El Fòrum Casteller s’imposa a la pluja

fira16L’amenaça de pluja, que des de dijous a la tarda fins a primeres hores del matí de diumenge ha estat present sobre el cel de Valls, no va poder amb la Santa Úrsula 2016 que deixa per al record la diada més important amb tres castells aconseguida per una colla en tota la història castellera. Tots els actes de la setmana es van poder realitzar amb un esforç important de les empreses de so, llum i audiovisuals així com de les entitats i de la comunitat educativa de la ciutat que en tot moment van cooperar per salvar la pluja intermitent que queia sobre Valls.

La ciutat de Valls ha celebrat des dilluns 17 fins ahir diumenge 23 d’octubre la Fira de Santa Úrsula, la mostra transversal al voltant del Patrimoni Immaterial de la Humanitat que són els castells, ben salpebrada amb molts altres elements de la cultura popular i del teixit associatiu. 40 nenes i nens van estrenar la Colla Castellera de la Canalla Lectora impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, 400 infants han creat elements de la moixiganga dins la Santa Úrsula a les escoles en els vuit centres escolars de la ciutat, alumnes i mestres de l’Escola Baltasar Segú explicaren perquè van guanyar el premi mSchool Awards App 2016, 800 petits reiventaren la Mostra de bestiari escolar amb nous recorreguts i amb nou model, 13 grups de música tradicional els van acompanyar en les noves cercaviles, 15 fotògrafs de tot el país van captar que els castells són repte i esforç en l’exposició Fort!, l’editorial vallenca Cossetània va oferir les Actes del darrer Simposi Casteller, el cineasta vallenc Jordi Ferré Batalla va descobrir a la plaça del Blat i a la de la Biblioteca els fons fotogràfics històrics del Museu Casteller de Catalunya, el Comerç de Valls va verstir els aparadors amb aromes torraires, el televisiu i radiofònic Fermí Fernández va fer sorgir les aromes del vi i la verema amb El Sommelier al Principal, 23 expositors engalanaren el Pati amb la Fira Castells més 15 activitats creatives i familiars permanents, 16 ponents i moderadors van fer viure el 6è Simposi Casteller, Eudald Carbonell i els cuiners Agustí de la Rica i Rico Ponti van brodar un esmorzar paleolític, els gegants van retrobar la volta del migdia de la vigília amb una assistència multitudinària, el correbous va congregar cinc bèsties per primer cop dins la Fira d’octubre i el correfoc vuit grups de foc, la revetlla de versions va explosionar a la plaça de l’Oli amb les fanfares Tocabemolls i Band Tocats, els establiments de restauració van preparar els esmorzars de forquilla, les colles dels Xiquets de Valls van obrir les seves portes per als assaigs més multitudinaris de l’any i diumenge van reviure com enlloc la mare de totes les diades castelleres, Santa Úrsula.

pacastellerDades a la Fira Castells i al Simposi

La sisena edició de la Fira Castells, novament al Pati, ha estat un èxit de participació i han excel·lit les propostes que s’hi presentaven per primer cop. En aquest sentit, l’activitat de multiaventura ha estat la preferida pels assistents, recollint 2.250 usos per la seva gran capacitat d’absorció. L’estand del Camp d’Aprenentatge de Tarragona ha vist com hi passaven 1.500 nens i nenes; els tallers de fermalls de cadascuna de les colles 1.080 infants; i els rocòdroms, pont tibetà i tirolina de llarg recorregut 750 petits. Durant els tres dies que ha durat, la mostra ha distribuït 1.039 polseres per a les activitats de pagament simbòlic, a 2 i 3 euros, que aproximadament eren la meitat de les programades en aquest recinte, mentre la resta han continuat sent gratuïtes. Les franges horàries de major venda de polseres han estat les dels matins del dissabte i diumenge, seguides de la tarda del diumenge. L’expositora Gemma Fabregat, de la vallenca Casa Bonifàs que ha ofert en la Fira la novetat de la geganta de goma en format de joguina, explicava ahir al tancament dels estands que “la Fira també ens serveix perquè fins i tot els mateixos vallencs descobreixin productes que tenim ja fa alguns anys a l’aparador de la botiga però que desconeixien”.

La jornada tècnica del 6è Simposi Castellera, adreçada tant a castellers com a aficionats i professionals per parlar de la durada de les actuacions i de l’impacte potencial dels projectes culturals va congregar 181 participants, de tretze localitats diferents, al llarg del matí del dissabte. Entre les aportacions notables mereix ser destacada la visió d’Andoni Iturbe Amorebieta, cap del Servei de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Euskera (Diputación Foral de Bizkaia), que va remarcar “el valor públic dels equipaments culturals no sols per l’important retorn econòmic sinó molt especialment pel servei públic que realitzen i la significació simbòlica que tenen en casos d’elements com els dels castells. El valor intangible dels castells és el més difícil de quantificar”.

El regidor de Cultura, Marca Ayala, ha detallat que “aquest esdeveniment ha reafirmat la condició de Valls com a km0casteller i la seva potencialitat i projecció cultural i turística”. L’alcalde ha explicat que “les dades de participació són molt positives i ens encoratgen perquè aquest projecte pugui fer passes més enllà”. També ha explicat que “Santa Úrsula ha servit per posar en valor els castells i altres mostres del patrimoni popular com un aparador del bo i millor de la nostra ciutat”.

Foto 1: La Fira Castells, ahir diumenge (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: Els caps de colla Jaume Galofré (Colla Joves Xiquets de Valls) i Manel Urbano (Colla Vella dels Xiquets de Valls), amb el pa casteller durant la seva presentació, després de la tertúlia castellera al Convent del Carme, dissabte

Articles relacionats:

La Fira Castells desafia la pluja

El mercat casteller se cita a Valls

La Fira de Santa Úrsula més participativa

La Vella trenca la Història (amb majúscules)