Castells per a les colles o per al públic?

santjoan16Guanyar rapidesa en una diada castellera està sent una premissa és un valor a l’alça a les places. Les colles volen oferir el millor nivell i consciencien a l’assaig que s’ha de ser generós amb el públic. Sovint, des de l’organització d’una diada, es demana a les formacions que preparin les estructures amb més agilitat. Els nous temps establerts en el Concurs n’és un bon exemple, així com els canvis (en algun cas, tímids) aplicats en les diades de Tarragona o les de Sant Fèlix i Santa Úrsula. L’objectiu és que els temps morts de les actuacions siguin breus; o, fins i tot, nuls. Hem millorat en temps de durada respecte la passada temporada? Tot i els canvis, Sant Fèlix ha durat menys? Les rondes avancen cada cop més a tenir una durada fixa? Els horaris de les actuacions estan ben fixats?

Cam ja vam fer l’estiu passat, enguany hem tornat a seguir les cites més destacades, des de Sant Joan i Sant Ramon, amb el cronòmetre en mà i ho hem recollit en aquest estudi, amb les dades facilitades per l’equip del 3 rondes de Catalunya Informació.

24 de juny. Diada de Sant Joan a Valls

Sant Joan vallenc sense precedents. Les dues colles dels Xiquets de Valls van sortir de la primera actuació de cert compromís de la temporada amb castells de gamma extra. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar el 4de9 amb folre i pilar, el 5de9 amb folre; i va carregar el 2de9 amb folre i manilles, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls, que arribava la Festa Major sense cap castell de 9, va completar el 3de9 amb folre, el 2de9 amb folre i manilles i el 4de9 amb folre. A diferència de la temporada anterior, la cita va tenir una durada que no va anar més enllà de les 2 hores i 15 minuts. El públic, però, a diferència de la Diada de Completes, la nit anterior, no va respondre. La primera gran diada de l’any, la més històrica i tradicional, no va estar a l’alçada de les grans ocasions. Les colles, i s’ha vist enguany, hi han posat tot el que tenien al seu abast.

24 de juny. Diada de Sant Joan a Tarragona

A diferència del 2015 (havia durat 55 minuts clavats), Sant Joan a Tarragona no va ser tan exprés. Un any més, va ser una diada compromesa per a la Jove, que hi arribaven amb l’obligació de descarregar el primer castell de 9 de la temporada, després de caure amb el 3de9 amb folre a la Diada del Pallol de Reus. Per als Xiquets, que havien ensopegat en castells de menys compromís, era el moment de l’assalt al primer castell de 9 del curs. D’altra banda, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo van oferir registres convincents. La diada va començar a dos quarts de 8 del vespre i va finalitzar passades les 9. Va anar a bon ritme, no tan frenètic com en l’edició passada; i va aplegar força públic a la plaça de la Font.

26 de juny. Diada d’Estiu de la Jove de Barcelona

La presència dels Minyons de Terrassa a la plaça del Rei de Barcelona, a una setmana de la seva Festa Major, no va fer augmentar el creixement de la diada. La coincidència amb les eleccions generals i el pont de Sant Joan va fer que els malves es prenguessin la jornada amb l’objectiu de rodar els troncs dels castells de 8 de cara a pujar les estructures un pis més diumenge següent. Va ser una cita àgil, d’1 hora i 40 minuts de durada, amb bons castells i cap caiguda ni intents desmuntats. El públic va ser nombrós, especialment el turista estranger, però va començar a desfilar poc abans de la 1 del migdia.

2 de juliol. Diada Jan Julivert al Vendrell

La carretera Doctor Robert de la capital del Baix Penedès va ser l’escenari de la segona diada Jan Julivert. Va ser una jornada vespertina que va permetre als Castellers de Vilafranca repetir la torre de 9 amb folre i manilles enlairada quatre setmanes abans a Sant Quintí de Mediona. La Jove de Tarragona va recuperar la confiança perduda amb els castells de 9 bàsics. La Joves de Valls va agafar empenta per confirmar que la diada de Sant Joan va ser un punt de partida per a una gran temporada. Finalment, els Nens del Vendrell, van fer un pas endavant en el difícil món dels castells de 9 de gamma bàsica. Totes aquestes sensacions van servir perquè l’actuació vendrellenca sortís rodona. La jornada va tenir una gran entrada de públic, bon ritme i en dues hores justes va quedar resolta.

