Arriba l’hora del 3de9sf?

3d9cvassaigTres de les colles que participen en el Concurs de Castells de Tarragona assagen des de fa algunes setmanes el 3de9sf. Les dues colles de Valls i els Castellers de Vilafranca, amb més o menys intensitat, han fet proves de 3de8 net amb les xarxes, almenys fins a aixecador, i també en algun cas li han posat sisens damunt del peu. De fet, el castell, inèdit fins ara a l’Era moderna i sense consens dels historiadors sobre si s’havia fet al segle XIX, s’està convertint en el tema estrella en moltes converses entre els castellers de les colles que el proven. I, com que el Concurs té en l’estratègia una de les seves claus, els dirigents de les colles es mostren molt prudents. No neguen els assaigs, però no asseguren res sobre si el provaran o no… i afegeixen comentaris sobre l’extrema dificultat que té el castell, malgrat la progressió tècnica que hi ha hagut des l’any 2005 (últim any que es va intentar a plaça) fins avui, que en bona part s’expliquen per l’alleugeriment de pes en l’estructura del 3 que han aconseguit les colles que han fet o assajat el 3de10fm. Els tècnics de les tres colles concideixen a afirmar que “el castell ha de pujar perfecte per aspirar a tenir-hi èxit”.

Tal i com ha anat la temporada, sembla clar que l’encert o no amb els catells de 10 i els castells de 9 sense folre decidiran el Concurs. A això hi ajuda el fet que el 2de9sm sembla descartat per una qüestió relativa als punts: carregar-lo puntua menys que descarregar el 2de8sf, i això influeix en l’estratègia de decidir el castell que ha d’acompanyar i que, per eliminació, haurà de ser algun de les construccions de 9 sense folre ja vistes, com el 4de9sf i el 2de8sf. En aquest sentit, les colles de Valls juguen amb l’avantatge del fet que el 4de9sf ja l’han carregat (la Joves) o descarregat (la Vella), cosa que els Castellers de Vilafranca no han fet encara aquesta temporada. Per contra, els verds han carregat el 4de10fm, que la Vella només va poder mostrar per Sant Fèlix, quan es va enfonsar mentre els quarts prenien mides.

Vella i Vilafranca, doncs, arribaran al Concurs amb força igualtat de forces i, en el supòsit que tot els surti bé, hauran d’apostar fort per un tercer castell que acompanyi els dos castells de 10 previsibles i que marqui les diferències entre l’una i l’altra. Aquesta és la raó per la qual el 3de9 sense folre sembla pròxim, més enllà de la cursa que s’estableix per veure quina de les colles punteres l’aconsegueix primer. Queda el Concurs, però també Santa Úrsula, Tots Sants i la Diada dels Minyons com a diades en què no es pot descartar res en relació a aquest castell, que a la plaça, quan més amunt ha arribat a estar col·locar els dosos. Va ser al 2005, a Vilafranca. Onze anys després, potser ha arribat l’hora de tornar-lo a provar.

FRANCESC DOMÈNECH

Foto: Assaig de 3de9 sense folre dels Castellers de Vilafranca l’any 2005

Articles relacionats:

El 3de9sf: la propera frontera

Extraordinàriament abundant

Castells d’una altra galàxia en un any de Concurs

És possible el pilar de 9?