Als Reis els demano: assaig, assaig i assaig

És moment de nous propòsits. Hom se’ls planteja amb l’entrada del nou any i el món casteller encara més en acostar-se la nova temporada. L’arribada dels Reis d’Orient pot ser també un bon moment per demanar la seva màgia per a un curs millor.

Els valors del món casteller mantenen la seva essència: força, equilibri valor i seny. Però sense assaig perden algunes de les seves virtuts. És la clau dels castells moderns. Assaig, assaig i assaig (de qualitat). Convertir el pati (local) d’assaig en un lloc de trobada social però sobretot d’entrenament físic, tècnic i mental és sinònim d’èxit. Ho és en els castells i ho és a qualsevol altra disciplina artística o esportiva: la cultura de l’esforç.

Les colles més modestes han de poder assegurar el seus castells a l’assaig i les colles més grans garantir la viabilitat dels seus projectes. En l’època de la xarxa no es pot concebre una colla de 6 que no descarregui primer els castells de 6 complets a l’assaig. Tan sols així es pot optar-hi amb unes garanties fiables. L’índex de castells de 6 desmuntats durant el 2016 entre les colles d’aquest nivell va rondar el 20% (mostra: 3de6, 4de6, 3de6a i 4de6a). Els pilars de 5 i de 6 o la torre de 7 també són castells que haurien d’arribar abans a l’assaig que  a la plaça.

El 2016 van fer castells de 6 un total de 90 colles: un terç es van quedar en aquest nivell. Un altre terç són colles de 7 i el restant són de 8 en amunt. El món casteller brilla com mai en trobar-se en el seu millor moment, però la majoria de colles viuen una realitat modesta i que també requereix el compromís amb els valors castellers. Bona part passa per l’assaig.

Aquesta reflexió és a tots els nivells. L’objectiu ha de ser descarregar els castells a la plaça i en la mesura que es puguin fer bones proves a l’assaig. Troncs sencers del castell objectiu amb pinyes lligades -amb dosos, si es pot-, proves netes d’un pis menys amb aixecador -amb enxaneta, si es pot-, folres sencers sobre la pinya… No demano als Reis res que no entri dins la lògica castellera, simplement que ajudi a les colles a fer-ho possible. Les ganes segur que hi són.

CARLES ESTEVE

 

Foto portada. Assaig del 4de10f de la Colla Vella, aquesta temporada

Foto 1: Assaig del 2de8sf dels Minyons de Terrassa,

Articles relacionats:

Les claus del 2017

Els reptes a revalidad el 2017

Els sostres de les colles creixen

23 colles han fet la diada més completa el 2016