festamajorterrassa163 de juliol. Festa Major de Terrassa

A diferència de la temporada anterior, el Raval de Montserrat va viure una diada menys lluïda dels Minyons de Terrassa. Tot i això, el bon nivell dels Castellers de Terrassa i el 2de9 amb folre i manilles carregat de la Colla Joves Xiquets de Valls van compensar la baixada del pistó malva. La calor i la falta de ritme van fer que la diada fos lenta. Va començar amb una mica de retard respecte l’horari previst, dos quarts d’1 del migdia; i va acabar més enllà d’un quart de 4 de la tarda.

 9 de juliol. Diada del Pla de la Seu a Tarragona

El Pla de la Seu d’enguany va ser de contrast notable entre el moment casteller que travessen els Xiquets de Tarragona i les dues formacions convidades, els Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sants. Els de la camisa verda, com era d’esperar, van acabar firmant la millor actuació de la tarda, amb l’estrena inclosa del pilar de 8 amb folre i manilles. Per la seva banda, els borinots van impressionar la plaça tarragonina amb una matinera torre de 9 amb folre i manilles; i un intent seriós de pilar de 8 amb folre i manilles. Els Xiquets de Tarragona, que exercien d’amfitrions, van buscar una jornada plàcida amb construccions de 8 pisos per recuperar sensacions i provar castellers nous. La cita, que va començar a dos quarts de 7 de la tarda, va concentrar bon ritme i públic; i va tenir una durada de poc menys de dues hores.

10 de juliol. Festa Major de Banyeres del Penedès

La diada de la Festa Major de Sant Cristòfor a Banyeres del Penedès va tornar a comptar amb un cartell de tres colles. Una vegada més, la plaça de l’Om d’aquesta població va haver de suportar una diada sense ritme sota un bat de sol de justícia. La diada que, a priori, semblava tranquil·la per a les tres formacions, va tenir una sorpresa en forma de 3de9 amb folre de la Colla Joves Xiquets de Valls. Finalment, però, els diables vermells van desmuntar l’estructura amb el pis de dosos col·locats després d’una forta sotragada a quints. En conjunt, va ser una diada pesada. Va començar amb un quart d’hora de retard respecte l’inici, que era a la 1 del migdia; i va finalitzar més enllà de les 3 de la tarda.

16 de juliol. Diada de les Cultures a Altafulla

El protocol de qualsevol diada castellera obliga a tenir serveis sanitaris a plaça; no es pot actuar si no se’n disposa. Aquest any, la diada de les Cultures a Altafulla va estar a punt de ser suspesa. Les tres ambulàncies que van demanar des de la colla local i l’Ajuntament, no es van presentar al lloc i hora de la cita. Aquest fet va obligar a què la diada prevista per a les 6 de la tarda no s’iniciés fins a dos quarts de 8 del vespre. Aquest cert retard, va obligar que els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls rebaixessin una mica el seu programa. Tot i l’afer de les ambulàncies, la diada es va desenvolupar a un ritme prou àgil i va poder finalitzar minuts després de les 9 del vespre.

17 de juliol. Diada del Carme al Serrallo (Tarragona)

La coincidència del 16 de juliol, festivitat de la Mare de Déu del Carme, en dissabte va obligar l’organització de les Festes de la Mare de Déu del Carme a traslladar la diada castellera al diumenge al migdia per no alterar la tradicional processó marinera. El nou horari i la presència de dues colles de 9 pisos a la plaça de Sant Magí va comportar més expectació a l’actuació, però al final es va estancar amb els castells de 8. Tot i començar a la 1 del migdia, la diada va tenir bon ritme i va acabar pels volts de dos quarts de 3 de la tarda.

