L’agulla pren protagonisme en la gamma extra

assaig3de9fajovetgnaEl 3 i el 4de9 amb folre i l’agulla amplien el nombre de pretendents. Actualment aquestes construccions són exclusives dels Castellers de Vilafranca i de la Colla Vella, respectivament, però en les properes setmanes rebran més candidats per guanyar-se-les: la Jove de Tarragona té gairebé a punt el 3de9fa i els Minyons han tornat a tocar el 4de9fa, que han carregat en sis ocasions (mai no l’han completat), la darrera de les quals el 2002.

La Jove té molt avançat el 3de9 amb folre i l’agulla. En l’assaig al carrer que van realitzar diumenge passat van posar sisens a l’estructura del 3, com ja havien fet en l’assaig d’abans del cap de setmana del Catllar i l’Arboç. L’evolució de la construcció ha registrat signes positius i ara el principal objectiu és evitar que el 3 s’estiri en excés. La Jove té un bon 3, però no va sobrat d’envergadura i això el sotmet a riscos majors si s’obre. El 3 del 3de9fa de la Jove és el mateix que el 3 del 5de9f i, en molt bona part, del 3 central del 9de8; és a dir, és un 3 amb llarg recorregut i garanties sobradament demostrades, que ara s’està acostumant a treballar amb el pilar i, sobretot, a evitar que s’obri més del necessari.

minyonsassaig4de9fa13Els tarragonins han optat pel 3de9fa enlloc del 4de9fa en el seu salt a la gamma extra amb agulles, perquè el folre els queda millor lligat. Com els verds i els Minyons, posen quatre agulles dins del pilar (els malves van ser els primers a experimentar-ho en el primer carregat, el 2008), però hi han fet un petit canvi: els liles col·loquen les dues agulles del costat en posició diagonal al segon, enlloc de perpendiculars. Això els ha fet guanyar una mica més d’espai i comoditat.

La Jove té en cartera el 3de9fa, junt a l’enorme repte de repetir –i, aquest cop, descarregar– el 3de10 amb folre i manilles, que van coronar al Concurs del 2014. Aquell 3de10fm va arribar després d’haver caigut en l’únic intent de 3de9fa. Ara tenen tres cites de primer nivell (les dues de Santa Tecla i el Concurs), a més de les darreres de temporada (el Vendrell i l’Espiridió) on abordar aquestes dues grans fites.

minyons4de9fa2002A Terrassa, l’ombra del 4de9 amb folre i l’agulla ha tornat a aparèixer pel carrer del Teatre. Els Minyons han començat a fer proves, sense fixar-se cap data en concret ni obsessionar-se com a objectiu explícit. Però és ben cert que els malves aspiren a treure’s l’espina del castell de 9 amb l’agulla. En el seu historial només n’hi ha de carregats: sis del 4de9fa (entre 1999 i 2002) i dos del 3de9fa (2008 i 2015). Fa tres anys, els Minyons van assajar el 4de9fa abans de la seva Festa Major (vegeu foto de dalt), però finalment no va entrar en l’agenda. Albert Pérez ha optat pel 4 perquè, a més de tenir un bon 4de8 amb l’agulla, al 3 que més fan servir tenen components que van al pilar i que, per tant, posar-hi una agulla implicaria retocs que requereixen una major cocció.

Els Minyons s’hi han fixat en el 4de9 amb folre i el pilar que passeja la Colla Vella amb extraordinària facilitat. Ara fa dos, Manel Urbano va retocar el castell de manera radical partint de la filosofia que no necessàriament el 4de9fa havia de ser mastondòntic. La utilització de segons prims (la majoria són terços de 8) va suposar un canvi revolucionari en el castell en l’agulla, que ha permès a la Vella convertir-se en els grans dominadors d’aquesta construcció i, a més, adaptar el model a altres construccions, com el mateix 3de10fm.

vella4de9fpvilafranca3de9faEnguany, la Vella ja porta tants 4de9fa com en tota la temporada passada (sis), mentre que els Castellers de Vilafranca estan a un 3de9fa del seu millor any en aquest castell, que va ser també el 2015. Totes dues colles exhibeixen aquestes dues construccions amb plena autoritat, però, en canvi, han descartat l’altre castell; és a dir, els verds enguany no estan treballant el 4de9fa (l’any passat ja no el van aconseguir; van fer un intent l’octubre), mentre que al full de ruta dels rosats no figura a hores d’ara el 3de9fa. El nivell superior que gasten totes dues colles i el convenciment que ni un l’altre seran necessaris per guanyar el Concurs han fet que Toni Bach i Manel Urbano no s’obsessionin per aquestes construccions, si més no, fins el moment. El 2014, però, els verds van guanyar el Concurs pels pocs punts de diferència que hi havia entre el 4de9fa i el 3de9fa.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Assaig de 3de9fa de la Jove de Tarragona, diumenge passat

Foto 2: Assaig de 4de9fa dels Minyons l’any 2013

Foto 3: Últim 4de9fa dels Minyons (Diada de la Colla, 2002)

Foto 4: 4de9fp de la Colla vella a Sant Fèlix

Foto 5: 3de9fa dels Castellers de Vilafranca a Sant Fèlix

Articles relacionats:

3de9fa vs. 4de9fa

Fer història, però quedar segons

L’agulla que marca la diferència

Extraordinàriament abundant

El 3de9fa més matiner i valuós