Els castells en gran pantalla

derspiegelLa història, les emocions i els sentiments que desperten els castells han de perdurar en el temps. Perquè no s’oblidin detalls, a banda dels nombrosos llibres, cròniques i fotografies que es troben al dia a dia, es disposa d’un ventall molt ampli de material audiovisual. Durant les dues últimes temporades, han sorgit diverses iniciatives amb l’objectiu filmar qüestions concretes sobre el fet casteller.

Aquesta mateixa setmana, el setmanari alemany Der Spiegel ha publicat al seu web l’innovador treball realitzat pel fotoperiodista Joan Figueras i la productora Filma-t Produccions, que recull, a partir de vídeos i fotografies del Concurs de Tarragona, una síntesi del sentiments, passió, i objectius de les colles. El treball es pot consultar al web i explica al públic alemany que són els castells, a partir del Concurs, però també viatjant per la seva història i realitat diversa.

Els Verds a la Xina (2016)

verdsxinaEl passat diumenge 30 d’octubre, el cinema Kubrick de Vilafranca va acollir la presentació de Verds a la Xina, un documental sobre el viatge que els Castellers de Vilafranca van fer el novembre del 2015 a Xangai i Hangzhou. Es tracta d’un treball audiovisual de la productora vilafranquina Punt-TV, que sortirà la venda amb DVD; i que ha estat dirigit per Jordi Escofet.

La història narra el dia a dia de l’expedició verda en terres xineses i la interacció entre dues cultures. L’objectiu és explicar quines sensacions descobreixen els components de la colla de la capital de l’Alt Penedès a l’estranger. El punt de partida previ és la Diada de Tots Sants, on els Castellers de Vilafranca van assolir la millor diada castellera de la història amb quatre estructures. Aquest fet desencadena tot el viatge amb diferents reaccions de la gent i dels mateixos castellers.

L’obra cuida acuradament la imatge i també ressalta la trobada entre dues cultures diferents, però que ara amb els castells tenen un nexe en comú. Un dels objectius de l’equip creador ha estat recollir com una colla castellera a 15.000 quilòmetres de distància està fent el mateix que una formació d’aquí.

El jardí de les flors del presseguer (2016)

formacioI també a la Xina està rodat el documental que ha tingut recentment més protagonisme: El jardí de les flors del presseguer, un retrat audiovisual dirigit per Oriol Martínez i Enric Ribes, que mostra qui són, com treballen i com fan castells els Xiquets de Hangzhou. El documental es va emetre el passat 31 de maig al programa Sense Ficció de TV3 i amb motiu dels actes del Fòrum Casteller de Valls es va projectar una versió allargada de la cinta.

L’argument gira entorn el Concurs de Castells de Tarragona i com la formació xinesa aspira en un futur proper a participar-hi. De fet, gràcies a la posada en escena d’aquest treball, els Xiquets de Hangzhou van ser a la TAP per invitació expressa de l’organització del Concurs, que els va convidar a la jornada de dissabte i on van arribar a descarregar el 3de9 amb folre. Precisament, les aspiracions dels xinesos amb els castells de 8 –que en el moment de rodar-se la cinta encara no feien– pilota bona part de l’argument.

A banda de la il·lusió de prendre part algun dia al Concurs de Castells, El jardí de les flors del presseguer també transmet en primera persona la figura de Qian Anhua, empresari principal d’Antex i un dels impulsors del projecte de colla a la Xina. El documental pretén reflectir d’on van sorgir les idees d’Anhua per crear una agrupació a la fàbrica i perquè s’ha marcat tenir un projecte consolidat equivalent al que pot tenir una colla de Catalunya agafant l’exemple de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que exerceix de padrina i tutora dels Xiquets de Hangzhou.

El treball mostra les històries quotidianes personals d’alguns membres de la colla. Amb un llenguatge narratiu lent –propi de produccions asiàtiques– i amb entorns i imatges molt treballades, la peça pretén traslladar l’espectador a la realitat local, tot i l’enorme distància cultural que hi ha.

De les Cols a la TAP (2016)

delescolsalatapEl setembre del 2016 es va estrenar De les Cols a la TAP, un documental de la productora Faixa Apart que efectua un repàs de l’evolució de les colles castelleres tarragonines.

El projecte, que ha coordinat Arnau Curto, pretén explicar i transmetre a l’espectador les claus de l’evolució i el canvi de l’univers casteller, a partir de la història i la trajectòria dels Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. El treball recull testimonis de diferents castellers que analitzen la trajectòria que ha viscut Tarragona des de la Diada de Sant Magí 2009 fins al Concurs de Castells 2004.

De les Cols a la TAP vol plasmar, des del punt de vista dels castellers, la intensificació del nombre d’assaigs i de participació; la metodologia de treball i tècnica; així com que la temporada castellera s’ha allargat a mesura que passen els anys.

Faixa Apart està treballant en un llibre que recull punts de vista, reflexions i coneixements de la societat castellera, periodistes del sector i altres persones relacionades amb el món casteller.

Camises cap al cel (2016)

camisescapalcelEl curt Camises cap al cel –estrenat el març passat– detalla la història familiar en un poble on la tradició i la passió són el mateix. L’argument gira al voltant d’un nen casteller, i un dels objectius és que l’espectador tingui la resposta de perquè la gent fa castells. No es basa en cap relat històric, sinó que és una història original de ficció que barreja experiències personals i trames fictícies.