23 de juliol. Festa Major dels Habitatges de la Colla Vella dels Xiquets de Valls (Valls)

Puntualitat i agilitat a les Vivendes de la Colla Vella. Tot i que les darreres edicions, la diada de la plaça del Mig amb els rosats i una colla convidada –enguany un altre cop els Xicots de Vilafranca– no acabava de tenir una durada sostenible, enguany va quedar resolta amb 1 hora i 15 minuts. Al final, fins i tot les dues colles, van fer un assaig obert per mostrar algunes estructures superiors. Ara bé, el públic no va acabar de respondre. Només veïns del barri, periodistes i acompanyants de castellers.

lessantes1624 de juliol. Diada de les Santes a Mataró

La capital del Maresme va veure unes Santes de grans estructures, amb emoció a dojo i va congregar força públic a la plaça de Santa Anna. Els Castellers de Vilafranca van topar d’entrada amb la torre de 9 amb folre i manilles, però van aconseguir refer-se i van ensenyar el primer 3de9 amb folre i agulla de la temporada. Els Minyons de Terrassa van superar la irregular Festa Major descarregant el 2de9 amb folre i manilles i estrenant el 9de8. Per la seva banda, els Capgrossos no van poder amb la torre emmanillada, l’objectiu del dia, però van marxar de plaça amb un bon sabor de boca. Tot i començar amb deu minuts de retard i la forta calor, la diada va tenir un ritme prou sostenible i no va durar més enllà de tres quarts de 3 de la tarda.

festamajorvilanova1630 de juliol. Festa Major de Vilanova i la Geltrú

La plaça de la Vila de la capital del Garraf va veure el primer 3de10 amb folre i manilles de la temporada, en una diada de somni dels Castellers de Vilafranca. Vilanova i la Geltrú s’afegia al club exclusiu, que fins al moment integraven Tarragona, Vilafranca del Penedès, Terrassa i Valls. També va ser una cita extremadament fugaç per a la Colla Jove Xiquets de Tarragona, una formació més habitual a la festa vilanovina; i que va descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles per segona vegada en la seva història. Va ser una tarda de castells amb molt públic, passió i grans estructures. La durada va ser de 2 hores i 30 minuts; i el ritme només el van trencar els intents desmuntats de 4de8 dels Bordegassos.

3 d’agost. Diada de la Firagost a Valls

Una Firagost sense precedents i amb desigualtat. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va tornar a meravellar i es van apuntar una gran actuació amb el 4de9 amb folre i pilar, el primer 3de10 amb folre i manilles descarregat de la seva història, el 5de9 amb folre i el pilar de 8 amb folre i manilles. Tot descarregat amb autoritat, qualitat, tècnica i confiança. A l’altre lloc de la plaça, la Colla Joves Xiquets de Valls sortia amb cara de circumstàncies. Els del carrer d’en Gassó no els va sortir bé la diada davant d’una colla rival que va celebrar pels aires una victòria incontestable. La plaça del Blat va tornar a ser la de les grans ocasions amb una massa important de públic disposada a gaudir de mastodòntics castells. La durada de la diada de 2 hores i 15 minuts va ser sostenible tenint en compte les grans estructures que es van poder veure.

 6 d’agost. Diada de Màrtirs Street a Vilafranca del Penedès

La tradicional actuació vilafranquina de Màrtirs Street només va comptar amb els Xicots de Vilafranca en el cartell de colles. Per qüestions de calendari, els Castellers de Barcelona no van poder assistir a la cita. Els de Cal Noi Noi es van presentar a la plaça de la Vall del Castell amb l’objectiu d’estrenar la torre de 8 amb folre i descarregar el 5de8. A causa d’actuar en solitari, els de la camisa vermella van renunciar a provar el 3de9 amb folre. La jornada va tenir menys públic que en altres edicions, però es va desenvolupar sense interrupcions i va oferir detalls castellers de qualitat.

7 d’agost. Festa Major de Llorenç del Penedès

La plaça de la Vila de Llorenç del Penedès va veure actuar les tres agrupacions habituals en el cartell de les darreres temporades: els Nens del Vendrell, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Joves Xiquets de Valls. Els al·licients de la jornada era veure com resolia la Joves la ressaca de la Firagost; observar com evolucionava la Jove de Tarragona cap a les diades de Sant Magí i el Catllar; i veure si els Nens del Vendrell podien fer un pas endavant després de no poder provar el 3de9 amb folre per Santa Anna. A diferència d’altres temporades, l’actuació va començar força puntual i va acabar abans de les 3 de la tarda. Tot i tenir un ritme correcte, no va atreure massa afluència de públic.

