La Vella trenca la Història (amb majúscules)

celebracio

Efectivament, hi ha diades i diades i, per damunt de totes, està Santa Úrsula. I des d’avui hi ha actuacions i actuacions i, per damunt de totes, està la que ha signat la Colla Vella aquest migdia a la plaça del Blat. El 4de10fm, 3de10fm i 4de9sf rosats han estat descarregats amb una immensa autoritat i han entrat en les vitrines daurades de la història dels castells com la millor actuació de tres castells mai registrada. A l’altra banda de la plaça, la pel·lícula –tot i disposar també un guió ambiciós– ha tingut una trama radicalment diferent: a la Joves no li ha sortit res del que havia previst, tot i que s’ha quedat ben a prop amb el 2de8sf.

sorteigLa brillant temporada de la Colla Vella necessitava una culminació al màxim nivell. Els seus dirigents havien previst que fos al Concurs, però van topar amb una màquina verda perfectament engreixada. Però han tingut l’oportunitat de tocar el cel avui, en la diada de Santa Úrsula, i superar fins i tot els tres grans castells amb els quals els verds es van endur la cita de Tarragona. Tot ha sortit com marcaven els somnis més pletòrics. I això en una Santa Úrsula –la diada que acostuma a recollir més llenya per les elevades ambicions que traspua i la tensió que la caracteritza– és molt. Moltíssim. La Vella havia dibuixat el guió més ambiciós, i aquest s’ha desenvolupat segons el previst. Només li ha faltat el gran pilar, però aquest ja estava descartat des de feia dies per la lesió de la sisena. Fins avui, els rosats havien descarregat dos castells de 10 (tots dos enguany). Avui s’aniran a dormir (i probablement no serà d’hora) amb quatre completats.

vella4de10fmLa Vella ha començat a traçar la Història (amb majúscules) al primer pis de l’edifici de l’Ajuntament. Enguany, el sorteig d’ordre s’ha fet a les portes del saló de Plens, enlloc del replà del mateix edifici, un territori rosat on els caps de colla i presidents dels vermells mai no acabaven de sentir-se a gust. La moneda ha estat llançada per l’emblemàtic casteller vilafranquí Eloi Miralles –abillat amb el seu habitual suèter verd, que treu per anar a Valls– i s’ha decantat favor dels rosats. Òbviament, Manel Urbano ha triat sortir primers i allà mateix el 4de10 ha començat el seu recorregut.

A la 1 en punt, com marquen els cànons vallencs, la Vella ha tancat el peu del seu primer castell de 10. Han pujat els segons –­inclòs el jove Genís, que als seus 21 anys, avui ha parat els dos castells de 10 en aquest pis– i poc a poc ho han començat a fer, ordenats i decidits, la resta de components del folre i les manilles. Amb els quints col·locats han sonat gralles i les mides no eren perfectes, però sí prou per aguantar tot el castell amb garanties. I així ha estat, el 4 s’ha mantingut fort i estable, s’ha carregat amb suficiència i s’ha descarregat amb bravura. El crit d’alegria, però, no ha arribat fins que els sisens han arribat a l’alçada dels quarts, que segellava, aquest cop sí, que el 4de10 amb folre i manilles queia rendit al poder de la Colla Vella.

jovesi3de10fmjovesi2de8sfA l’altra banda, la Colla Joves ha seguit també el sumari previst i ha abordat el 3de10 amb folre i manilles, el castell que l’any passat es van quedar a un pas de carregar i que enguany figurava entre els seus principals objectius. Però aquest cop, el castell de 10 no ha acabat d’oferir les possibilitats que se li suposaven. I se li suposaven, perquè a l’assaig no hi havia hagut opcions de veure-les, ja que les proves realitzades havien estat insuficients, no per qualitat, sinó per quantitat de camises. El 3de10 ha caigut quan es disposava a entrar l’aixecador. Estava mogut i presentava problemes tant a tronc com a folre i manilles. La caiguda, a més, no ha estat bona i ha implicat que la diada s’hagi aturat més de mitja hora, no per manca de recursos sanitaris, sinó per decisió dels responsables mèdics. Quan passaven 10 minuts de les 2 de la tarda, la Joves ha reprès l’actuació amb el 3de9 amb folre.

