El mercat casteller se cita a Valls

fira14Més de vint estands ompliran entre demà i diumenge el Pati de Valls en la sisena edició de la Fira Castells, que estarà oberta durant tot el cap de setmana. La Fira aplega la mostra més completa de productes relacionats amb els castells i adreçats a amplis segments de la població.

Els estands de la Fira Castells estan agrupats per diferents temàtiques. N’hi ha d’educatius i d’oci, adreçats fonamentalment a la canalla; també n’hi ha de productes d’artesania o roba, de productes editorials, mitjans de comunicació i entitats i institucionals vinculades al món casteller. La majoria de productes exposats són a la venda i suposen les novetats de la temporada: llibres, vídeos, jocs, marxandatge, roba, instruments, iniciatives… Les firmes i entitats participants a la Fira organitzen durant tot el cap de setmana diferents activitats vinculades als seus productes, com tallers i jocs oberts a tots els assistents.

Relació d’estands:

JOCS EDUCATIUS

Camp d’Aprenentatge de Tarragona

Servei educatiu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que facilitat als nens i nenes la descoberta del fet casteller a través de tallers, manualitats i activitats lúdiques, tot aprenent a conèixer i valorar els elements i la realitat dels castells. Una iniciativa impulsada per la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya.

Casa Bonifàs

Els apassionen les joguines d’alta qualitat, que contribueixin al bon desenvolupament, que siguin divertides i que activin la imaginació. Aquesta històrica botiga del carrer de la Cort, de Valls, es desplaça a la Plaça del Pati per oferir les seves figures de goma de temàtica castellera i del bestiari festiu local.

Cims / El crack casteller

Cims és un joc de construcció basat en els castells que desperta la imaginació, millora la destresa i estimula l’enginy per aconseguir construccions humanes basades en els castells, però també en els falcons o de creació pròpia, que reunides esdevenen un tot.

El crack casteller és un joc de taula per posar a prova els coneixements sobre el món casteller. Els jugadors aniran avançant caselles i pujant pisos del castell tot responent preguntes sobre història, geografia, colles, tècnica…

Guant – titelles a Valls. El senyor Guant casteller

El titella casteller nascut l’any passat en el marc de Santa Úrsula ha esdevingut la mascota del Guant, el programa que Valls dedica al teatre de titelles. Enguany ofereix una activitat permanent de construcció d’un titella per part dels nens. Una cartolina impresa amb el dibuix del Sr. Guant s’enganxarà a una petita tija de fusta.

Jumping Clay

Una argila de colors fàcil de manipular, que estimula els cinc sentits amb el seu aroma i tacte suau. Un cop sec, el producte no pesa, té una textura especial i bota, fent més divertides les joguines. No taca ni necessita la supervisió d’un adult.

Tombs creatius: Xics del Xurrac

Empresa de Bellpuig d’Urgell que idea, dissenya i construeix artesanalment jocs de fusta al carrer per a totes les edats. Ara, amb l’assessorament dels Margeners de Guissona, castellers, places, balcons, objectes diversos, tot en fusta, per recrear una autèntica diada castellera.

ARTICLES I ARTESANIA

Folk al Biaix

Vesteix grups i entitats de l’àmbit de la cultura popular i d’altres manifestacions culturals. Un estand únic per conèixer i encarregar vestuari i indumentària per a les vostres manifestacions de cultura popular.

Mans de glòria

Totes les seves creacions en patchwork casteller: bosses, ronyoneres, carteres, complements de nadí, cintes i bandanes del cap.

Productes de la Terra

La botiga online especialitzada en tot el marxandatge relacionat amb la cultura dels Països Catalans. Al seu estand hi ha una extensa gamma d’objectes de temàtica castellera com gorres, samarretes, pins, mocadors, gadgets diversos,… Ells us buscaran el que no trobeu enlloc.

El Racó de les fades

Comparteixen la passió pels follet, les fades i les obres d’art a través de productes artesans i únics. A la Fira mostren totes les seves creacions de bijuteria, roba i complements amb motius castellers, i els podeu fer comandes personalitzades. Al Racó també hi trobareu bosses, carteres, moneders, fundes de mòbil, tauletes, llibres i targeters. 

