors Xiquets de la Vila d’Alcover (que el van carregar un cop, el 1994), els Ganxets de Reus o la Nova del Vendrell, aquestes dues sense èxit.

Les dades del 4de8

Any Colles (Descarregats) Colles (Carregats)
2008 15 (127) 1 (8)
2009 16 (130) 3 (9)
2010 18 (172) 1 (7)
2011 23 (211) 1 (7)
2012 24 (241) 4 (16)
2013 24 (216) 2 (8)
2014 24 (*) (209) 0 (8)
2015 25 (264) 0 (5)
2016 (**) 26 (214) (**) 1 (6) (**)

(*) El 2014, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van fer el 3de8, però no el 4de8

(**) Dades fins el 25 de setembre de 2016

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de8 dels Castellers de Badalona, diumenge a Torredembarra

Foto 2: 4de8 dels Catsellers de la Sagrada Família, dissabte a la plaça Sant Jaume

Articles relacionats:

El salt al 8

Molts concursos en un

Els Minyons toquen el cel a Barcelona

La Mercè més castellera

Qui i com arriba al Concurs?

A Sitges li agrada el 4de8

Els Tirallongues i el carro gros

Berga augmentra l’emoció pel Concurs