vella3de10fmA la plaça del Blat hi havia la convicció que el 4de9 sense folre seria el segon castell de la Vella, però Manel Urbano ha optat pel 3de10 amb folre i manilles, tot i que els dos darrers no havien anat bé: el de Santa Tecla va caure tot just carregat i el del Concurs, abans d’entrar d’aixecador. Però Urbano –aquest home al qual al Portal Nou, després de l’actuació d’avui, s’han sentit veus que reclamaven que donés nom a un carrer de Valls­– l’ha tornat a encertar. El 3 –que presentava canvis a quints, a sisens i a setens– ha pujat nerviós i tremoladís, però amb l’energia i l’electricitat suficient per a carregar-se i, tot i diversos cops, descarregar-se entre l’alegria dels castellers rosats i la seva entregada afició.

La Joves ha volgut respondre amb una de les seves grans apostes per a aquesta Santa Úrsula: el fràgil 2de8 sense folre, que ha carregat en dos cops (2004 i 2014) i que les dues darreres setmanes havia assajat amb intensitat i amb bons resultats. Però –tot i els treballs previs i l’extraordinària nòmina de castellers­– dues setmanes intenses són insuficients per a l’extrema dificultat d’aquesta construcció. vella4de9sfEl primer intent ha caigut quan l’enxaneta es disposava a fer les passes finals, i el segon, quan ja tenia el peu dret damunt l’espatlla del dos i es disposava a travessar. Li ha faltat molt poc i ha deixat la Joves sotmesa a una injusta tristesa.

La Vella havia fet el més difícil i li faltava el que, erròniament, alguns consideraven com el més senzill: el 4de9 sense folre. I que algú consideri fàcil el 4de9sf vol dir que no té ni idea de què són els castells. Fins i tot, després d’haver vist els cinc consecutius que havia descarregat la Vella en els darrers catorze mesos. Avui, el 4de9sf ha tornat a demostrar per què és el castell total, però la Colla Vella també ha posat de manifest per què és immensa. Probablement, hagi estat el 4 que hagi pujat pitjor dels sis que porten descarregats a l’Era moderna, però la confiança i la determinació també ajuden a completar els èxits. Com en les dues rondes anteriors, l’èxtasi s’ha apoderat del rotllo dels rosats: “I Vella, i Vella, i Vella…”, “La culpa és de la Vella” i la resta de càntics habituals han sonat amb més que mai.

joves3de9fA l’altra banda de la plaça, el 2de8 amb folre ha tancat una actuació, on la Joves havia aspirat al màxim, però s’ha quedat amb el mínim, tot i l’ambició i el mètode que ha volgut implantar –no amb els nivells que ell hauria volgut– Jaume Galofré.

Els tres castells descarregats per la Vella són la combinació més grans de castells mai feta. Però ha estat una combinació sense pilar i, per tant, insuficient per superar en exhibició completa la de Tots Sants que van fer els Castellers de Vilafranca (3de9fa, 3de10fm, tde8sf, pde8fm) l’any passat i la de la Diada dels Minyons de Terrassa (3de10fm, 4de10fm, 3de9fa(c), pde8fm), també del 2015. Però al Portal Nou no estan per calculadores, rànquings ni sumes, sinó per assaborir un moment històric, que a data d’avui només és a l’abast d’una colla: l’única que ha aconseguit descarregar en una mateixa actuació dos castells de 10 i un de gamma extra sense folre.

Diada de Santa Úrsula

  • Colla Joves Xiquets de Valls: (i)3de10fm, 3de9f, (i)2de8sf, (i)2de8sf, 2de8f
  • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de10fm, 3de10fm, 4de9sf

SANTI TERRAZA

Foto 1: Celebració de la Vella al descarregar el 4de10fm

Foto 2: Sorteig d’ordre al primer pis de l’Ajuntament

Foto 3:  4de10fm de la Colla Vella

Foto 4: Intent de30fm de la Colla Joves

Foto 5: Intent de 2de8sf de la Colla Joves

Foto 6: 4de9sf de la Colla Vella

Foto 7: 3de9f de la Colla Joves

Articles relacionats:

Per què Santa Úrsula és diferent?

Santa Úrsula i els grans castells

Els millors castells i la culpa és de la Vella (Santa Úrsula 2015)

Santa Úrsula en tres actes (Santa Úrsula 2014)

La frontera es tenyeix de vermell (Santa Úrsula 2013)

Santa Úrsula: 20 anys de gamma extra

Els castells, tal com són