L’obra és del vallenc Jordi Ferré Batalla i està enregistrada a la mateixa capital de l’Alt Camp perquè es vol transmetre les sensacions de la ciutat bressol dels castells. El treball ha comptat amb la col·laboració de diferents actors i actrius com Violant Llopis, Quim Torrell, Biel Duran, Joan Martínez, Clara Cervera i Ricard Ferré.

Fins al moment, el curtmetratge ha rebut bones crítiques i ha obtingut el premi al millor curt al Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca i aquesta setmana ha obtingut una menció especial del jurat de l’Interfilm Berlín Kuku Festival. La peça està recorrent diverses sales, amb molt bona acceptació el públic.

Xiquets de Tarragona: l’herència millorada (2015)

xiquetstarragonaherenciamilloradaPer a les Festes de Santa Tecla de l’any 2015 –amb motiu de la celebració del 130è aniversari de l’organització dels Xiquets de Tarragona-Colla de la Mercè (1885) i dels 45 anys dels actuals Xiquets de Tarragona (1970)– la formació del carrer Santa Anna i l’empresa audiovisual Juan Desafinado van presentar el documental Xiquets de Tarragona: l’herència millorada.

El documental defuig sobre la manera d’ensenyar els castells i descriu la línia directa històrica entre les colles existents al segle XIX i els Xiquets de Tarragona actuals. A més, la cinta se centra en explicar com a partir del fracàs relatiu de crear una colla moderna i potent mitjançant la refundació de dues colles antigues el 1970, existeix un procés intern, llarg i molt costós, que acaba, prop de mig segle després, amb l’esclat casteller i social d’una agrupació renovada que arriba a la gamma extra i que mou una important massa social intergeneracional.

Per finançar el projecte, els Xiquets de Tarragona van fer una campanya de Verkami on es van aconseguir recaptar 11.315 euros dels 10.500 que se’n necessitaven per tirar endavant el projecte.

Melting pot (2014)

meltingpotEl documental Melting pot, que es va estrenar el juny de l’any 2014, narra l’experiència, la barreja de cultures i de sentiments dels Castellers de Sants quan van participar a Dahi Handi del 2013 a Thane i Bombai, a la regió índia de Maharastra.

Dirigit per la periodista Marta Saleta, Castellers indis, govindes catalans pretén deixar constància d’aquella experiència d’intercanvi cultural i de trobada entre dues cultures a partir de com viuen la tasca en equip, la comunitat, la tradició, la superació, el triomf, la derrota i l’esforç. El títol fa referència al concepte de gresol de cultures i alhora a l’objectiu final dels govindes, que és trencar una olla plena de llet i espècies: el handi.

Per a finançar el documental, els Castellers de Sants van engegar una campanya de micromecenatge que en poc de deu dies va assolir l’objectiu econòmic que s’havia plantejat (8.220 euros recaptats dels 5.000 que s’havien previst per fer-ho possible). El documental ha obtingut diferents premis i reconeixements a diversos festivals de documentals o especialitzats en peces etnogràfiques.

El Somni de Pau Casals (2014)

somnipaucasalsEl documental El somni de Pau Casals. 25 edicions del Concurs de Castells, codirigit per la periodista Raquel Sans i el realitzador Toniu Xou, es va presentar el juny del 2014, amb motiu del 25è aniversari del Concurs de Castells. L’argument gira al voltant d’un repàs a la trajectòria del certamen, tant des del punt de vista organitzatiu i social, així com també especialment dels castells que s’hi han vist.

El treball audiovisual combina les imatges d’arxiu (amb un gran esforç per agrupar gravacions dels concursos dels anys 50 i 70 poc vistes fins ara) amb els testimonis d’una dotzena de personatges: l’historiador i president del jurat del Concurs, Pere Ferrando; el comissionat de la Biennal, Josep Bargalló; l’expresident del jurat del Concurs i periodista, Jordi Jaria; i l’actual director del Concurs, Xavier Gonzàlez. A més, també compta amb l’aparició d’un nombre important de castellers de diferents colles: Guillem Bartolí i Jordi Migó (Colla Vella dels Xiquets de Valls), Fede Gormaz (Colla Joves Xiquets de Valls), Marcel·lí Güixens (Nens del Vendrell), Francesc Moreno Melilla i Pere Almiral (Castellers de Vilafranca), Ferran Ventura (Colla Jove Xiquets de Tarragona) i Xevi Castellví (Capgrossos de Mataró).

El títol de l’obra fa referència al paper important que va jugar el músic i gran aficionat als castells Pau Casals en els orígens del Concurs, primer com a impulsor del certamen i, posteriorment, com a president del jurat de les dues primeres edicions, els anys 1932 i 1933.

DAVID PRATS

Foto 1: Detall del treball sobre els castells publicat per Der Spiegel

Foto 2: Torre de 8 amb folre dels Castellers de Vilafranca a la Xina

Foto 3: El cap de colla dels Xiquets de Hangzhou adreçant-se a la seva colla

Foto 4: Els excaps de colla de les colles tarragonines a la TAP

Foto 5: Bàrbara Recasens, Jordi Ferré, Sara Guerola i Marc Martí, a Berlín on han presentat Camises cap al cel

Foto 6: Presentació dels documental dels Xiquets de Tarragona

Foto 7: Els Castellers de Sants i els govindes alçant les seves construccions davant la Porta de l’Índia, Mumbai

Foto 8: Presentació del documental sobre les 25 ediciones del Concurs

Articles relacionats:

A la cuina dels Xiquets de Hangzhou

El proper documental sobre els govindes

El Dahi handi ‘borinot’