Els Minyons pugen dalt de tot

paula

A qui li agradin els registres, no en té cap dubte: els Minyons han firmat avui la l’actuació castellera més completa de tots els temps. A qui li agradin els punts, dependrà segons el barem amb què s’ho miri: amb tres castells i pilar, és la millor actuació; amb només tres castells (com estableix el Concurs), queda per sota de les protagonitzades pels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella a Tarragona i Santa Úrsula respectivament. Però, a qui, simplement, li agradin els castells i sàpiga valorar-los per damunt de la histèria dels punts i els rànquings, el que han fet avui els Minyons és una actuació espatarrant, d’extraordinari nivell i que esgota els qualificatius més agosarats. Només hi ha faltat que el que van aconseguir dijous a assaig l’hagin pogut traslladar a plaça: descarregat la torre de 8 sense folre, que ha caigut quan l’enxaneta es disposava a travessar. Quan fas castells de màxim nivell pots tocar el cel, malgrat ensopegar amb el que és més difícil.

Eminyons3de10fmls Minyons s’han presentat avui a la plaça Vella disposats a fer història de nou. Tal gran era l’ambició que, per primer cop en 30 anys, no portaven cap castell de 9 en cartera per a la seva Diada. Això, fa quatre o cinc anys hagués semblat catastròfic, però realment era superlatiu, perquè els de la camisa malva volien acompanyar el 3 i el 4de10 amb folre i manilles –ja de per si, una proesa– del 2de8 sense folre, que dijous van descarregar sencer a assaig (amb xarxa).

Dels tres castells que duien a l’agenda, només un l’havien fet enguany (el 3de10fm), mentre dels altres dos, només el 4de10fm l’havien aconseguit un cop, tot just fa ara un any. Per aquest motiu, Albert Pérez, el cap de colla dels malves, ha cridat als ses castellers abans de fer la primera construcció que descarregar el 3de10fm era de tanta importància com els altres dos. I així ha estat, aquest cop el 3de10fm ha pujat aplomat i, tot i els moviments normals que genera aquesta castell, ha aconseguit mantenir-se sota domini en tot moment. Ràpid i esvelt.

Amb el primer èxit al sarró, ha arribat el moment del 4de10fm, el castell que tot just ara fa un any van aconseguir desvirgar i que aquest 2016 s’han apropiat la Colla Vella (un descarregat i dos carregats) i els Castellers de Vilafranca (un descarregat i un carregat). A diferència del de fa un any, avui el 4de10fm ha pujat amb problemes i ha requerit una enèrgica defensa en pràcticament tots els pisos. Però l’assaig acumulat i la sobrada capacitat tècnica han tornat a posar-se de la mà dels Minyons per completar el seu segon 4de10fm. Era la quarta vegada que una colla descarregava dos castells de 10 en una mateixa diada: fa un any van ser els primers a aconseguir-ho i enguany també ho havien assolit els verds (Concurs) i els rosats (Santa Úrsula).

minyons4de10fmEn tercera ronda, els Minyons han assaltat el 2de8sf amb la garantia de les proves acumulades en les darrers setmanes i, especialment, amb la confiança assolida al descarregar aquest castell a assaig, com van fer dijous. La torre ha pujat amb nona mida, però ha patit un excés de moviment a l’entrada de l’aixecadora, que s’ha encallat a l’hora de fer les passes finals. Mentre s’estava acabant de col·locar i amb l’enxaneta que estava fent les passes finals, el fràgil castell s’ha trencat.

Però els Minyons no s’ha acovardit i han assaltat el 3de9 amb folre i l’agulla, el mateix castell que ja van fer l’any passat en aquesta Diada i que els va quedar en carregat. Enguany, el plantejaven amb la garantia que aporta el que van descarregar fa tres setmanes a Girona. I així s’ha demostrat a plaça, ja que el castell ha estat de bella factura i resolució. El pilar de 8 amb folre i manilles ha tancat una actuació que ja figura en la història… I a qui li agradin els rànquings, la trobarà en el primer lloc.

capgrossos5de9fEls Capgrossos també han sortit de la plaça Vella amb una altra casella oberta en la seva bona trajectòria: en segona ronda han coronat el primer 5de9 amb folre de la seva història. L’objectiu més ambiciós dels del Maresme aquest 2016 ha arribat a Terrassa i ha premiat el treball tenaç i rigorós que Mia Castellví ha realitzat aquesta temporada, un curs d’alt nivell, on han aconseguit també obrir la porta al 9de8 i tornar a descarregar la torre de 9 amb folre i manilles, a més d’exhibir completa seguretat en les construccions bàsiques de 9. El 5de9f s’ha executat en segona ronda, després d’un intent desmuntat, i s’ha aconseguit coronar, tot i els moviments que han sentenciat el tronc en el moment que es col·locava la canalla.

