Càmeres que retraten la grandesa dels castells

Joaquim Sans és un casteller emblemàtic dels Minyons de l’Arboç. Als 81 anys es manté fidel i actiu a la seva colla, que va fundar junt amb altra gent del poble el 1958. I ara és també el protagonista de la foto guanyadora en la categoria professional del IV Premi Repsol de fotografia castellera, obra de Gemma Soldevila i que es va fer públic i lliurar dissabte durant l’onzena Nit de Castells.

54 fotografies van participar en la categoria professional de la Foto de la temporada del premi patrocinat per Repsol. Es tracta d’imatges d’estils, enfocs i visions plurals, amb una presència notablement destacada de les tres sessions del Concurs de Castells. La canalla, tal com ja va passar en la categoria de votació popular, també és protagonista de molts dels treballs presentats.

Gemma Soldevila va ser la segona classificada del concurs de l’any passat, amb una imatge de la caiguda del pilar de 7 amb folre que van provar els Xicots de Vilafranca, que recollia el moviment d’una estructura que cedeix. Enguany, la imatge que ha donat el guardó a Soldevila és de tall absolutament humà i sense la necessitat d’ensenyar cap castell mostra la grandesa d’aquesta activitat reflectida en la passió d’un casteller amb infinits triennis acumulats, que n’ha vist de tots colors.

Abans de ser membre fundador dels Minyons de l’Arboç, Sans ja freqüentava la ruta entre aquesta localitat del cor del Penedès i Valls per anar a veure castells. En una entrevista amb la Revista Castells el 2012, on protagonitzava un reportatge sobre castellers veterans, Sans resumia d’aquesta manera la seva passió castellera intacta, tot i el pas dels anys: “Encara em poso nerviós davant d’una diada important de la colla. Abans de començar un castell i al descarregar-lo sempre m’he emocionat i crec que ho faré sempre”.

La segona imatge classificada en la categoria professional del IV Premi Repsol de fotografia castellera ha estat per Laia Solanellas, una altra fotògrafa habitual en algunes de les grans diades castelleres. La imatge és un detall d’un pilar de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau a la plaça de les Cols amb la imatge de la rosassa de la catedral davant seu. Per segon any consecutiu, la imatge del temple tarragoní protagonitza les fotografies guanyadores del concurs de fotografia, ja que l’any passat el premi va ser per Jean Segovia amb un detall de la torre de 9 amb folre i manilles que els Castellers de Vilafranca van fer al Pla de la Seu el 2015.

La tercera i la quarta imatge del concurs han estat per Josep Pont i Joan Figueras, respectivament, amb fotografies de les dues sessions del Concurs del Castells a la TAP. La imatge de Pont és la d’un membre de la canalla de la Colla Vella abans de pujar al 3de9 sense folre que va intentar a la cita tarragonina; la de Figueras retrata l’alegria d’una castellera dels Xiquets de Hanghzou després de descarregar el 3de9 amb folre.

Els quatre guanyadors van recollir els seus premis durant la gala de la Nit de Castells, celebrada dissabte passat al Centre Cultural de Valls, de mans del director de comunicació i relacions exteriors de Repsol, Josep Bertran. Els tres guanyadors de la categoria de votació popular del mateix concurs també van pujar a l’escenari per recollir els seus diplomes. El guanyador de la categoria professional rep 500 euros; el segon, 200 i el tercer i quart 100 cadascun. De la categoria de votació popular, la imatge més votada és obsequiada amb 150 euros; la segona, amb 100 i la tercera amb 50.

Foto 1: Gemma Soldevila

Foto 2: Laia Solanellas

Foto 3: Josep Pont

Foto 4: Joan Figueras

Foto 5: Els set guanyadors de les des categories del IV Premi Repsol de fotografia castellera

Articles relacionats

El duel entre la Vella i els verds, els xinesos, Sants i Pere Gassó, protagonistes

La canalla protagonitza el concurs de fotografia

Repsol patrocina la Nit de Castells

IV Premi Repsol de fotografia castellera