El 3de9 sense folre truca a la porta

verds3de9sf

vella3de9sf

Les cartes ja estan ensenyades (llevat que no amaguin un as més). I el 3de9 sense folre ja entra clarament en els programes de la Colla Vella i dels Castellers de Vilafranca per al Concurs 2016. Els verds van respondre en l’assaig d’ahir dimecres a les proves que van fer divendres els rosats i també van clavar el 3de9 sense folre damunt la pinya fins a dosos. El 3de9sf, el castell més puntuat i no fet mai (si més no a l’Era moderna), va de debò.

Els programes inicials de la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca coincideixen en dos castells: el 3de10 i el 4de10 amb folre i manilles. La tercera aposta de totes dues colles varia: el 4de9 dels rosats i la torre de 8 dels verdes, totes dues construccions sense folre, naturalment. I en cas que totes dues colles fessin els tres castells, guanyarien els verds, ja que el 2de8sf va per sobre del 4de9sf en igualtat de condicions; és a dir, carregats o descarregats tots dos (en cas que la torre només es carregués i el 4 es descarregués, guanyaria aquesta darrera opció).

Per aquest motiu, ja fa setmanes que la Vella ha dissenyat l’aposta del 3de9 sense folre, la darrera frontera. Els rosats hi estan treballant a partir dels rèdits que els ha donat el 4d9sf i el 3de10fm i en sintonia amb el seu extraordinari estat de forma. Han dissenyat un 3 en el que els terços són els quarts del castell de 10 (i terços del 4de9sf), mentre que l’altre terç del 4 puja al quart en el 3de9sf. De quints en amunt, l’estructura del 3 també conserva bona part de l’esquelet del castell de 10.

Els verds, conscients que el 3desf pot decidir el Concurs, també l’estan treballant i ahir al Figarot van voler donar un cop damunt la taula davant les imatges que divendres a la nit van arribar del Portal Nou. Hi van posar els dosos també. La gestió de la moral és clau per guanyar el Concurs. Toni Bach i Manel Urbano ho saben perfectament i els gestos de totes dues colles en els dies previs també inclouen una part destinada a alimentar les conviccions dels castellers de totes dues colles.

En principi, els verds només farien el 3de9sf si fos estrictament necessari. La seva ruta –a l’espera de l’assaig de demà– de moment passa per 3de10fm, tde8sf i 4de10fm, per aquest ordre. Els excel·lents assaigs de torre i els dubtes generats en la prova del 4 de diumenge així ho aconsellen… llevat que divendres els resultats de l’assaig no faci canviar els plans. La principal preocupació de Bach en el 3de9sf és el pis de quarts. Per aquest motiu, Joan Antoni Sánchez Tonet ha estat treballant els darrers dies el 3de8 al terç; és a dir, un pis per sota d’on hi va habitualment. Els terços del 3de9sf verd són ferro pur: Toni Bach, Ignasi Pérez i Carles Mata.

planingAl Portal Nou la convicció en el 3de9sf és notable. Així ho posa de relleu un document utilitzat per gent de la colla (vegeu imatge del costat), que suma els millors castells possibles tant dels rosats com els verds (que l’excel defineix com Lagartus: el Concurs fa pujar l’adrenalina). I en cinc de les sis millors combinacions de la Vella hi apareix el 3de9sf. Apareix carregat, això sí, ja que tant els responsables dels verds com dels rosats consideren que descarregar aquest castell requereix una inversió de temps i dedicació suplementària, difícil de combinar amb les altres construccions que treballen.

Ahir a l’assaig, els rosats van tornar a fer proves de 3de9sf, amb resultats positius. El Portal Nou, tot i ser dimecres, era ple a vessar (els xinesos també fan feina) i van posar sisens del 3de10fm. La moral a la Vella és alta i la convicció en les seves possibilitats també són sòlides. L’assaig de la Vella d’ahir també va presentar un comunicat fet públic per la colla i adreçat als seus castellers en què demana “respecte” dins la rivalitat. La Vella vol evitar imatges que han succeït (per part de diverses colles) en concurs anteriors de celebrar la caiguda d’una colla rival.

Els dos assaigs de demà divendres, el darrer pas abans de la històrica cita de diumenge a Tarraco Arena Plaça, acabaran de posar a punt les quatre estructures que mouen dues colles, que, al marge del que passi diumenge, ja es poden mostrar guanyadores pels castells que són capaces de treballar alhora i per la magnitud de la seva ambició.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Prova de 3de9sf dels verds a l’assaig de dimecres 28

Foto 2: Prova de 3de9sf de la Vella a l’assaig de divendres 23

Foto 3: Document utilitzat per membres de la Vella per sumar les combinacions guanyadores, on el 3de9sf apareix en la majoria de les millors

Articles relacionats:

Arriba l’hora del 3de9 sense folre

El 3de9sf: la propera frontera

El millor assaig de les nostres vides