El peu a l’antiga: any 0

sants2de8fbisbalEl mètode funciona i ara el volen compartir amb la resta de colles. El sistema per lligar les pinyes de la torre de 8 i el pilar de 7 amb folre que han adoptat aquesta temporada els Castellers de Sants té recorregut. Aquesta és la valoració que efectuen els responsables tècnics de la colla, que ahir van fer un pas endavant adaptant el sistema al 3de9 amb folre que van realitzar a Granollers.

sants3de9fEls Castellers de Sants han explorat enguany un nou sistema per tancar els castells amb folre, amb l’objectiu de guanyar seguretat entre els components del peu. La decisió va estar motivada arran de tres lesions acumulades per part de castellers situats al peu, però sense folre a sobre. Aquesta situació va convidar als responsables tècnics de la colla pensar mesures de protecció. Segons es manifesta als comunicats de lesions de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), la meitat de lesions de castells amb folre produïdes en les sis últimes temporades van ser al peu.

El nou sistema dels borinots va estar implantat inicialment a la torre de 8 amb folre i el pilar de 7 amb folre, construccions que comparteixen estructura a nivell de peu, i que als de la camisa grisa no els generen problemes d’execució. Tots els 2de8f i pde7f dels de Sants enguany han estat fets d’aquesta manera. Diumenge van estendre el catàleg de castells amb el peu a l’antiga, adaptant-lo al 3de9 amb folre que van fer a Granollers. És el primer castell de 9 executat amb aquest sistema, ja que tant el 2de8f i el pde7 que la Colla Vella va fer a començament dels anys 70 es van realitzar seguint aquest sistema. D’aquí, que els Castellers de Sants hagin batejat aquest sistema de lligar les pinyes com soca a l’antiga. L’execució per part de la Vella dels castells amb folre amb els braços de la pinya amunt era més una inèrcia del sistema utilitzat a la resta de construccions i no una mesura pensada per raons de seguretat. Els Nens del Vendrell, en canvi, ja van fer els seus primers castells amb folre amb els braços avall i apretant de pit, si bé hi havia castellers que també els lligaven per dalt.

2de8fpoblesecsantspde7festiuEls resultats adoptats tant a la torre com al pilar no han suposat cap alteració en la força, el tancament o la forma compacta d’aquestes dues construccions en relació a quan feien servir el sistema convencional. Aquests bons resultats són els que els han animat els tpècnics de la colla a ampliar-ho ara a altres castells com el 3de9 amb folre.

Amb tot, la intenció principal dels responsables tècnics dels Castellers de Sants és que el sistema pugui ser utilitzat per més colles. Per aquest motiu, han organitzat una jornada tècnica per a demà, on exposaran els resultats de la seva aplicació i compartiran sensacions i projeccions amb els responsables d’altres colles (hi han confirmat assistència membres de la Joves de Valls, els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Castellers de la Vila de Gràcia, entre d’altres). Els borinots consideren que la fórmula per lligar es peus acabaran tenint recorregut si les colles s’hi acaben sumant.

3El principal interrogant que havien de satisfer els de Sants era les maneres de lligar dels dos primers cordons que no porten peus a sobre. Després de diversos estudis van optar per a que el primer cordó agafés braços avall (com la gent de sota el folre) i el segon cobrís el clatell del primer amb les mans tancant els seus braços.

El resultat ha funcionat i diversos responsables mèdics consideren que pot suposar un avenç en protecció de primer ordre en els castells. Si el sistema resulta factible per a construccions amb manilles i la resta de colles s’hi sumen el projecte pot acabar convertint-se en realitat.

SANTI TERRAZA

Foto 1: El peu de la torre de 8 amb folre dels Castellers de Sants a la Bisbal, el setembre passat, a punt de tancar-se

Foto 2: 3de9 amb folre, ahir a Granollers

Foto 3: Pilar de 7 amb folre plantat a la Diada d’Estiu

Foto 4: Vista aèria del 2de8 amb folre al Popble Sec

Foto 5: Sistema per encaixarb la gent que queda fora del folre

Un canvi revolucionari per tascar els folres

Repensant els folres, 40 anys després

Protegir les posiciones de més risc

El protector cervical, més a prop

Un protector cervical per als components de la pinya?