La difícil dualitat castellera local

XiquetsMontblancMontblanc va viure diumenge una imatge inèdita en la llarga història castellera de la població. Inèdita i singular. La diada de les festes de la Serra, a més de les dues colles dels Xiquets de Valls, va comptar amb la presència de dues locals: els Torraires de Montblanc (fundats el 1994) i els flamants Xiquets de Montblanc, que es va estrenar diumenge a plaça. És el darrer cas d’una població que dobla la presència castellera local, fruit de les divergències internes de la colla existent.

El cas de Montblanc és tan vell com els castells. La dualitat –i per tant, la rivalitat– existeix des dels mateixos orígens dels castells i la llista de poblacions que tenen –o han tingut– més d’una colla fruit de diferències internes és llarga. Al marge del cas de Valls –sense la dualitat del qual, probablement els castells no haguessin sobreviscut–, altres poblacions han tingut episodis de coexistència de més d’una colla: el Vendrell, Tarragona, Vilafranca, Vilanova, Terrassa, Reus, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma… El que fa singular el cas de Montblanc és que, prou feina tenien amb una colla –que fa disset anys que no fa castells de 7, i que diumenge va fer dos intents desmuntats de 3de7–, com per crear-ne una altra a la mateixa població. Els Xiquets de Montblanc es van estrenar a plaça (abans hi havien fet pilars de 4) amb un intent de 2de6 que va quedar lluny de poder-se erigir i que no va oferir cap bona impressió.

Torrairesid3de7Els Xiquets de Montblanc van començar el seu recorregut a finals del 2015. Entre els seus impulsors hi ha excomponents dels Torraires, que hi van marxar per divergències. Durant aquest temps, han aconseguit aplegar alguns castellers més, però sempre amb un número excessivament modest per poder sortir a plaça amb les mínimes garanties. Diumenge van preferir estrenar-se amb samarretes de color lila, enlloc de la camisa blanca que algunes colles fan servir per a les primeres diades abans de l’inici ordinari.

Els Xiquets van triar com a primer castell de la seva trajectòria el que probablement sigui la més difícil de les estructures de 6: el 2de6. Però també és la que necessita menys gent per bastir-la. Hi van posar els dosos, però de seguida es va deformar i va acabar cedint. La gent dels nous Xiquets és voluntariosa i activa: assagen regularment i organitzen activitats diverses, com una família ben avinguda. El problema és que són una família molt petita en un lloc on ja és de per si difícil procrear castellerament. Montblanc, amb 7.000 habitants, és una de les poblacions més petites que té colla i malgrat la centenària història castellera de la població i la seva proximitat amb Valls, els castells no han constituït mai una de les prioritats socials dels sues habitants. La capital de la Conca és una població de geganters i bastoners, on els castellers avancen amb passes molt modestes, tot i que meritòries.

En una plaça tan petita, on tothom es coneix i on la nova colla està fundada per excastellers de l’altra, la convivència entre totes dues no resulta fàcil. De fet, el passat hivern Torraires i Xiquets ja van tenir problemes de canalla pel traspàs d’una colla a l’altra.

El cas de la nova dualitat de Montblanc se suma al de tantes altres poblacions que han vist sorgir una colla arran de la sortida d’alguns components de la ja existent. A les noves colles, per naturalesa, mai no els agrada que els diguin escissió, ja que acostumen a argumentar que entre els seus components inicials n’hi ha que no provenen de l’altra colla. La frontera és massa fina.

Laietans5de6Aquest és el cas també dels Laietans de Gramenet, que diumenge precisament van aconseguir fer la seva millor diada, amb el 5de6 el 3de6a i el 4de6a. Des que van començar a rodar, el 2013, els Laietans només han aconseguit bastir una trentena de castells de 6 i aquesta és la tercera diada que finalitzen amb tres castells descarregats. A la mateixa actuació, els Castellers de Santa Coloma van sortir de plaça amb només el 4de6 descarregat. El cas de Santa Coloma de Gramenet és diferent del de Montblanc per les abismals diferències entre les dues poblacions, però des que va aparèixer la segona colla ni una ni l’altra han aconseguit, fins ara, tenir una projecció destacable. La bona impressió que, aquest cop sí, van oferir diumenge els Laietans permet dipositar esperances que hi hagi un cert punt d’inflexió.

A banda de Montblanc i Santa Coloma, els casos més recents de colles aparegudes arran les diferències en una ja existent han tingut un final poc esperançador. A Vilafranca, la Jove Xiquets –impulsada el 2010 per excomponents dels Xicots, que hi van sortir per diferències internes– es troba en una situació complicada, tot i haver arribat a fer la torre de 7 i el 5de7. Enguany no van sortir per la Festa Major i, de moment, no han fet cap castell de 7 en tota la temporada.

Els casos anteriors de colles aparegudes arran les diferències a l’existent es remunten als anys 90 en dues poblacions de la Zona Tradicional. Al Vendrell –que en la seva història havia tingut episodis amb tres colles locals– va aparèixer la Colla Nova, que va arribar a descarregar la torre 7 i intentar el 4de8 i passar per davant dels Nens en algunes diades. Van cessar l’activitat el 2003, amb deu anys de vida. Aquell mateix també van deixar de funcionar els Ganxets de Reus, que havien aparegut el 1992 i que també havien fet el 2de7, a més de tota la gamma mitjana de 7 i atrevir-se amb el 3de8 i el 4de8.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Intent de 2de6 dels Xiquets de Montblanc, diumenge passat

Foto 2: Intent desmuntat de 3de7 dels Torraires de Montblanc, diumenge passat

Foto 3: 5de6 dels Laietans a Santa Coloma de Gramenet, diumenge passat

Articles relacionats:

El setembre comença amb bon peu

Com s’ho fan les noves colles?

El plànol de les colles de 6

Colla nova, colla recuperada

Quan tot va canviar

Més colles de 7 que mai

Les colles es multipliquen