Bona collita de Tots Sants

vilafranca4de9sfsants5de9f

 

La diada de Tots Sants ha ofert una bona collita de castells, tot i que ha tingut moments brillants i ennuvolats, semblant al dia que la meteorologia ha ofert avui a Vilafranca. Els Castellers de Vilafranca han signat una diada extraordinària, amb castell de 10, de 9 sense folre, de 9 amb l’agulla i pilar de 8 emmanillat; els Castellers de Sants han fent un salt sensacional amb el primer 5de9 amb folre del seu historial; els Capgrossos han pogut coronar el 2de9 amb folre i manilles, i els matalassers han completat el 3de9 amb folre com a millor opció. Tot plegat, en una bona diada, però que s’ha desenvolupat a batzegades i excessivament llarga: ha començat a les 12 del migdia i ha acabat passades les 4 de la tarda, tot i produir-se només dues caigudes.

vilafranca3de10fmEls Castellers de Vilafranca han completat un nou pòquer extra en la diada més completa de l’any. De sortida, han facturat el sisè 3de10fm de l’any, una marca de rècord, que il·lustra el domini que enguany han exercit sobre el colós. És el novè 3de10fm descarregat del seu historial. En la segona ronda, ha arribat la principal aposta de la jornada, el 4de10fm, just vint anys que el portessin per primer cop a plaça. Però, com en aquell 1996, el 4de10 no ha ofert garanties per enlairar-se; han desmuntat dos peus que els han obligat a passar ronda (el sistema de peus i rondes utilitzat ha estat l’estrenat al darrer Sant Fèlix). Hi han tornat, però aquest cop, el peu s’ha ensorrat abans de sonar gralles. Els dirigents dels verds han constatat falta d’assaig en les setmanes posteriors al Concurs i han optat per deixar de banda el 4 i renunciar a l’aposta de superar la diada de tres castells de la Colla Vella a Santa Úrsula (3de10fm, 4de10fm, 4de9sf) afegint-hi el pilar.

capgrossos2de9fmEn la repetició, els verds han tirat d’experiència i han completat el setè 3de9 amb folre i l’agulla de l’any i el 25è del seu historial. L’han hagut de defensar a la baixada amb la parta alta molt tancada. La darrera ronda dels vilafranquins ha estat magnífica i han sumat el 4de9 sense folre, castell que no descarregaven des de feia tres anys (el van carregar ara fa dos). En les darreres setmanes havien estat treballant intesament aquesta construcció i en els últims quatre assaigs havien fet el 4de8 net cada cop. L’execució d’avui ha estat magistral. El pilar de 8 amb folre i manilles ha tancat una gran diada que figura com la més completa de l’any i la tercera de tots els temps.

Els Castellers de Sants han sortit per la porta gran de Vilafranca. Un cop més s’han mostrat immensos. Els borinots han fet les seves tres millors rondes del seu historial: han sumat el 5de9 amb folre al seu palmarès, esdevenint la sisena colla que descarregar la supercatedral i la primera que el descarrega el primer dia que el prova. De sortida, han brindat el 3de9 amb folre i en la segon tanda, la quarta torre de 9 amb folre i manilles del curs, una nova xifra de rècord. En la darrera ronda s’han atrevit amb el 5de9f, que en una primera temptativa han baixat amb els sisens a dalt i amb dubtes d’èxit. La segona prova ha estat la bona i han sumat el 5de9 amb folre de forma excel·lent i amb una autoritat extraordinària. El pilar de 6 ha tancat una actuació que els col·loca entre les millors colles del país amb mèrits propis.

xiquets3de9fEls Capgrossos de Mataró han tret bon profit de la plaça vilafranquina, tot i arribar tocats per la caiguda de diumenge a Girona amb el 9de8 carregat. Els blaus han coronat en segona ronda el 2de9 amb folre i manilles, que han hagut d’afrontar amb canvis forçats en l’alineació. El castell ha cedit just coronat. Un 4de9 amb folre treballat –i amb més canvis afegits– ha clos les intenses 48 hores dels del Maresme, en què han aconseguit coronar dos gamma extra i executar tres castells de 9 més. Els de Mataró tenen encara dues cites de nivell: diumenge vinent, la diada Mariona Galindo, a casa, on preveuen fer castells de 9, però sense apretar a fons (les dues recents caigudes ho recomanen), i el dia 20 a Terrassa, on podrien tornar a portar el 5de9 amb folre, que ja van provar al Concurs i que calculaven haver dut avui a Vilafranca si la caiguda del 9de8 no els hagués passat factura.

Els Xiquets de Tarragona han pogut portar el 3de9 amb folre a Vilafranca. La situació dels matalassers és delicada i han pogut estar a l’alçada de la cita amb el primer dels castells. Després han tornar coronar el 4de8 amb agulla, que s’ha trencat per la part de dalt del pilar en el moment que començava a descarregar-se. Els ratllats ja havien carregat el juny a la Selva del Camp. En la tercera ronda han fet el 2de8 amb folre.

Diada de Tots Sants

  • Capgrossos de Mataró: 3de9f, 2de9fm(c), 4de9f
  • Castellers de Sants: 3de9f, 2de9fm, (id)5de9f, 5de9f, pde6
  • Castellers de Vilafranca: 3de10fm, 3de9fa, 4de9sf, pde8fm
  • Xiquets de Tarragona: 3de9f, 4de8a(c), 2de8f

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 4de9 sense folre dels Castellers de Vilafranca (Foto: Autentickat)

Foto 2: 5de9 amb folre dels Castellers de Sants

Foto 3: 3de10fm dels Castellers de Vilafranca (Foto: Autentickat)

Foto 4: Torre de 9 amb folre i manilles dels Capgrossos de Mataró (Foto: Autentickat)

Foto 5: 3de9f dels Xiquets de Tarragona (Foto: Castells en Xarxa)

Articles relacionats:

Un Tots Sants per superar-se

La temporada més extraordinària

Del 10 mite al 10 extraordinari

L’actuació ‘prèmium’

Uns extraordinaris Capgrossos i borinots

Els Minyons enamoren Girona