13 d’agost. Festa Major de Vallmoll

L’actuació de Vallmoll, amb la presència fixa cada any de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, va comptar també amb els Castellers d’Altafulla i els Xiquets del Serrallo com a colles convidades. Va ser diada tranquil·la amb el 4de8 amb el pilar dels rosats com a construcció mes destacada. A nivell de públic, hi havia més gent respecte d’altres any. Quant a ritme, va ser més puntual d’horari respecte d’altres edicions i no va anar més enllà de l’hora i mitja de durada.

15 d’agost. Festa Major de la Bisbal del Penedès

La diada de la Mare de Déu d’Agost torna a recuperar la flaire intensa de gamma extra que mai no hauria d’haver perdut. Enguany, Vilafranca i Vella es van lluir al calorós carrer Doctor Robert. Sobretot, cal fer esment del primer 3de8 aixecat per sota descarregat pels Castellers de Vilafranca. D’altra banda, la Joves de Valls, que venia de dues caigudes a la Firagost i Llorenç del Penedès, va complir amb el programa amb la tripleta màgica descarregada. Finalment, la flamant colla local, els Bous, va aconseguir alçar el primer 3de7 del seu historial. Cava i pastes pel nivell de la diada, però no va conquerir el públic esperat. Quant a ritme, la diada va tenir una durada de pràcticament tres hores.

santmagi1615 d’agost. Diada de Sant Roc del Cos del Bou (Tarragona)

Com és tradicional, el vespre del 15 d’agost hi va haver castells al carrer del Cos del Bou tarragoní. Una cita amb molt públic i que va aguantar durant l’hora i 20 minuts que va durar per veure enlairar les construccions de la Jove de Tarragona i els Xiquets de Reus. El ritme va ser l’adequat per una actuació de castells de la gamma alta de 8.

19 d’agost. Diada de Sant Magí a Tarragona

La diada tarragonina de Sant Magí va tornar a complir les expectatives. Hi va haver èxit i desencís casteller; grans estructures, castells impossibles i molta estratègia. Tarragona viu un moment d’esclat casteller i les quatre formacions de la ciutat van estar a l’alçada del que vol una plaça entesa com la de les Cols. La cita va tenir puntualitat i bon ritme a la primera ronda, però es va allargar excessivament fins més enllà dos quarts de 4 de la tarda. Quant a públic, un cop la Jove de Tarragona va descarregar el 5de9 amb folre, la gent aplegada a les escales, especialment els turistes, van abandonar la diada. Cal recordar que Tarragona té el sistema de rondes a la tarragonina, amb tres rondes; i la formació que no completi les tres estructures pot disposar de fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat. Tot i això, per Sant Magí, té una variant que consisteix que el sistema de rondes, en el cas que una colla no hagi assolit tres castells, només podrà fer ús de la cinquena ronda sempre que intenti un castell superior al de menys nivell assolit.

festamajorgracia1620 d’agost. Festa Major de Gràcia

L’organització de la Festa Major de Gràcia ha innovat. Ha traslladat la tradicional diada castellera de diumenge al migdia a dissabte a la tarda. I ha estat tot un encert. Es va mantenir el cartell i es va poder veure el 3de8 aixecat per sota descarregat per part dels Castellers de la Vilafranca, una catedral dels Xiquets de Reus i la reedició dels castells de 9 de la formació del barri. També es va veure un augment de públic a plaça, a diferència de quan es feia al migdia. El ritme de l’actuació va ser excel·lent: 1 hora i tres quarts. Sens dubte, una durada acceptable quan t’adreces a un públic turista.

21 d’agost. Prèvia de la Festa Major de l’Arboç

Diumenge anterior a la Festa Major, l’Arboç va convocar una actuació amb colles de nivell. A banda dels Minyons locals, els Xicots de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa, que tornaven del parèntesi estival, es van aplegar al carrer Major. Una jornada ràpida (no va arribar a les 2 hores i mitja) i que es va saldar amb dos castells de 9 com a màximes fites. Ara bé, l’assistència de públic va ser pobre, més enllà dels aficionats locals i els mitjans de comunicació que cobrien la diada.

