Els castells de 10 tornen a l’agenda

vilafrancapilarde8

Tarragona obre la Festa Major amb una de les diades més esperades del calendari, la del primer diumenge de festes, on hi ha previsió d’un programa d’alt nivell, que inclou castells de 10 a més d’un ampli repertori de gamma extra. El cap de setmana també té altres cites destacades, com la Festa Major d’Esplugues, la diada de l’Emili Miró a Terrassa o la de l’Albert Salvany a Vilanova. Totes les colles de 9 actuen aquest cap de setmana, excepte dues: Joves i Barcelona.

L’exhibició del primer diumenge de festes a Tarragona ha adquirit un caràcter rellevant. Els registres assolits en aquesta cita en els darrers anys l’ha situada com una de les actuacions més importants del calendari i el programa que porten les colles enguany així ho certifica. El 3de10 amb folre i manilles està en l’agenda dels Castellers de Vilafranca i de la Colla vella. La Jove de Tarragona també hi ha fet bones proves i haurà d’acabar de valorar en quina de les tres grans diades el porta a plaça (Primer diumenge, Santa Tecla o Concurs). Els liles també tenen a punt de cocció el 3de9 amb folre i l’agulla, un castell que no han fet mai (el van provar sense sort al Concurs del 2014) i que han treballat amb bons resultats en les darreres setmanes. Per als Xiquets de Tarragona, per la seva part, la diada serà la primera prova de foc per guanyar-se l’estabilitat perseguida en les darreres setmanes.

A més del 3de10fm, els verds i els rosats porten en cartera algunes de les seves millors cartes, com la torre de 8 sense folre i el 4de9 sense folre, respectivament. L’any passat, totes dues colles ja van fer el castell de 10 (carregat en tots dos casos), combinat amb el castell sense folre, el de 9 amb agulla i el pilar. Va ser el que Manel Urbano ha definit com “l’actuació perfecta”, amb motiu de l’executada per la Vella a Sant Fèlix, que ha superat la de Tarragona de l’any passat i ha passat a ser la millor dels sues registres.

espluguesassaigA més de Tarragona, l’agenda del cap de setmana porta altres cites d’interès. A Esplugues, hi tornen els Minyons de Terrassa, després que l’any passat se saltessin la diada per la coincidència amb la Mercè. Els malves hi acudiran amb el punt de mira posat la setmana vinent a la plaça de Sant Jaume, on volen dur al 3de10fm. Coincidiran amb uns Capgrossos de Mataró en bon estat de forma i uns Castellers de Sants que han previst tornar a portar castells de 9 per encarar el tram final. La colla local té en cartera el seu repte més gran: a més de repetir el 4de8, descarregar la torre de 7, que aquesta setmana han descarregat a assaig.

L’agenda castellera té dues diades d’homenatge: els Castellers de Terrassa recorden a Emili Miró, acompanyats dels Xiquets de Reus –habituals en aquesta cita– i els Castellers d Lleida, mentre que els Bordegassos de Vilanova fan el mateix amb Albert Salvany, al costat de dues colles de castells de 9: els Castellers de la Vila de Gràcia i els Nens del Vendrell.

Altres cites del cap de setmana són la Festa Major del Poblenou a Barcelona, l’aniversari dels Xicots de Vilafranca, les festes de Valldoreix (Sant Cugat) o la diada blava de Vila-seca, entre d’altres.

Agenda del cap de setmana:

DISSABTE

Diada del local dels Tirallongues de Manresa

Hora: 18h. Lloc: Casa Caritat

 • Castellers de Berga
 • Tirallongues de Manresa

 

Prediada de Festa Major a Esplugues de Llobregat

Hora: 19h. Lloc: Carrer d’Àngel Guimerà

 • Castellers d’Esplugues
 • Castellers de la Sagrada Família
 • Castellers de Sant Feliu

 

34è aniversari dels Xicots de Vilafranca

Hora: 18.30h. Lloc: Plaça de la Constitució

 • Castellers d’Altafulla
 • Colla Jove de Castellers de Sitges
 • Xicots de Vilafranca

 

Diada Blava a Vila-seca

Hora: 18.30h. Lloc: Plaça de l’Església

 • Brivalls de Cornudella
 • Xiqüelos i Xiqüeles del Delta
 • Xiquets de Vila-seca

 

DIUMENGE

Diada del primer diumenge de Festes a Tarragona

Hora: 12h. Lloc: Plaça de la Font

 • Castellers de Vilafranca
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls
 • Xiquets de Tarragona

 

Festa Major d’Esplugues de Llobregat

Hora: 12h. Lloc: Plaça de Santa Magdalena

 • Capgrossos de Mataró
 • Castellers d’Esplugues
 • Castellers de Sants
 • Minyons de Terrassa

 

Festa Major del Poblenou a Barcelona

Hora: 12h. Lloc: Rambla del Poblenou (davant del Casinet)

 • Castellers del Poble Sec
 • Colla Castellera Jove de Barcelona
 • Minyons de l’Arboç

 

X Diada Albert Salvany a Vilanova i la Geltrú

Hora: 12h. Lloc: Plaça de les Cols

 • Bordegassos de Vilanova
 • Castellers de la Vila de Gràcia
 • Nens del Vendrell

 

XXII Diada de l’Avi Emili a Terrassa

Hora: 12h. Lloc: Raval de Montserrat

 • Castellers de Lleida
 • Castellers de Terrassa
 • Xiquets de Reus

 

Festa Major de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès)

Hora: 11.30h. Lloc: Plaça Casal Cultura

 • Castellers de Sant Cugat
 • Marrecs de Salt
 • Xics de Granollers

 

IV Trobada de Colles Castelleres de la Baronia a Castelldefels

Hora: 12h. Lloc: Plaça de l’Església

 • Castellers de Castelldefels
 • Castellers de Gavà
 • Castellers de Viladecans
 • Encantats de Begues

 

Festa Major de Collbató

Hora: 12h. Lloc: Plaça de l’Era

 • Castellers d’Esparreguera
 • Castellers de Sabadell
 • Xicots de Vilafranca

Podeu consultat la resta de l’agenda a la web de la Coordinadora

Foto 1: Pilar de 8 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a la diada del Primer diumenge de festes de Tarragona de 2015

Foto 2: Torre de 7 dels Castellers d’Esplugues a l’assaig

Articles relacionats:

La Santa Tecla castellera

L’agulla pren protagonisme en la gamma extra

Els 9 escenaris més exclusius

Èpica per a la història

Els castells, tal com són