ENTITATS

Castells – Colles castelleres de Catalunya

Una marca registrada impulsada per la Coordinadora, que agrupa totes les colles castelleres existents. Hi trobareu elements de marxandatge i diversos productes llicenciats per la marca.

Colla Joves Xiquets de Valls

Estand de la colla vallenca, que per primer cop comptarà amb un taller permanent.

Colla Vella dels Xiquets de Valls

Estand de la colla vallenca, que per primer cop comptarà amb un taller permanent.

Adifolk

Associació dedicada a potenciar associació dedicada a potenciar i dinamitzar el folklore del nostre país i també a donar a conèixer Catalunya arreu del món. La seva activitat més important i coneguda és l’Aplec Internacional, una mostra anual de cultura popular catalana en una ciutat europea, que enguany arriba a la seva trentena edició. Els castells han tingut un gran protagonisme en les accions internacionals d’aquesta associació.

Els gegants Som

Cooperativa nascuda el 2009 per difondre la cultura popular i tradicional catalana, i donar suport, assessorament, promoció i gestió cultural eficaç. Recentment, Els Gegants Som s’han anat especialitzant en la creació i producció d’espectacles.

LLIBRES I EDICIONS    

Cossetània

L’editorial vallenca Cossetània Edicions és un referent en la literatura castellera. Al seu estand hi trobareu tots els seus títols publicats sobre aquesta temàtica, a banda de les novetats i els llibres més destacats del seu catàleg sobre excursionisme, turisme, cuina, natura, cultura popular, esports, narrativa i assaig, entre altres temàtiques.

Llibreria Roca

Fundada el 1944 Valls, actualment està regentada per Júlia Secall Roca, tercera generació de llibreters de la família. És una llibreria generalista, ubicada al Carrer de la Cort, i acull de forma acurada la bibliografia local i de temàtica castellera. A l’estand podreu trobar les novetats més destacades, en especial atenció als castells i la cultura popular.

Tradillibreria

Una llibreria de fons, especialitzada en la cultura tradicional. La proposta vol fer més accessibles els llibres que fomenten, estudien o simplement es relacionen amb la cultura tradicional. Al seu estand hi ha el catàleg més extens i especialitzat en cultura tradicional i folklore. I si no trobeu algun títol, demaneu-lo.

MITJANS DE COMUNICACIÓ

Tac 12

El canal públic de televisió del Camp de Tarragona aposta fort des de fa anys pels castells. Per primer cop s’instal·la a la Fira Castells, per reforçar la seva participació a Santa Úrsula. A l’estand podreu informar-vos de la seva programació i aprendre com es fa una transmissió televisiva castellera. També es podrà seguir en directe la diada de Santa Úrsula a través de les seves pantalles.

HIT 103

Des de Valls emet aquesta emissora en què la música i les piulades culturals es combinen en una fórmula d’èxit. Durant Santa Úrsula veurem treballar en directe els seus professionals i realitzarem tallers radiofònics en directe per a les famílies. Viu l’experiència de la ràdio!

Baròmetre Casteller

Patrocinat per Estrella Damm recull els tres millors castells i el millor pilar de cada colla. És una fotografia del que les colles tenen en aquest moment de la temporada. A títol informatiu es destaquen les novetats de les darreres jornades i quines colles rebran el trofeu Baròmetre Casteller per pujar un pis més. Degustació d’Estrella Damma per a adults amb invitació

Revista Castells

Publicació castellera independent que té com funció informar, debatre, analitzar i viure amb la màxima intensitat el món casteller. La revista té dos formats: el digital (www.revistacastells.cat), amb actualitzacions diàries, i en paper, L’Anuari, un resum anual de tota la temporada. A l’estand de la revista podreu trobar-hi números antics i jocs i objectes castellers: L’Oca castellera, el Nan Casteller, marxandatge i artesania.

Articles relacionats:

La Fira de Santa Úrsula més participativa

L’audiovisual i els jocs protagonitzaran la Fira Castells

La Santa Úrsula més familiar i visual