Les dones dels Xicots i el 4de8

xicots4de8donesEls Xicots de Vilafranca han afegit una nova proesa al seu recent catàleg d’èxits: van fer ahir a Altafulla el 4de8 amb quatre dones al terç. Es tracta d’un darrer premi a una temporada plegada d’èxits, en què han aconseguit descarregar el seu primer castell de 9, afegir-ne el 4de9f i ser la colla que ha fet més construccions de 8.

En els darrers anys, els Xicots han fet una aposta decidida per la presència de dones en punts claus dels seus castells. És una de les banderes que ha aixecat Aina Mallol durant els seus cinc anys com a cap de colla, en els quals ha aconseguit un salt qualitatiu indiscutible en els èxits, però també en els plantejaments de la colla de Cal Noi Noi.

Mallol va esdevenir l’any passat la primera dona en defensar al quart un castell de 9. Ho va fer després d’acumular una llarga llista de castells de 8 al terç (així com a la torre de 7), on ja fa dos anys va incorporar una altra dona al mateix pis. Va ser precisament a Altafulla, també en la recta final de la temporada, on va debutar Eli Vallejos. Tant l’Aina com l’Eli van pujar a un 4de8 encarades, que ja va suposar un avenç significatiu: per primer cop dues dones compartien pis al terç d’un castell de 8. En aquest temps, l’Eli ha tingut més recorregut com a castellera de tronc i, fins i tot, ha arribat a fer el 5de7 a segons a la rengla.

La feina per incorporar dones als troncs dels Xicots tenia una doble direcció: d’una banda, oferir oportunitats a components femenins dels Xicots i desmitificar que només podien pujar als pisos superiors dels castells i, per altra, alleugerir els troncs davant el repte dels castells de 9. Aquesta darrera tasca va afectar també a altres castellers, que van baixar de pis.

assaigxicotsAra, els Xicots han reblat el clau i han aconseguit que les dues dones que van estrenar al 4de8 d’Altafulla de fa dos anys en siguin quatre. En els darrers mesos han estat treballant amb aquesta fita, de manera paral·lela als grans objectius del tram final, com el 4de9 amb folre i el 5de8, que van arribar a la Diada del Roser.

A l’assaig del 21 d’octubre van fer el primer 4de7 net sencer amb quatre dones al terç. Fins aleshores l’havien treballat per parts i fins aixecador. En els assaigs posteriors van continuar inssistint.gi, fins que divendres van obtenir les garanties suficients per a que el castell anés a plaça, ahir a Altafulla. Una de les integrants d’aquest pis té només 17 anys.

Fins ara, la major aposta d’una colla per situar dones en pisos no superiors van ser els Castellers de Barcelona, quan fa dos anys van provar el 4de9 sense folre, amb tres dones al quart. Els de Barcelona van fer el 4de8 net a assaig amb aquesta alineació. No el van fer sencer a plaça, però sí que van plantar (en aquest cas, la temporada següent, la del 2015) un 4de8 amb tres dones al terç en una actuació a Sarrià. Els de la camisa vermella també han arribat a fer la torre de 7 amb dues dones al terç.

La primera colla en fer un 4de8 amb una dona al terç van ser els Minyons de Terrassa als anys vuitanta. Posteriorment, ho van fer dues més a la mateixa colla, una de les quals també va pujar al quart del primer 4de9sf del segle XX. Els Minyons van ser els primers en apostar decididament per la presència femenina als castells. Altres colles que han fet el 4de8 amb alguna dona al terç han estat els Castellers de Vilafranca, els Castellers de Lleida, la Colla Vella i els Xiquets de Tarragona, tot i que no ha estat amb regularitat, sinó de manera esporàdica. Entre les fites castells femenins destaquen també els que cada any fan les dones dels Castellers de Sants en la vigília del seu aniversari, ja que tota la construcció és femenina (des del tronc i el pom fins a la pinya). Les de Sants han fet tota la gamma de castells de 6, tot i que han descartat fins ara fer-ne un de 7, ja que això limitaria el component participatiu d’aquesta construcció de caràcter festiu. Els Xicots, precisament, és una de les colles habituals a la trobada de castells de dones que cada mes d’octubre es fa Bellprat. Enguany van fer un 3de7 exclusiu de dones.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de8 dels Xicots, ahir a Altafulla amb qatre dones al terç

Foto 2: Assaig de 4de7 net dels Xicots ambquatre dones, el passat 21 d’octubre

Articles relacionats:

Dones al terç del 4de8

L’autosuficiència de les ‘borinotes’

Mitja família al pis de sisens

Els Xicots culminen el cim de 9

L’any dels registres dels Castellers de Barcelona