Cinc colles esperen l’aprovació

La Coordinadora de Colles Castelleres avaluarà cinc colles durant aquest 2017 per determinar si passen el tall per ser considerades colles membres de ple dret a l’ens. Es tracta dels Bous de la Bisbal, els Castellers de les Gavarres, els Manyacs de Parets, els Castellers de Tortosa i els Xiquets de Montblanc.

Quatre de les cinc colles tindran una segona oportunitat per superar el tràmit, després que en el primer any no hagin arribat al llistó requerit, mentre que una cinquena (els de Montblanc) s’hi enfrontarà per primer cop. Es tracta de cinc casos diferents –una d’elles, fins i tot, ja ha fet castells de 7– i amb realitats també variades, així com futurs immediats que previsiblement no seran coincidents. El cas dels Bous (amb dos castells de 7 i tres pilars de 5) és probablement una qüestió de calendari: la colla es va enfrontar a la seva primera avaluació l’abril passat, quan tot just havia iniciat el seu camí, i, per tant, abans dels bons resultats de la passada temporada. En canvi, altres casos, com el dels Xiquets de Montblanc, es preveuen difícils de resoldre a curt i mig termini si no canvien radicalment de línia: la colla encara no ha fet cap castell a plaça i no aconsegueix arrossegar el nivell mínim de camises.

Els criteris que fa servir la CCCC per valorar l’acceptació de colles com a membres de ple dret són cada cop més exigents. A més de demanar uns mínims en castells, la CCCC també valora actualment la regularitat de les colles, el seu creixement social, la implantació en el seu municipi i la integració en la realitat del món castellet.

La suma d’aquests conceptes, junt a l’exigència d’haver assolit determinats castells de 6 (la colla que descarrega el 5de6 en més d’una ocasió té molt guanyat), així com signar diverses actuacions amb tot descarregat són els punts més rellevants per a la CCCC a l’hora d’atorgar la condició de membres de ple dret a les colles que inicialment estan en formació.

On la Coordinadora està posant cada cop més l’accent és en el nombre d’intents desmuntats que realitzen les colles que aspiren a l’avaluació. Les que més n’abusen ho tenen més difícil. La proliferació de noves colles en els darrers anys ha provocat un creixement dels castells que no arriben a culminar-se, encara que no caiguin. Es tracta d’intens desmuntats perquè sovint no estan prou treballats a l’assaig o amb canalla que no està suficientment preparada. Per exemple, l’any 2016, les colles de 6 van descarregar el 3de6 amb l’agulla en 176 ocasions, però van protagonitzar 54 intents desmuntats, una xifra excessivament elevada en proporció amb el nombre de finalitzacions.

Des que el novembre del 2012, la CCCC va crear la categoria en formació per a les colles noves abans de demostrar les seves capacitats, 36 colles han passat el tall. D’aquestes, 21 ho han fet en el seu primer any de funcionament. Les colles que volen deixar la condició d’en formació per ser membres de ple dret necessiten l’informe de dues colles padrines que avalin la seva progressió.

Un altre dels elements en els quals la Coordinadora està insistint és que no s’accepten les construccions de 5 com a castells. En alguns casos, hi ha colles noves que en algunes de les seves primeres actuacions a plaça fan construccions de 5. La frontera per entrar en els castells està, a banda del pilar de 4,en el 3 i el 4de6.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Els Bous de la Bisbal fent el 3de7 per a la seva Festa Major

Foto 2: 3de6 dels Castellers de les Gavarres, encara amb camisa blanca, el novembre passat

Articles relacionats:

Un terç de 6

Colles que arrenquen i altres que hi sobreviuen

El plànol de les colles de 6

Han tornat a quedar-s’hi