Les colles es posicionen

vellaUna setantena de colles castelleres van participar ahir a les cinc manifestacions independentistes celebrades a Barcelona, Tarragona, Salt, Berga i Lleida. Les colles participants van alçar pilars i, en alguns casos, també castells, i ho van fer identificades amb els lemes inequívocament a favor de la independència de les cinc cites. La immensa majoria de les colles han deixat l’ambigüitat i es posicionen majoritàriament per la independència.

L’episodi d’ahir no és nou. De fet, en els quatre darrers 11 de Setembre hi ha hagut una participació directa de les colles en les manifestacions independentistes. La d’ahir, fins i tot, va ser la més majoritària, ja que va es va situar a tocar de les 70 colles, mentre que l’any passat en va ser 63.

jovesTotes les colles grans –les 14 que fan castells de 9– hi van ser presents. I només dues colles de 8 no hi van anar a les manifestacions: la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau i els Castellers d’Esplugues, tot i que sí que van participar en els actes institucionals dels seus municipis. És a dir, que de les 32 colles que participaran a les dues sessions del Concurs a Tarragona, només dues no van participar a les manifestacions independentistes d’ahir (a banda, lògicament, dels xinesos).

Les colles ja no dubten en assistir i fer-se veure en actes amb proclames clarament independentistes o, fins i tot, desplegar estelades als seus pilars. Ahir mateix, la majoria de les principals colles van fer pilars amb estelades: els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella, la Colla Joves, la Jove de Tarragona o els Xiquets de Tarragona, entre d’altres. I a través de les xarxes socials van comunicar missatges en la mateixa línia.

barcelonaTradicionalment, les colles havien mantingut posicions neutres davant temes polítics, també els relatius a la sobirania nacional. Un raó de prudència i d’evitar fugues, tant que costa sumar camises. Només en comptades ocasions hi havia hagut casos de colles que es manifestessin clarament a favor de la independència. Un d’aquests és el de la Jove de Tarragona, que ja el 1992 –en plena febre olímpica– va rebutjar participar en la cerimònia inaugural dels Jocs de Barcelona, i no ser al costat de la resta de colles que van alçar els seus castells a Montjuïc. La Jove s’hi va oposar perquè el Comitè Olímpic Internacional no reconeixia Catalunya com a nació que pogués participar sota la seva bandera. També els Xiquets de Reus van mantenir en aquella època una actitud de denúncia al fet que Catalunya no pogués exercir el dret d’autodeterminació.

joveVan ser, però, casos aïllats i puntuals. Les colles preferien mantenir-se al marge del debats polítics, ja que els posicionaments explícits deixaven més a perdre que a guanyar. Especialment, quan no hi havia una majoria clara de catalans a favor de la independència. L’11 de Setembre de 2012, amb la primera manifestació multitudinària, els Castellers de Vilafranca van fer un pas endavant i van decidir ser, com a entitat pròpia i alçant els seus castells, a la cruïlla de la Gran Via i el Passeig de Gràcia. Aquelles imatges dels castells dels verds envoltats de milers d’estelades van adquirir una projecció rellevant. No era, però, el primer cop que els vilafranquins desplegaven estelades dels seus pilars. El 2008, ja amb Miquel Ferret com a president i David Miret de cap de colla, van mostrar banderes independentistes en alguns dels pilars plantats al viatge a Xile.

verdsfossarLa següent Diada multitudinària –la de la cadena humana de l’Empordà al Montsià–va comptar amb diferents colles que van fer castells o pilars adherint-se al sentit independentista de la concentració. I el 2014, amb la V de la Gran Via i la Diagonal de Barcelona, el nombre de colles va arribar a la cinquantena. L’any passat en van ser 63 i ahir, segons les diverses dades (algunes colles es van apuntar a darrera hora i no apareixien a la llista), la xifra va fregar les 70. Entremig hi va haver la jornada Catalans want to vote, del 8 de juny del 2014, en què Òmnium va reclamar en diferents capitals europees el dret a votar amb la imatge de diferents colles alçant els seus castells com a símbol.

jovelhQue una colla assisteixi a una manifestació independentista implica un suport explícit a la causa. A diferència d’anys enrere –en què les colles fugien d’identificacions per por a perdre suports o, fins i tot, castellers amb camisa, atesa la seva pluralitat–, els castells es troben actualment còmodes en aquestes concentracions. Hi ha escasses –i anecdòtiques– desercions provocades pel posicionament explícit. La raó d’aquest canvi de paradigma és clara: la immensa majoria dels castellers estan clarament a favor de la independència i el que han fet les colles és, simplement, escoltar-los i actuar en conseqüència. Sense ambigüitats ni por a perdre suports.