En canvi, els Castellers de Sants han hagut de descartar el 5de9 amb folre a causa de dues baixes forçades al tronc. Els de la camisa grisa volien repetir avui la gesta que van protagonitzar per Tots Sants a Vilafranca, però s’han hagut de confirmar amb la tripleta per baixar la persiana d’una temporada històrica i d’un esplendorós mandat de Pau Camprovín, que avui s’acomiadava com a cap de colla.

gracia3de9fTambé hi ha hagut actuació a Gràcia, on la colla del barri ha celebrat la seva diada volent accedir a la gamma extra. Han intentat el 9de8 en tercera ronda, però l’han hagut de desmuntar per precaució. Els de la camisa blava sí que han aconseguit treure’s l’espina del 3de9 amb folre, que han descarregat despès d’un intent desmuntat.

A la mateixa diada, els Castellers de Barcelona han fet el 4de9f, però els ha quedat en carregat i els Castellers del Poble Sec han pogut coronar el 4de8 i aconseguir mantenir la condició de 8 pisos que van assolir el 2013 en un any difícil i discret.

Altres intents no reeixits de cap de setmana han estat el dels Vailets de Gelida, que han abordat tant el 3 com el 4de7 amb la intenció de retornar a la condició de 7 que van assolir els seus predecessors. Els dos intents de 3 un ha caigut i l’altre s’ha desmuntat, mentre que el 4 també s’ha desmuntat. A la mateixa diada, els Castellers de Sant Adrià han fet el pilar de 5 i els Laietans de Gramenet han tornat a exhibir el 5de6.

Els Castellers d’Andorra van decidir ajornar el seu salt als castells de 7 i ahir van fer construccions de la gamma alta de 6 a les Escaldes (el 2de6 va ser el seu millor castell i des dels de Castelldefels), mentre que els Castellers de les Gavarres van celebrar ahir el seu primer aniversari completant la torre de 6. També ahir hi va haver castells a Terrassa, amb la diada de vigília dels Minyons, que van fer la tripleta màgica a la plaça Salvador Espriu, convertida en nova plaça de 9. Hi eren també els Castellers de Caldes, que van portar el cinquè 3de7a de la temporada. Avui, hi ha hagut castells de les colles vilafranquines a Bodegues Torres en un acte de la Marató de TV3.

SANTI TERRAZA

Diades destacades del cap de setmana:

DISSABTE

Vigília de la diada dels Minyons de Terrassa

 • Castellers de Caldes de Montbui: 3de7, 3de7a, 4de7
 • Minyons de Terrassa: 3de9f, 4de9f, 5de8, Pde7f

1r Aniversari dels Castellers de les Gavarres a Caldes de Malavella

 • Castellers de les Gavarres: 4de6, 2de6, 3de6
 • Colla Castellera de Figueres: 3de7, 4de7, 4de6a
 • Xicots de Vilafranca: 3de7, 4de7, (id)5de6, 5de6

Diada dels Castellers d’Andorra a les Escaldes Engordany

 • Castellers d’Andorra: 5de6, 4de6a, 2de6, 3de6a
 • Castellers de Castelldefels: 2de6, 3de6a, 4de6

DIUMENGE

XXXVIII Diada dels Minyons de Terrassa

 • Capgrossos de Mataró: 3de9f, (id)5de9f, 5de9f(c), 4de8
 • Castellers de Sants: 3de9f, 4de9f, 5de8
 • Minyons de Terrassa: 3de10fm, 4de10fm, (i)2de8sf, 3de9fa, Pde8fm

XX Diada dels Castellers de la Vila de Gràcia

 • Castellers de Barcelona: 5de8, 4de9f(c), 3de8
 • Castellers de la Vila de Gràcia: 5de8, (id)3de9f, 3de9f, (id)9de8, 2de8f
 • Castellers del Poble Sec: (id)4de8, 4de8(c), 5de7, 3de7

Diada dels Vailets de Gelida

 • Castellers de Sant Adrià: 3de6, 4de6, 3de6a
 • Laietans de Santa Coloma: 5de6, 3de6a, 4de6a
 • Manyacs de Parets: 3de6, 4de6, (id)3de6a, 3de6a
 • Vailets de Gelida: (i)3de7, (id)3de7, 2de6, (id)4de7

Podeu consultar la resta de resultats a la web de la Coordinadora

Foto 1: La Paula, enxaneta del 4de10fm, celebrada emocionada la gesta dels Minyons (Foto: Castells en Xarxa)

Foto 2: 3de10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa

Foto 3: 4de10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa

Foto 4: 5de9 amb folre carregat dels Capgrossos de Mataró

Foto 5: 3de9 amb folre dels Castellers de la Vila de Gràcia en plaça pròpia

Articles relacionats:

Els Minyons surten a fer història de nou

Del 10 mite al 10 extraordinari

L’actuació ‘prèmium’

El 4de10fm és el nou emperador dels castells

“No ser de la Zona Tradicional ens ha permès ser molt innovadors”