Quant públic cap a les places?

placavila

Quanta gent viu una actuació castellera a plaça? Quina és la plaça amb més capacitat per al públic? Quantes persones caben a a les places amb més tradició o a on es veuen els castells més grans? Calcular el nombre de persones que presencien els castells a les places no és fàcil, especialment a l’hora de buscar la precisió de les dades. El primer que cal fer és fixar un mètode i aplicar-lo de la mateixa manera en tots els casos.

Ens cal saber, d’entrada, la superfície que té cada plaça. Per calcular-la, hem utilitzat una aplicació de la web del Ministeri d’Agricultura que permet calcular les àrees de qualsevol perímetre que l’usuari marqui. La podeu trobar en aquest enllaç. Hi ha altres opcions de serveis similars, però hem optat per aquesta, que té un caràcter oficial, malgrat que el marge d’error existeix.

placavellaterrassaUn cop determinada la superfície ve la part més polèmica de l’exercici, que és el determinar la densitat de les persones presents a l’actuació. És a dir, intentar precisar el nombre de persones per metre quadrat que estan veient castells. Aquí hi ha disparitat d’opinions entre els experts, i és on neixen les polèmiques a l’hora de comptar manifestants: és evident que no és el mateix comptar tres persones per metre quadrat, que comptar-ne vuit. En una superfície de 1.000 metres quadrats, la xifra d’assistents a un acte pot anar de les 3.000 a les 8.000 segons quina densitat es triï.

Per fer aquest exercici hem triat tres supòsits: El primer, el més utilitzat i el que dóna per bo, per exemple, l’àmbit de la Via Pública de l’Ajunament de Barcelona, que en actes molt multitudinaris aplica la xifra de quatre persones per metre quadrat. Però hem volgut també utilitzar un supòsit de màxims, a partir de la idea que l’ample mig d’una persona (d’espatlla a espatlla) és de mig metre, i que es considera bona la mesura de 25 centímetres entre pit i esquena. Això, tal i com es pot veure en la il·lustració adjunta, fa que en un metre quadrat hi puguin cabre fins a 8 persones. És un supòsit que és vàlid en les pinyes, on els cossos dels castellers estan en contacte. Per al càcul que ens ocupa, hem triat també l’opció intermèdia, és a dir, la de sis persones per metre quadrat. Aquí teniu la representació gràfica, a propoció, dels tres supòsits.

capacitat places

Cal, doncs, apel·lar a l’experiència de cadascú per determinar quin creu que és el supòsit que més s’adapta més a la diada castellera que vulgui analitzar. No a totes les diades es poden veure els castells amb la mateixa comoditat i possibilitat de moure’s entre el públic.

Determinada la superfície i establerta la densitat de persones per metre quadrat, només cal fer la multiplicació. En el quadre que podeu veure més avall podeu veure el resultat de l’exercici. Cal tenir en compte que no hem diferenciat per zones. És a dir, que en el cas de la plaça del Blat de Valls, per exemple, hem comptat la mateixa densitat de persones per a totes les zones des d’on són visibles els castells, incloent-hi el carrer de la Cort. El mateix hem fet en altres casos, com la plaça de la Vila de Vilafranca o la plaça de les Cols de Tarragona. I un altre element molt important a tenir en compte: no hem descomptat els espais ocupats per mobiliari urbà, arbres o altres elements que impedeixen que el públic sigui en punts concrets d’algun espai. En el cas de la plaça de la Font de Tarragona, per exemple, no hem restat l’espai ni dels arbres, ni de les entrades al pàrquing, ni de les terrasses, ni tampoc l’espai d’accés limitat per l’organització. És a dir, les dades no són més que un supòsit teòric que mesura la capacitat màxima de cadascuna de les places.

elcatllarEntre la plaça de la Font i la del Catllar

Les places que hem mesurat van des de la de la Font, a Tarragona, que en el supòsit de 8 persones per metre quadrat tindria una capacitat de gairebé 30.000 persones, fins a la del Catllar, on la gent està clar que està molt estreta quan hi ha castells, i que té una capacitat màxima de 1.800 persones. Tenint en compte que hi ha tres colles grans, de les que porten a plaça unes 400 persones en aquesta diada, es podria dir que hi ha més castellers que públic. La segona plaça més gran de les que hem tingut en compte és la del Mercadal, de Reus. A la capital del Baix Camp sovint se l’ha criticat perquè té poc públic quan es fan castells, però és que en el supòsit de màxima densitat (8 persones per metre quadrat) té una capacitat per a més de 21.000 persones, que és moltíssima gent. Si fem el supòsit de mínims (4 persones per metre quadrat), al Mercadal hi caben més de 10.000 persones, que no cabrien, per exemple, a la plaça de les Cols de Tarragona, entre d’altres.

Aquí teniu el quadre amb les dades de les diferents places. Si no hi trobeu la vostra plaça preferida, podeu fer el mateix exercici que hem fet nosaltres:

superficie places

Notes:

(1).- La superfície total conté, a més de la plaça de la Vila, la plaça de Sant Joan i els dos trams de carrer de la Cort des d’on els castells són visibles.

(2).- La superfície total conté també un tram de carrer Major i el carrer de la Merceria

(3).- La superfície total conté també el carrer de la Cort i el carreró que dóna accés a l’església de Sant Joan, des d’on són perfectament visibles els castells.

FRANCESC DOMÈNECH

Foto 1: Plaça de la Vila de Vilafranca, el dia de Sant Fèlix de 2015 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: 3de10fm dels Minyons, diumenge passat a la plaça Vella de Terrassa (Foto: Fèlix Miró)

Foto 3: El Catllar a la diada de Festa Major del 2015 (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Castells per a les colles o per al públic?

Hi ha públic per a tantes actuacions?

Cara i creu en l’organització de les diades