La temporada més extraordinària

celebracio3de10fmjoveLa temporada és novament de rècord. Ho és no únicament per la qualitat dels grans castells, sinó també per la quantitat. Aquest cap de setmana s’ha arribat a la xifra rècord de 109 castells superiors al 3de9 amb folre i, a més, amb un percentatge d’èxit superior en els descarregats. La del 2016 és ja la temporada més extraordinària.

Aquest any ja s’ha vist un gamma extra més que en tota la temporada passada, tot i que encara falta un mes amb actuacions de pes. La recta final de curs afegirà nous registres extraordinaris i la collita haurà estat la millor de tots els temps. Són 109 castells en total i amb xifres de rècord també en el particular. Enguany s’ha igualat els dos 3de8 per sota completats el 2001; el nombre de 5de9 amb folre descarregats és el més alt (15); s’han igualat el rècord de 4de9 amb folre i l’agulla completats de les darreres dues temporades (6); la quantitat de 3de9fa s’ha superat (7 descarregats i 1 carregat); el 4de9 sense folre s’ha descarregat en tres ocasions, com els anys 2001, 2013 i 2015 (i per Tots Sants podria arribar el quart); mentre que la xifra de castells de 10 és la que ha crescut més, doblant a hores d’ara ja els del 2015: deu 3de10fm descarregats i dos 4de10fm completats. La quantitat final pot ser increïble.

Només hi ha un castell dels grans que presenta una xifra inferior als millors anys: el 2de8 sense folre, que enguany s’ha coronat dos cops. També els castells menors entre els superiors al 3de9f (9de8, 2de9fm i pde8fm) també tenen registres inferiors, tot i que aquestes caselles també són susceptibles de créixer notablement. L’inusual torre de 9 sense manilles coronat els anys 2005, 2011 i 2012 tampoc no haurà arribat enguany.

Taula de castells superiors al 3de9f des del 2010:
c9ge-gcanysdc1Taula dels grans castells del 2016, per colles:

millors-castells-de-lany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JORDINA ARMILLA

Foto: Celebració del 3de10 amb folre i manilles de la Jove de Tarragona al Vendrell (Foto: Jesús Navarro)

Articles relacionats:

L’actuació ‘prèmium’

La Vella trenca la Història (amb majúscules)

Un món casteller cada cop més gran

La temporada dels somnis

El Top 100: reflex de l’extraordinari nivell actual

La histèria dels punts