SANTI TERRAZA

Colles que van ser presents ahir a les cinc manifestacions independentistes.

Barcelona
Castellers de Barcelona (tram 37)
Castellers de Sant Cugat (tram 37)
Minyons de Terrassa (tram 38)
Castellers de Castellar del Vallès (tram 38)
Castellers de Cerdanyola (tram 38)
Castellers de Sabadell ( tram 38)
Castellers de Vilafranca (tram 38)
Castellers de la Vila de Gràcia (tram 38)
Castellers de Viladecans (tram 39)
Castellers d’Esparreguera (tram 39)
Castellers de Sant Vicenç dels Horts (tram 39)
Castellers de Castelldefels (tram 39)

Encantats de Begues (tram 39)
Matossers de Molins de Rei (tram 39)
Castellers del Prat (tram 39)
Capgrossos de Mataró (tram 40)
Castellers de Badalona (tram 40)
Castellers de Montcada i Reixac (tram 40)
Castellers de Mollet (tram 41)
Castellers de Caldes de Montbui (tram 41)
Xics de Granollers (tram 41)
Castellers de Sants (tram 42)
Colla Jove de Castellers de Sitges (tram 42)
Castellers del Poble Sec (tram 43)
Xicots de Vilafranca (tram 43)

Colla Jove Xiquets de Vilafranca (tram 43)
Castellers de Terrassa (tram 43)
Colla Jove de l’Hospitalet (tram 44)
Castellers de la Sagrada Família (tram 44)
Colla Castellera Jove de Barcelona (tram 44)

Tarragona
Xiquets de Tarragona (tram 27
Colla Jove Xiquets de Tarragona (tram 27)
Xiquets del Serrallo (tram 27)
Castellers d’Altafulla (tram 27)
Xiquets de Reus (tram 28)
Xiquets de Cambrils (tram 28)
Xiquets d’Alcover (tram 28)
Minyons de l’Arboç (tram 29)
Nens del Vendrell (tram 29)
Xics Caleros (tram 30)
Castellers de Tortosa (tram 30)
Xiqüelos i Xiqüeles del Delta (tram 31)
Nois de la Torre (tram 31)
Colla Vella dels Xiquets de Valls (tram 32)
Colla Joves Xiquets de Valls (tram 32)
Torraires de Montblanc (tram 34)
Bordegassos de Vilanova (tram 35)
Colla Castellera de la Bisbal del Penedès (tram 35)
Brivalls de Cornudella (tram 36)

 Salt
Marrecs de Salt (tram 21)
Angelets del Vallespir (tram 21)
Castellers de l’Alt Maresme (tram 22)
Vailets de Gelida (tram 22)
Colla Castellera de Figueres (tram 23)
Castellers de les Gavarres (tram 24)
Minyons de Santa Cristina d’Aro (tram 24)
Xerrics d’Olot (tram 25)
Esperxats de l’Estany (tram 26)
Castellers del Riberal (tram 26)

 Berga
Sagals d’Osona (tram 15)
Tirallongues de Manresa (tram 15)
Nyerros de la Plana (tram 15)
Castellers de Santpedor (tram 16)
Colla Castellera de la Gavarresa (tram 16)
Castellers de Berga (tram 16)
Moixiganguers d’Igualada (tram 16)

 Lleida
Castellers de Lleida (tram 2)
Margeners de Guissona (tram 3)

Foto 1: Dos pilars de la Colla Vella, ahir a Tarragona

Foto 2: Pilars de la Colla Joves, ahir a Tarragona

Foto 3: Pilars dels Castellers de Barcelona al passeig Lluís Companys de Barcelona

Foto 4: Pilar de la Jove de Tarragona, ahir

Foto 5: Pilar de 6 dels Castellers de Vilafranca al Fossar de les Moreres, ahir al migdia

Foto 6: Pilar de la Jove de l’Hospitalet, a la manifestació de Barcelona d’ahir

Articles relacionares:

Els castells són a punt

Castells i pilars per la independència

Els castells es fan sentir per la independència

Castells per la independència