El ventall falconer i el pilar per sota casteller

Els Falcons de Vilafranca van coronar, ahir dijous, el ventall de 5 en la seva Diada d’aniversari. Es tracta d’un exercici de dificultat extrema i que ha tingut una repercussió notable al propi món casteller. El pilar de 5 per sota connecta els falcons directament amb els castells i és un recurs utilitzat per algunes colles. Però per què no està reconegut a la taula de punts?

Ahir dijous, al saló d’actes de la Societat La Principal de Vilafranca, un lloc amb la dificultat afegida del pendent de la platea, els Falcons de Vilafranca van coronar als segon intent el ventall de 5: un pilar de 5 aixecat per sota que van deixar net i en el qual el baix i el segon es van deixar anar de mans per subjectar en cadascun dels braços un nen a cada banda. El primer intent ben just van coronar el pilar de 5 per sota en aquest cas estava flanquejat per dos ventalls de 3. Minuts més tard, avalats pel que havien completat divendres a l’assaig, el van poder carregar. Va ser una imatge inèdita i espectacular, que ha estat àmpliament aplaudida pel món falconer i el casteller.

Els Falcons tenen altres figures més altes i grans, però el ventall de 5 ha connectat molt bé entre els castellers. L’escala d’11 o la pira 7×6 aixequen admiració, però fenòmens com el pilar de 6 aixecat i baixat per sota que tan sols han pogut completar ells o el pilar de 6 aixecat per sota que van deixar net en una ocasió –totes les construccions falconeres són sense pinya– han deixat tothom bocabadat. Ara el ventall de 5 ha passat a ser una d’aquestes estampes impressionants.

Algunes colles castelleres han arribat a fer el pilar de 5 sense mans amb el segon sense agafar al terç: els Castellers de Terrassa, els Xiquets de Tarragona o els Castellers d’Esparreguera. També se n’han fet més a una mà. Pel que fa als pilars per sota hi ha el precedent del de 6 carregat per la Colla Vella per Sant Joan del 1982. Després el van revalidar en més d’una ocasió algun amb el debat obert sobre sí el baix estava alçat del tot en el moment de cedir. Aquest seria un dels motius pel qual no ha arribat a entrar mai en la taula de punts del Concurs. La Colla Vella el tenia previst baixar pel darrere però no va arribar mai el cas.

En els castells per sota hi ha una dificultat evident a l’hora de comprovar quan els baixos estan del tot bens aixecats. Això passa especialment en el pillar i no passaria tan en el 3 per sota; perquè una mala posició d’un dels baixos afectaria l’estabilitat d’un castell que es baixa pel darrere, i on l’enxaneta encara ha de remuntar el pom de dalt. Al baixar-se pel darrera s’allarga en la seva execució. Aquí podria estar una solució per homologar el pilar alçat per baix: descarregar-lo per darrera. Aquesta és la manera en el 3 per sota o la que s’ha vist fer amb la torre o fins i tot en un 4de7: baixa de forma castellera.

El pilar de 6 per sota, i possiblement el pilar de 5 per sota, haurien d’estar a la taula de punts. Com també hi hauria de ser el 2de7 per sota una flagrant injustícia cap a aquest castell i vers els Castellers de Sants. Aquests pilars s’haurien de baixar de forma convencional per evitar dues suspicàcies: allargaria la baixada i obligaria a situar correctament el baix i d’altra banda obligaria a posar un enxaneta capaç d’utilitzar braços i peus a la baixada evitant la picaresca d’un enxaneta “ninot”. Consultades la totalitat de colles que han fet el pilar de 5 per sota aquesta temporada i la passada, totes (8 colles amb 25 pde5s en total) han respost que el baixen per sota llevat d’una en una ocasió. Els Bous de la Bisbal del Penedès van completar el pilar de 5 aixecat per sota i baixat pel darrera aquest passat diumenge a Puigdàlber. No ha estat casual i una discussió sobre el tema, de com descarregar els pilars per sota, sembla haver motivat el repte.

El ventall de 5 és una de noves meravelles del món de les torres humanes i és obra dels Falcons de Vilafranca. El pilar de 6 per sota descarregat no l’ha completat mai cap colla castellera i tan sols l’han baixat els de la faixa verda. Descarregar el pilar per darrera a la forma castellera podria ser un bonic objectiu i, qui sap, si faria entrar l’espadat de 6 per sota al circuit. De moment, el darrer pilar de 5 alçat per sota i baixat pel darrera és dels Bous bisbalencs.

Nota: Els Falcons van exhibir tot el seu potencial humà presentant figures simultànies com dues escales de 9 o tres pires a l’hora. El més rellevant va ser el ventall de 5 carregat.

CARLES ESTEVE

Foto portada: Vano de 5 amb ventalls, primer intent del ventall de 5

Foto1: Ventall de 5 carregats dels Falcons de Vilafranca

Foto2: Pilar de 5 aixecat per sota i baixat per darrera dels Bous de la Bisbal del Penedès

Articles relacionats:

Els Falcons més castellers

Les claus del 2de7 per sota

El lluïment del pilar per sota

Els castells de sota van a la baixa?