27 d’agost. Festa Major del Catllar

El Catllar va tornar a apostar fort. Tot i no superar els registres de l’edició passada, la petita plaça d’aquesta població del Tarragonès va poder veure vuit castells de gamma extra repartits entre les tres colles participants. Un any més no s’hi cabia i amb menys de tres hores l’actuació va quedar resolta. De nou, l’organització de la diada, amb Joan Olivé al capdavant, la va tornar a encertar.

larboc16 28 d’agost. Festa Major de l’Arboç

L’Arboç s’ha convertit aquesta temporada en plaça de 10, gràcies al 3de10 amb folre i manilles que van descarregar els Castellers de Vilafranca. El carrer Major també va tenir plaer de veure un 5de9 amb folre de la Colla Jove Xiquets de Tarragona per primer cop; i el 4de9 amb folre i pilar de la Colla Vella dels Xiquets de Valls per segon any consecutiu. Un nivell casteller excel·lent, però amb un aprovat discret pel ritme. La jornada va començar a un quart de 2 del migdia i va finalitzar a un quart de cinc de la tarda. Un cop descarregat el 3de10 amb folre i manilles dels verds, la plaça es va anar buidant. I és que en una Festa Major tan atapeïda d’actes, la gent vol anar a dinar en una hora raonable. De cara a les properes edicions, l’organització s’hauria de plantejar avançar l’horari, encara que sembla una missió impossible poder convèncer al seguici popular d’aquesta població del Baix Penedès perquè faci la seva actuació amb més agilitat.

 29 d’agost. Vigília de la Festa Major de Vilafranca del Penedès

L’actuació de vigília de la Festa Major de Vilafranca va començar quan faltaven deu minuts per a les 3 de la tarda, un horari poc casteller. No va tenir el ritme adequat. El primer intent 3de9 amb folre i la posterior descarregada, quan passaven de les 4 de la tarda, va fer que la diada es refredés i una part del públic abandonés la plaça abans d’acabar. Va finalitzar pels volts de dos quarts de 5 de la tarda. Cal tenir en compte que, a diferència de la temporada passada, només hi havia dues colles participants, a causa de la renúncia per falta de nivell de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca. Pel que fa al sistema de rondes, la cita es va desenvolupar respectant la metodologia d’edicions anteriors.

santfelix1630 d’agost. Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès

Aquest 2016, Sant Fèlix va presentar més novetats respecte l’edició anterior per agilitzar l’actuació, fer-la més atractiva al públic i refermar el prestigi de la plaça més castellera. A banda de l’avançament d’horari de la Sortida d’Ofici, l’entrada de les colles per dos accessos i el sistema de rondes (5 rondes + 1 pilar), enguany la diada vilafranquina presentava un nou sistema d’ordre d’actuació amb posicions alternes. El plantejament emprat volia que dues colles ubicades en les posicions en un mateix costat no coincidissin. D’aquesta manera, es buscava que la colla que hagués de preparar el castell següent comptés amb més espai físic que si actués just immediatament després de la ubicada en la seva meitat de plaça. Altres innovacions van ser la incorporació d’un cap de plaça –l’expert Jordi Bertran–, que tenia l’objectiu de coordinar el desenvolupament de la diada; i la supressió d’un peu desmuntat, seguint l’exemple que des del 2014 s’aplica al Concurs de Castells de Tarragona.

La diada va començar set minuts abans respecte l’horari oficial, dos quarts d’1 del migdia; i va tenir una primera ronda de menys de tres quarts d’hora. A partir de la segona ronda, però, va perdre el ritme perquè alguna colla no li van sortir els objectius plantejats i va fer ús de totes les rondes. Al final, es va allargar fins passats dos quarts de 5 de la tarda. Encara que algú pensi que va tenir una durada massa extensa, la cita va estar valorada amb un qualificatiu excel·lent. I és que s’hi van veure un total de catorze castells de gamma extra i amb les quatre formacions sortint satisfetes de plaça.

31 d’agost. Diada de Sant Ramon a Vilafranca del Penedès

La tercera diada de la Festa Major de Vilafranca va començar quan faltaven dos minuts perquè el rellotge de la plaça de la Vila marqués un quart de 4 de la tarda. En setmanes anteriors a la celebració de la diada, els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca, havien acordat amb els administradors la intenció d’actuar a l’antiga i donar per acabada la diada les 4 de la tarda, encara que no s’haguessin exhaurit les tres rondes. Totes les mesures adoptades, però, no va caler que es fessin efectives. El bon repartiment de temps per castell entre les dues formacions va fer que en cap moment es veiessin castells simultanis. I el resultat final: 42 minuts. Fins i tot, va acabar abans de l’hora prevista i amb un intent de pilar de 6 dels Xicots. A diferència d’altres edicions, Sant Ramon, tot i no veure castells de gran envergadura, va tenir una durada sostenible i va gaudir d’una força entrada de públic, especialment local, fins al final.

DAVID PRATS

Durades de les principals diades d’estiu (2016):

DATA DIADA DURADA
24/06/2016 Sant Joan a Valls 2 hores i 15 minuts
24/06/2016 Sant Joan a Tarragona 1 hora i 40 minuts
26/06/2016 Diada d’Estiu de la Jove de Barcelona 1 hora i 40 minuts
2/07/2016 Diada Jan Julivert al Vendrell 2 hores
3/07/2016 Festa Major de Terrassa 2 hores i 50 minuts
9/07/2016 Diada del Pla de la Seu a Tarragona 1 hora i 50 minuts
10/07/2016 Festa Major de Banyeres del Penedès 2 hores i 20 minuts
16/07/2016 Diada de les Cultures a Altafulla 1 hora i 45 minuts (Va començar amb 1 hora i 30 minuts de retard per manca d’ambulàncies)
17/07/2016 Diada del Carme al Serrallo (Tarragona) 1 hora i 25 minuts
23/07/2016 Festa Major dels Habitatges de la Colla Vella (Valls) 1 hora i 15 minuts
24/07/2016 Diada de les Santes a Mataró 2 hores i 45 minuts
30/07/2016 Festa Major de Vilanova 2 hores i 30 minuts
3/08/2016 Firagost a Valls 2 hores i 15 minuts
6/08/2016 Diada de Màrtirs Street a Vilafranca del Penedès 50 minuts
7/08/2016 Festa Major de Llorenç del Penedès 2 hores i 15 minuts
13/08/2016 Festa Major de Vallmoll 1 hora i 30 minuts
15/08/2016 Festa Major de la Bisbal del Penedès 2 hores i 45 minuts
15/08/2016 Diada de Sant Roc al Cós del Bou (Tarragona) 1 hora i 20 minuts
19/08/2016 Diada de Sant Magí a Tarragona 3 hores i 40 minuts
20/08/2016 Festa Major de Gràcia (Barcelona) 1 hora i 45 minuts
21/08/2016 Prèvia de la Festa Major de l’Arboç 2 hores i 15 minuts
27/08/2016 Festa Major del Catllar 2 hores i 45 minuts
28/08/2016 Festa Major de l’Arboç 3 hores i 15 minuts
29/08/2016 Vigília de la Festa Major de Vilafranca del Penedès 1 hora i 40 minuts
30/08/2016 Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès 4 hores i 15 minuts
31/08/2016 Diada de Sant Ramon a Vilafranca del Penedès 42 minuts

Font: Dades facilitades per l’informatiu casteller 3 Rondes de Catalunya Informació

Foto 1: 5de9 amb folre de la Colla Vella per Sant Joan

Foto 2: Pilar de 7 amb folre dels Mintons de Terrassa a la seva Festa Major

Foto 3: Pilars d’homenatge a Mariona Galindo per cloure la diada de les Santes de Mataró

Foto 4: Pilar de 8 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a Vilanova

Foto 5: 5de9 amb folre de la Jove de Tarragona per Sant Magí

Foto 6: 4de9 amb folre dels Catsellers de la Vila de Gràcia a la diada de Festa Major

Foto 7: 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a l’Arboç

Foto 8: 4de9 sense folre carregat per la Colla Joves per Sant Fèlix

Articles relacionats:

Hi ha públic per a tantes actuacions?

Castells amb el cronòmetre lent

El temps sí que importa

Vermut, cafè o orxata: la durada de les actuacions

Cara i creu en l’organització de diades